Dum fråga.....bensin och kök

Bensinen man köper för friluftsbruk, och även tenolen med metanol i, är renad så då är det inte så farligt. Däremot att köpa bensin direkt ur pumpen eller etanol som ej är renad, är ju ej att rekommendera.

Jag menar inte att man dör så fort man tittar på det, jag menar bara att det inte är så hälsosamt.
 
öringen; sa:
Fortsätter ni i den här stilen vågar trådstartaren snart inte ens försöka elda med sitt kök ;)

:)

Det är väl det som är syftet med 'hospitaliseringen av Sverige',kan man inte tvinga in folk i ett 'kuddrum' gör man hela skiten omöjlig istället.
Som att påvisa behovet av en bombvagn för att få i sig mat på turen,och eftersom den väger för mycket så stannar man hemma.


peter
 
ping; sa:
öringen; sa:
Fortsätter ni i den här stilen vågar trådstartaren snart inte ens försöka elda med sitt kök ;)

:)

Det är väl det som är syftet med 'hospitaliseringen av Sverige',kan man inte tvinga in folk i ett 'kuddrum' gör man hela skiten omöjlig istället.
Som att påvisa behovet av en bombvagn för att få i sig mat på turen,och eftersom den väger för mycket så stannar man hemma.


peter

Nja, riktigt så tycker jag väl inte att vi ska hårddra det hela. Sen handlar det iaf om trycksatt bensin och då är ingen fråga egentligen för dum.
 
Det är väl det som är syftet med 'hospitaliseringen av Sverige',kan man inte tvinga in folk i ett 'kuddrum' gör man hela skiten omöjlig istället.
Som att påvisa behovet av en bombvagn för att få i sig mat på turen,och eftersom den väger för mycket så stannar man hemma.


Jag (Calle) som startade denna tråd stannar hemma! Fjället är inget för mig, det blir mindre farligt i den rena staden :)

Calle
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
henkywallmark; sa:
Jag (Calle) som startade denna tråd stannar hemma! Fjället är inget för mig, det blir mindre farligt i den rena staden :)
Calle, jag förstår ditt ställningstagande. Att ställa en fråga på utsidan är som att tigga om problem och bensinkök är en ständigt flammande debatt.

Din fråga om man måste förvärma besniskök är besvarad. Frågan är med vad? Bensin givetivis för det har du med dig till köket.

Vad är det för kök? Har du en instruktions manual till den? Om du har grejat hur man startat köket så är det bara att öva så du kan göra det i mörker om det behövs.

Mitt första råd är alltså RTFM! :)
 
henkywallmark; sa:
En kanske dum fråga (är väl dum....)... behöver man förvärma ett kök som man använder bensin på?
Som andra skrivit; med bensinen. Grymt smidigt, inget paltande med andra vätskor.

"Enda" risken (om man bortser från den hypotetiska risken att du dricker bensinen...) är om köket slocknar, du drar igång kranen för att förvärma igen varefter bensinen som strömmar in i köket (förvärmningsvätskan) förångas mot den fortfarande brännheta metallen och du hux flux sitter i ett moln av förångad bensin. Det är då man kan få de där spektakulära FWOFF-lågorna. Så för ögonbrynens skull...
 
Antar att det riktig farliga skulle vara om man gör nåt liknade med ett kök som man förvärmer med sprit.

Att komma med en stor T-röd-flaska till en uppvärmd brännare som antänder spriten man häller ut flaskan är kanske det sista man gör.

Att vrida på bensinen i ett varmt kök betyder ju inte nödvändigtvis att lågan blir stor, tvärtom kan det ju bara bli en fin liten "förvärmd" matlagningslåga direkt om man inte har otur.

Calle; tänka på att tältlinorna är farliga också. För att inte tala om den kniv du eventuellt tar med dig!

Som du förstår är vi som tältar riktiga adrenalinjunkies. Vi har som regel börjat tälta när BASE-hoppningen blev slentrian.
 
När jag sitter ute så slarvar jag ibland. Jag släpper ut bensin som borde rinna ner i koppen men som sprids överallt i köket. Jag tar min jukkastikka och drar med knivryggen och POFF så har man härliga gula lågor.

Sedan kan det hända att man missar lite när man skall starta köket, de sista lågorna hinner slockna och man hör bara ett väsande när bensinen förångas.

Då har jag min jukkasticka och kniven framme igen och så sprätter några gnistor mot kökets överdel och WÄÄÄÄÄS så drar den igång med blålila lågor ;-)

WARNING Dont do this in your tent!
 
henkywallmark; sa:
Hej

En kanske dum fråga (är väl dum....)... behöver man förvärma ett kök som man använder bensin på?

mvh
Calle
Inte alla kök, Jag har 1 Coleman kök bare er att pumpa upp trycket och tända på.

Hvilet marke/modell har du?

dsk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips