Ensam i Jotunheimen-TIPS ?

Jag har tänkt mig att åka upp till Jotunheimen sista veckan i augusti och gå från Gjendesheim via Glitterheim och Glittertind ner till Spiterstulen och därefter bestiga Galdhöpiggen. Har varit ute en del i fjällen men aldrig ensam tidigare. Har någon några tips eller varningar så tar jag tacksamt emot dessa.

Jesper
 
Ha respekt för andra och fjället

Klarar du det?
Att bryta om vädret eller du inte funkar till 100% och vem skall hjälpa dig om du faller och inte kan ta dig ner själv?`Kan du besvar dessa frågor väl så go tur!
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Inga problem

Hej,

Jag har själv gått en del i Jotunheimen. Det är inga problem att gå själv. Eller själv förresten. Du kommer vara långt ifrån ensam. Sträckan du beskriver är en av som populäraste i Norge. Väldigt fin. Passa på att gå Besseggen när du ändå är där.

Självklart bör du vara extra försiktig när du går själv. Men om olyckan skulle vara framme, om du skulle stuka en fot eller nåt. Så är chanserna stora att få hjälp. Det är som sagt mycket folk som går där. Det går bilväg både till Spiterstulen och Glitterheim (till Glitterheim endast varutransporter dock).

Lycka till!
-Kristian
 
Ensamvandraren

Hej!

Naturligtvis kan man vandra i fjällen (på sommaren)ensam så snart man har blivit lite van. OBS! På vintern SKALL man heta ´Ola Skinnermo´ för att bege sig ut på egen hand!! Det viktigaste är självfallet att meddela familj/vänner om den planerade turen i god tid innan och diskutera evt. dagar/tider på dygnet då man försöker komma i kontakt. Vandrar man mellan stugor finns det ofta en sorts dagbok i vilken man skiver in vart man kom ifrån och vart man vill gå till. Prata dessutom med stugvärden och folk du möter längs turen. Även i Norge (där fjällvärlden är ofantligt mycket större och folk sprids ut) syns det ändå folk på lederna under sommaren. Förutom mottagen uppmuntring lämnar man således viktig information efter sig om man skulle hamna i nöd - prata på bara så folk kommer ihåg dig!! En GPS-mottagare kan vara ovärderlig hjälp i dimma eller i mörker, men använd vanlig fjällkarta (skala 1:100.000 / 1:50.000) under de ljusa timmarna!! (Ger så himla mycket mera trevlig information ifall man kan läsa kartan ordentligt)

Dessutom ska man tänka på att inte ta några onödiga riskar (som att springa/hoppa på sten med full uppackning eller vada i kraftigt strömmande vatten).
Var förnuftig och vältränad. Välj inte den svåraste rutten bara för att imponera - den ägnar sig bättre tillsammans med några gamla lumpar-kompissar!! Kolla med SMHI eller lokala väderleksstationer om förväntade förhållanden under perioden. Räkna dock med att vädret i fjällen är mycket nyckfullt och kan ändra sig på bara några timmar från soligt till kraftig regn/hagel/dimma/åska mm.

Minimera din uppackning, men ha ändå ett reparetions-kit med dig (Swizz Army kniv, tändstickor/tändare, nål+tråd (sygrejor), gummiband, extra plastpåsar, 5-10 meter tunn lina, ståltråd, förstahjälpen (plåster, bandage, mm), druvsockertabletter (akut energi), huvudvärktabl. samt evt. annan medicin man tycker sig behöva).

Drick MYCKET vatten. Den vanligaste orsaken till utmattning är just vätskebrist. Personligen brukar jag hälla i mig 4-5 stora muggar vatten varje morgon innan avfärd för att "ha en reserv innanbords". Vatten i magen väger dessutom mindre än i flaskan, berättade någon... :) Men, släp nu för guds skull inte heller ihjäl dig med 5 liter vatten i dunk - våra skadinaviska fjäll är för det mesta allt annant än torra. ½ - 1½ liter i PET-flaska är lagom.

Sist men inte minst vill jag önska dig/alla en god tur...
 
ensam i Sarek på vintern

Jag har en bekant som har gett sig ut på långtur i Sarek ensam vintertid och han hette inte Ola Skinnarmo.

Själv har jag legat en vecka i tält vintertid vid flera tillfällen och gjort toppturer på telisar i Kebnekaisemassivet ensam.

På sommaren har jag gått Saltoluokta-Kvikkjokk ensam med avstickare in i Sarek. Har också gjort en 5-dagarstur ensam i Abiskofjällen orösat. Den turen var lite riskabel eftersom det var många troppturer och höga kamvandringar.Samt gått veckolång tur i Kebnekaisefjällen orösat (delvis) ensam. No problems.Samt åkt telis nerför Norra Sytertoppen ensam (hade basläger i tält nedanför).

MVH Mats
 
Hej,

Naturligtvis kan och får vem som helst bege sig ut i fjällen eller likn. när som helst och i vilket väder som helst denna önskar. Avsikten med jämförelsen med en viss "Ola Skinnermo" var att uppmärksamma de faror som väntar och därmed graden av "Våghalsig handling" man får ansvara för.

Dessutom beror säkerhet i vinterfjället i mycket högre grad på optimal anpassat uppackning än på sommaren. Även en sydeuropä skulle förmodligen klara sommarfjället utan myggmedel och i sandaler, men ens icke "Ola Skinnermo" överlever länge om han ramlat i vattnet utan isduppar eller har glömt vindsäcken!! På vintern kan en obetydlighet bli katastrofal...

Skadinavisk vinterfjäll ÄR verkligen värd en extra noga varning för ensamvargen (även grupper) då det kan blåsa mycket och bli väldigt väldigt kallt och man fram för allt är tämligen isolerad från all eventuell hjälp. Det kan inte jämföras med ensam off-pist åkning i alperna (dock lavinfaror!) eller något där folk finns överallt. Nyligen (här i sommar!) dog en tysk turist på Kebnekaise "bara" pga. dimma och avkylning - han var ensam !! Själv har jag också fått avbryta två dags-etapper på Kungsleden på skidor något år pga dåligt väder - eller snarare: jag (vi) var inte beredda att riskera våra liv/hälsa och fann i vilket fall som helst ingen anledning att bege sig ut under dessa omständigheter. Hade vi kommit fram välbehållna hade vi ändå inte njutit av turen/naturen - inte kunnat fotografera eller fika!! Det är väl inte så kul?

Viktigt är att inte stressa i fjällen, varken sommar eller vinter.

Tack "www.utsidan.se" för en utomordentlig bra site. Vilket härligt forum. Kul!
 
som flerar påpekat

är det en lätt och ofta begången led i Jotunheimen; med reservation
kanske för själva bestigningen, som iaf inte ska göras i godtyckligt
väder. Man kan glömma varningar om vad och liknande, det problemet existerar inte. Däremot kan det vara värt att veta
att högsta punkten mellan Gjendesheim och Glitterheim
är hög, 1700 m, och att man kan få vara beredd på kyla och vind
denna årstid. Kanske, i värsta fall, nysnö (men annars
är snöförhållandena iår mycket gynnsamma).

Av de två Hestlegahöy ska man välja den västra,
eftersom den östra (som ser lockande ut på kartan,. med sjö och allt) enligt uppgift är mycket stenig.

Som tips till kanske andra; om man väljer turer som undviker
de båda högsta bergen (och därmed Lerivassbu, vid parkeringsplats, och Spiterstulen, otrevligt), kan man gå hur ensamt
som helst i Jotunheimen. Jag har efter tre besök (94, 00, 01)
uppslag till en veckotur utan överdrivet många möten (givetvis
med tält).

il C
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips