Era bästa, egengjorda, powerbars

Söker tips på egengjorda powerbars för fjällturen.
Jag har gjort ett försök, de blev goda men lite för lösa och smuliga.
Så, de ska vara energirika och gärna lite hårda/sega då.
Kan vara bars eller i plattare form.
 
7 snickers, 23 smörkolor, en näve jordnötter, 3 nävar mussli. Mosa & knåda tills allt är blandat. 11 droppar tabasco och lite sirap. Forma till bars och ställ in i kylen.
 
Senast ändrad:
Har du rabarber kan du ta det som blir över efter saftkoket, breda ut på en plåt och torka i ugnen. Sockerhalten bestämmer energivärdet. Går att smaksätta med kanel eller liknande
också. Borde gå bra att blanda upp med hackade nötter innan torkning, men det har jag inte testat. Enklare att ta en näve nötter ur en påse tycker jag.
 
Har du rabarber kan du ta det som blir över efter saftkoket, breda ut på en plåt och torka i ugnen. Sockerhalten bestämmer energivärdet. Går att smaksätta med kanel eller liknande
också. Borde gå bra att blanda upp med hackade nötter innan torkning, men det har jag inte testat. Enklare att ta en näve nötter ur en påse tycker jag.
Javisst är det enklast med en näve blandade nötter/mandel; med dryga 600 kcal/100g blir det också mycket vikteffektivt (volym/vikt blir ju inte lika maxad däremot). Jag har visserligen roat mig med bars-experiment - se ovan - men mest för att jag gillar att leka i köket. Mitt standard-tilltugg "on the go" är numera en rejäl påse med ungefär lika delar valnötter, mandel och saltade rostade kikärter (som balanserar proteinsammasättningen och ger lite långsamma kolhydrater).

Själv skulle jag varken gilla eller må bra av den stora mängd socker (= snabba kolhydrater), som ett sådant renodlat rabarbergodis skulle innehålla. "Bromsar" man omsättningen med hackade nötter (= fett, fibrer, protein), borde det funka bättre, men jag är inte säker.

Våra magar, kroppar och ämnesomsättning fungerar dock olika, vilket inte minst diverse diskussioner på detta forum gjort tydligt. Jag blir helt utslagen av snabba kolhydrater, men kan äta hur mycket nötter som helst. Andra är precis tvärtom :)
 

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Javisst är det enklast med en näve blandade nötter/mandel; med dryga 600 kcal/100g blir det också mycket vikteffektivt (volym/vikt blir ju inte lika maxad däremot). Jag har visserligen roat mig med bars-experiment - se ovan - men mest för att jag gillar att leka i köket. Mitt standard-tilltugg "on the go" är numera en rejäl påse med ungefär lika delar valnötter, mandel och saltade rostade kikärter (som balanserar proteinsammasättningen och ger lite långsamma kolhydrater).

Själv skulle jag varken gilla eller må bra av den stora mängd socker (= snabba kolhydrater), som ett sådant renodlat rabarbergodis skulle innehålla. "Bromsar" man omsättningen med hackade nötter (= fett, fibrer, protein), borde det funka bättre, men jag är inte säker.

Våra magar, kroppar och ämnesomsättning fungerar dock olika, vilket inte minst diverse diskussioner på detta forum gjort tydligt. Jag blir helt utslagen av snabba kolhydrater, men kan äta hur mycket nötter som helst. Andra är precis tvärtom :)

Jag föredrar ost och charkuterier. Sötsaker går väl an när man är mätt, men är jag hungrig vill jag ha mat. I brist på mat är nötter ok. Eller chips, eller friterad flæskesvær, men det är inte så transportvänligt.
 
Lika delar (volym) jordnötssmör och socker. Blanda och klicka ut på plåt. Strö över valfria hackade nötter, kokos och/eller strössel.
Temperaturen har jag inte i huvudet men sök på jordnötskakor.
Inte så sega men håller ihop skapligt om man packar väl.

Havrekakor och kokostoppar är andra alternativ att söka på.

För de som skriver att de föredrar annat så är det ibland inte annat utan också.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips