Dricka vatten från sjö med algblomning?

Om det pågår algblomning i en sjö, finns det något man kan göra för att göra vattnet drickbart? Normalt sett kokar jag det vatten jag skall dricka.
 
Nä för H-E, drick INTE vatten från sjöar med algblomning. Flera arter av cyanobakterier (blågröna alger) producerar toxiner som kan vara väldigt giftiga.

"Cyanobakterier kan bilda flera sorters toxiner. Några exempel är:
levertoxiner, som är peptider. De viktigaste är mikrocystiner och nodulariner. Det finns ett stort antal varianter av dessa.
nervtoxiner som är alkaloider
lipopolysackaridtoxiner, som finns i cellväggarna hos cyanobakterierna
Mikrocystiner är de mest problematiska vad gäller sötvatten i Sverige på grund av att de är vanligast, de är mycket giftiga och är stabila. De förstörs till exempel inte vid kokning."

mer info:

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/algtoxinforgiftning/
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/F...nobakterier-bla-grona-alger-och-deras-gifter/
 
Aj fan, tack för infon.
I så fall måste man efter kokning filtrera det i aktivt kol för att få bort toxinerna, bättre att ge tusan i det.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Var hade du läst att man kan göra så? Jag vet att det är ett big no-no, speciellt eftersom vi har hund. Gäller att hålla örnkoll så han inte får i sig algvatten och jag skulle inte få för mig att dricka det själv, även kokat och filtrerat.

Inte läst, tänkte bara inte så långt, glömde helt bort dom toxiner algerna släpper ut.
Generellt så tar filtrering (keramiska filter) och kokning bort bakterier och protozoa men lämnar alla kemikalier inkl toxiner, för att ta bort dessa så gäller filter av aktivt kol, men troligen krävs det ett rätt så stort kolfilter och säkerligen flera steg för att effektivt ta bort kemikalier.
Dom portabla filter som finns på marknaden som har aktivt kol har det för att reducera lukt och smak, har inte hittat något om reducering av kemikalier
 
Ett funktionellt kolfilter bör du ha inbyggt i bilen eller båten, för bära det vill du inte!


Grov,finfilter och kol väger ju inget - däremot tar det lite volym - ungefär som en ölburk.

Men det sparar man ju in på att knappt behöva vattenföråd om man vill - surhålslervatten från lite hydraoljefläckade skogsmaskinsspår kan fast utgöra råvara.
 
Hittar du inte vatten i naturen så kanske du ska börja me en ny hobby, knyppla,virka eller snid äggkoppar i trä..

Är det skitigt så renar man det eller så campar du trädgården
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips