Cykla genom Norge 280 mil Juni 2019

Fundera på en framgaffel med mera försprång, det gör cykeln mera kursstabil och lättare att cykla på.
Men dina långa dagsetapper kommer du att bli duktigt trött fram mot kvällningen. Alla fusk som medför förbättringar bör göras före.

go tur
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
jag är i god fysisk form, men har dock bara cyklat lite mer än 1 år.
Hur många mil har du trampat detta år? Inför VR brukar rekommenderas minst 100 mil innan tävlingen och det är en ganska bra rekommendation tycker jag. Ju fler mil innan desto bättre.
Om du har möjlighet att köra trainer under vintern har du bra möjligheter att landa med hjulen rullande i vår.

Antar att du redan har provat din cykel med lite packning och verifierat att den tål den last du tänker köra med.

Angående laddning av batterier finns hjul med dynamo som i vilket fall orkar driva cykelbelysningen samt någon mobiltelefon och liknande över USB. Kanske lite överkurs för din sommartur, men kan vara värt att fundera över https://road.cc/content/review/236491-hunt-superdura-dynamo-disc-wheelset

Rolig utmaning!
 
Tänk vad fel jag trott efter att ha läst tidigare cykel och mc-böcker. Tack för upplysningen.
Långt axelavstånd förefaller dock gälla ännu för kursstabilare cyklar och mc.

go tur
 
Hej o tack för alla fina svar o tips. Jo jag börjar fundera om lite då det verkar vara en lite för tuff utmaning. Jag har cyklat ca 160 mil i år, o jag har ingen trainer, men får väl försöka köra en del spinningpass i vinter o försöka komma igång tidigt i vår med träningen. Jag har inte cyklat så många längre sträckor eller med packning, så det bör jag prova. Jag ska se om jag kan lägga om rutten lite, men det är ju mycket man vill se i detta vackra land. Så får jag kolla upp bussgods angående cykeln. Jag ska köpa hållare till mina väskor, någon som har erfarenhet ifrån Thule, kan detta vara något? https://www.thule.com/sv-se/se/bike-accessories/rear-bike-racks/thule-tour-rack-_-100090
https://www.thule.com/sv-se/se/bike...ks/thule-pack-n-pedal-side-frames-_-pp_100017
mvh
Daniel
 
Jag har i min stora snålhet börjat handla i en butik på andra sidan stan för de har helt suveräna extrapriser. Åker när de har bra pris på kött och så bunkrar jag som fan. Är väl en 13-14 km t.o..r. så sådär 3/4 mil lastat. Brukar väga väskorna när jag kommer hem om jag tyckt det varit tungt i uppförsbackarna. Känns lite avskräckande inför långfärd, måste jag tillstå.

Det kan vara ett träningstips förresten. Handla långt hemifrån med cykel och bunkra! ;)
 
På en kolfiberram skulle jag aldrig sätta några lasthållare som bygger på att man ska klämma fast fästen runt rören. Kolfiber är ett fantastiskt material men det tål "fel" belastning dåligt. Jämför med skidåkarnas stavar. De håller för monsterryck från en sådan som Northug med går av som blompinnar om de får en smäll i sidled.
Touring på en därför icke-avsedd cykel kallas "bike packing" och det finns en hel marknad får sådana väskor. Tex Apidura https://www.apidura.com/
Även om man vid cykeläventyr i bebodda trakter alltid kan (i värsta fall) dumpa cykeln i närmaste buske och ta bussen/tåget/flyget hem så tror jag du får en bättre upplevelse om du är förberedd. Det är alltid bättre att kunna gå innan man försöker springa!
 
Att byta till en stål/alu gaffel fram är relativt billigt och enkelt. Det ska nog göras om du ska använda lowriders.

När det gäller träning tycker jag nog inte det behövs så mycket. Bara man sitter bra och inte är helt otränad så funkar det. Jag har inte tränat mycket inför långa resor, någon tur för att se att både kropp och cykel fortfarande funkar. Förutsatt att man är frisk och kry i övrigt.

Att cykla iväg på en tvådagars tur är dock värdefullt för att förstå vad du behöver och inte. Det är mer för att lära sig utrustningen än för träningen. Det är då man kommer på att hanskar hade varit bra eller att stöd var onödigt osv.

/Gustav
 
Trainer och spinning som träning tror jag inte är lika bra. Skall du klara att cykla så långt så behöver du mest av allt pannben - cykla utomhus hela vintern istället! Går alldeles utmärkt, dra på dubbdäck, lampor och kläder.



/A
 
Jag får väl vara lite motvalls och tycka att det inte låter så drygt. 16 mil i snitt borde vara görligt - viss dagar kanske du klämmer 25-30 mil. Har du en bra hoj, lite vana och inte alltför tungt packad så tycker jag inte det vore orimligt. Viktigt är att hålla koll på ansträngningen - håll pulsen lågt, cykla "vägvinnande" och ät med jämna mellanrum. 15-20 mil är inget stort problem om du har tid på dig under dagarna; visst hade du siktat på 10-12 mil så hade det varit helt lugnt, men ogörligt är det inte. Beroende på din form såklart, men det är väl underförstått.

Tidpunkten är okej. Det kan vara tidig förbi gränsen. Det är fortfarande skidåkning den tiden på fjällen i trakten men vägarna brukar vara upptorkade.

Med cykel ska det inte vara något problem med färjorna. Jag åkte rätt nyligen Bodö-Moskenes (Lofoten) och med bil var det ju bra att boka men alla andra gick bara på.
 
Sex till åtta, i nödfall tio mil är optimalt för en långfärdare. Då hinner man sova ut och sen njuta av tre koppar kaffe medan man pillar sig i naveln ett tag. Då kan man även slå läger tidigt och gå omkring och titta, fota och fundera på saker och ting. Kanske sätta sig på en sten och studera myror? Och man har ändå tillräckligt med tid för att undvika asfaltvägar och istället utforska små trevliga skogsvägar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips