Dunsäck i fjällen. No or go?

Syntetsäckar.

Jag är medveten om att många eller kanske t.o.m. de flesta förespråkar dun. Jag hör och läser detta med en viss avundsamhet för jag har aldrig fått dunsäckar att fungera för mig.
Anledningen är att jag förr eller senare alltid har fått problem med kondens fastän jag alltid har sett till att det finns gott om ventilation i tältet osv osv. [Har testat olika säckar i olika tält under olika förhållanden.]

Därför funkar bara syntetsäckar för mig, dvs bara de uppfyller mina krav på termisk pålitlighet efter flera dagars användning i fältet.

Klart större och tyngre än dunsäckar, men klart pålitligare. Tycker jag.
 
Har stött på vandrare som frågade varför vi lät sovsäckarna ligga över tälttaket och torka, vrängda medan vi åt frukost. Att somliga får problem med fukt i säcken är kanske inte så konstigt.

Efter en regnvåt natt kanske både tält och sovsäckar måste torkas när tillfälle ges.

go tur
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Säljare har en tendens att försöka pracka på det, det är gott om i lagret.

Dun har ju många fördelar.

Thure

....eller personliga säljmål/incitament för säljaren...

Svar på ursprungsfrågan. Dunsovsäck funkar utmärkt på fjället och har som thureb redan sagt många fördelar (vikt, packvolym, komprimerbarhet). Jag upplever att en dunsovsäck även "andas" behagligare och är skönare att sova i än en fibersovsäck, därför har jag även duntäcke hemma.
 
Jag har inte använt något annat än dun de senaste 30 åren. Fjäll, skog, skärgård, höga berg, vinter som sommar. Är man bara lite rädd om sina dunsäckar fungerar de bra.

De håller också länge om man satsar på kvalitet. Min äldsta dunsovsäck är snart 60 år gammal (arvegods från min far), och fungerar än.
 
Jag har haft kondensdroppar på utsidan av säcken då jag sovit under bar himmel. Minns inte om det har hänt då jag sovit i vindskydd dock.
Kanske är det som åsyftas?
nikwax har ju som man kan köpa för att bättra på vattenmotståndet hos dunet i sovsäck om det kan vara något att titta på.

Kondensdroppar på utsidan av säcken är lika med dagg. Att det bildas dagg på utsidan är ett tecken på att utsidan är kall och att säcken behåller värmen på insidan d.v.s. att den isolerar bra. Förmodligen inträffar inte detta då du ligger under tak/i vindskydd eftersom värmeutstrålningen studsar mot taket och det gör att sovsäckens yta inte blir tillräckligt kall.
 
Jag har aldrig haft problem med dun. Man får torka den bäst man kan under vandring och sedan lufta den ordentligt när man är hemma igen. Även förvara den luftigt.
 
Har 3 sovsäckar en lätt sommarsäck från Ferrino med ca 350 g 800 dun med komfort ner till ca + 5.
En vår/höst säck från Haglöfs i syntet med komfort +-0
Samt en vinter/fjällsäck med dun från Marmot Sawtooth.

Har inte haft några riktiga problem med fukt i någon av säckarna. Har de blivit fuktiga så brukar de kunna hänga och luftas/torka medans man äter frukost (om det inte regnar).

Värsta rotblötan var för ett par år sedan när jag sov under bar himmel. På kvällen var det hur fint som helst vid 5 tiden på morgonen så kom det en kort störtskur. Såg lite löjligt ut när man vandrade med sovsäcken på utsidan av ryggan för att den skulle hänga och torka...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips