cozy typ

Hej. tänkte göra isolering i neoprene till några kastruller typ som den på jetboil för att öka
verkningsgraden och dessutom hålla maten varm längre.

Frågan är bara vart jag skall få tag i neoprenet?
Hur tjock neoprene bör man ha?
Vad krävs för att sy i sådant neoprene?
 
www.shelby.fi har oftast ett par neoprenetyger inne, 2, 3 och 4 mm tjocka. Sy med jeansnål.

Den enkla varianten (som du säkert känner till) är ju annars att använda bitar av liggunderlag, som tejpas.

Hur klarar man neoprenet från att inte brinna upp om man använder det när köket är igång?
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Tack för det

vad gäller att det inte skall brinna upp så hoppas jag det funkar edterssom jetboil använder sådan men antagligen ingen bra ide på ett triangia. Eller om man kör fullt ös.

//Magnus
 
Tack för det

vad gäller att det inte skall brinna upp så hoppas jag det funkar edterssom jetboil använder sådan men antagligen ingen bra ide på ett triangia. Eller om man kör fullt ös.

//Magnus
Egentligen har jag inga data som stöder min fundering, men jag tror att värmeförlusten från kastrullen under kokning är rätt liten. När jag kokar, så är det betydligt varmare runt kastrullen än i luften runtomkring, beroende på att kökets spillvärme stiger uppåt på sidorna om kastrullen. Därför tror jag inte att en cozy/motsv tillför så mycket medan man värmer maten. Däremot är den guld värd att ställa grytan i efter uppkoket för att spara värme och bränsle.

Så jag skulle bara konstruera en sån där vanlig grytmysare, av ett Biltema-liggunderlag och silvertejp...
 
Att det fungerar på jetboil beror ju på deras "flux ring" (alltså den här "kylflänsen" på undersidan). Den gör att det inte är nån värme som går upp längs sidorna utanpå "kastrullen".

Men med en gryta utan sån värmeväxlare så kommer en massa spillvärme att gå på utsidan av kastrullen och antagligen smälta eventuellt neopren där.
 
Du hade tänkt använda den på elspis alltså?

För även fotogenkök och gasolkök har väldigt heta rökgaser som går upp längs sidorna på kastrullen.

Du kan ju enkelt prova, ställ din gryta på köket och håll t.ex. en plastgaffel (engångs) mot sidan av grytan. Jag är tämligen säker på att gaffeln snabbt kommer att smälta.
 
ja i fallet jag vill ha bättre verkningsgrad var elspis min tanke. vi reser runt
en del och ofta är det smidigt att använda elplatta (man får ha med dem på flyg och man utlöser inga brandlarm och ofta är det lättare att få tag på ström än bränsle) men de är långsamma och det är ju inte alltid alla som är med och äter direkt så min tanke var att kanske kunna göra 2 flugor på smällen och både korta koktiden lite + att hålla värmen lite längre.
 
Jag tog ett gammalt liggunderlag och limmade med gummilim.
Täckte sedan allt med aluminiumtejp.
Funkar syvveränt!

//Peter
 
Limma

Neopren finns också på www.shelby.fi. Jag har precis köpt neopren därifrån och byggt ett batterifodral. Min första tanke när jag skulle sammanfoga det var att sy men det är svårt att få det bra. Jag tog vanligt kontaktlim och limmade ihop ytorna. Det fungerar jättebra. Jag har även limmat fast kardborre. Denna batterihållare har jag på min terrängcykel så det skumpar rejält men det håller än efter ett par mil svår terräng.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips