Bush crafting

Det är väl litet hipstervarning när man hör ordet bushcraft. Själv fick jag min första kniv i femårsåldern och pappa lärde mig hur man skulle och hur man inte skulle använda den. Att hugga ved fick jag lära mig när jag var tillräckligt stor för att svinga en yxa. Det är något inte så litet patetiskt med alla dessa youtubefilmer med folk som klyver ved men kniv och klubba och diskuterar viken morakniv )etc) som är bäst.

Kanske vi skulle försvenska benämningen till Buskkraft?

I vart fall är det kul (fast jag skulle nog inte tordas komma ut som en Buskkraftare ur garderoben, feg som jag är) .
Finns mycket skojigt att ta till sig. Själv har jag tagit knivlicens eller vad det hette redan på sextiotalet i scoutpatrullen Ekorren. Mycket lärorik tid. Minns med rodnad vad som fanns gömd längst ned i vår patrulllåda under rep, sågar, lyktor och annat. Den kolorerade veckotidningen (som det hette på den tiden) visade upp naturens under på ett mycket spännande vis.
I färg...
 
Möjligen ett förslag till Utsidan?

Det finns väl ett forum för förslag till utsidan? Möjligen skulle det här kunna vara ett förslag? Att på Utsidan införa ett nytt forum om "bushcraft" på Svenska?

(Jag tror att "bushcraft" när jag hörde om det första gången på 90-talet någon gång benämndes som "naturnära friluftsliv" och där man, när det skulle förklaras - på en "vildmarksmässa" då beskrev det som "där överlevnadskunskap möter slöjd i naturen" - tyckte på den tiden att "det är ju vad vi alltid gjort i Scouterna", men tycker att förklaringen blivit allt mer tydlig. Eller så är det möjligen scouternas program som utvecklats åt ett annat håll än "bushcraft" sedan dess?)

Men bara som ett förslag till trådstartaren - det kanske finns underlag för att dra igång ett forum till? Många av de övriga forumen är ju från Utsidans barndom, för sisådär 20+ år sedan - möjligen var Bushcraft inte ett begrepp som var allmänt vedertaget då, men är det i högre grad nu, och att forumet skulle kunna vara "moget" nu?

Bara en tanke i all välmening.
 
Tack för input och vänliga, vettiga kommentarer!

Jag håller med om hipstervarning och annat. Det är ju det som blir så fånigt, filmer med unga killar i långa skägg som testar high tec-yxor som de får som sponsorgrejer. Sorry, inget fel på unga killar eller skägg men ni förstår vad jag menar. Tittar man på deras filmer verkar alla ha en längre lista på länkar till sponsorer än förklarande text om vad de sysslar med. Vi som växte upp i skogen och på holmarna med egen kniv från tidigt ålder kan det där redan. Visst är det roligt att se att det finns en yngre generation som intresserar sig för gamla tekniker men efter ett tag fastnar de också i det kommersiella träsket och tror att de måste ha egna logon och sälja tröjor.

När jag hittade hit till Utsidan var det för att jag gillar "naturnära vildmarksliv med inslag av hantverk" eller hur det nu var som någon skrev. Jag är en strövare som vill ha naturen nära och föredrar dagliga inslag av friluftsliv framför expeditioner med årsplanering och gramjakt. Jag blev nog lite besviken när jag kom hit och tyckte att allt var så pryl- och prestationsfixerat. Det finns alla sorter förstås och var och en får göra som de vill men det heter Utsidan och jag saknade vanliga skärgårdsmänniskor och skogslufsare som går ut i naturen och klarar sig där som man går och står. Jag har aldrig varit scout, är ingen flockmänniska när det gäller naturliv, men jag är full av beundran för hur de har förvaltat och undervisat och fört gammal kunskap vidare till generation efter generation. Varför skulle inte vi andra gamla rävar också kunna göra samma sak? Eller åtminstone tipsa varandra?

Jag har också letat på "naturlig navigering" och hittat EN notering och den vara bara som en kommentar i en annan diskussion. Här vimlar det av diskussioner om gps och trackers och digitala kartor, säkert kul för vissa men har folk glömt hur solen rör sig? Kan man inte längre läsa naturen? Varför ska allting vara så tekniskt? Vad gör man när manickerna lägger av?

Så många frågor det blev. Jag funderar vidare och tar tacksamt emot synpunkter och kommentarer.
 
Jag har också letat på "naturlig navigering" och hittat EN notering och den vara bara som en kommentar i en annan diskussion. Här vimlar det av diskussioner om gps och trackers och digitala kartor, säkert kul för vissa men har folk glömt hur solen rör sig? Kan man inte längre läsa naturen? Varför ska allting vara så tekniskt? Vad gör man när manickerna lägger av?

Jag minns att man i skolan fick lära sig orientera med karta och kompass, att använda klockan som kompass, att skatta väderstrecken utifrån hur lavar växte på träden, var myrstackarna var placerade och allt det där. Men långt dessförinnan hade mina föräldrar låtit mig ströva fritt i skogen när vi var ute (oftast för att plocka bär eller svamp) och jag kan inte påminna mig vare sig att de hade särskilt noga koll på mig (men det hade de säkert) eller att jag gick vilse. Eftersom jag inte fick någon undervisning men ändå lärde mig att hitta så måste det ha rört sig om någon slags naturmetod. Jag gissar att vi har en hel del inbyggt. Det bör vi rimligen ha eftersom vi klarat oss i tusentals år utan GPS och annan modern teknik (och alla andra djur gör det ju fortfarande).
 
Vill man ha en tråd om ett ämne så är det bara att starta den. Att bryta ut ämnen ur befintliga underforum bara för att de kan klassas som bushcraft när hela forumet inriktning i stort sett handlar om friluftskunskap verkar både onödigt och i längden kontraproduktivt. Om jag skulle föreslå några förändringar på forumet är det snarare färre underforum än fler.
 
Jamen visst! Att "gå vilse" är väl bästa sättet att lära sig hitta. Mattis hade nog hjärtat i halsgropen när Ronja tränade på att akta sig för allt farligt men metoden funkade, hon lärde sig. Vi simmade i svall från färjorna och skickades iväg med snurrebåt på upptäcksfärder runt udden men vi tog oss alltid i land på egen hand. Säkerhetstänket kom med när man lärde sig metoderna.

Så vad jag efterlyser här är små sköna, gamla beprövade eller helt nypåfunna tips och idéer på vad man kan göra i naturen utan en massa manicker och teknik. T.ex. "hur var det nu man täljer en sälgpipa?" eller "bygg en stol av två pinnar och ett snöre" eller "så här gjorde jag när... "(fyll i med valfri nöd- eller behovssituation).
 
Min kommentar ovan var en replik till Lausvik.

Vill man ha en tråd om ett ämne så är det bara att starta den. Att bryta ut ämnen ur befintliga underforum bara för att de kan klassas som bushcraft när hela forumet inriktning i stort sett handlar om friluftskunskap verkar både onödigt och i längden kontraproduktivt. Om jag skulle föreslå några förändringar på forumet är det snarare färre underforum än fler.

Häller med, tråden är ju startad! Allt jag hittade när jag letade i ämnet handlade om knivar, det är där ordet "bushcraft" har landat i svenskan. Jag vill prata om vad man kan göra med eller utan kniv och andra manicker, inte om själva prylarna.
 
Sälgpipor, barkbåtar och smörknivar var väl, bortsett från grillpinnar till korven,de första sakerna man fick lära sig att förfärdiga med sin kniv. Ett antal metspön och pilbågar blev det också. Hur många kojor vi byggde vågar jag inte ens gissa. Nuförtiden är det dessvärre oftast en stav att stödja sig på jag täljer.

Att göra upp en eld hör också till men mest för att se lågorna och känna rökdoften. Men när det sker blir det oftast i en befintlig eldstad. Det blir så sotigt om alla ska elda var de tycker och man blir direkt ledsen (och ilsk) när man ser att någon eldat på klipporna. när man ser Ska det lagas mat eller kokas kaffe är, för övrigt, en liten gasbrännare (typ Optimus Spider) mer behändig och jag behöver inte visa att jag kan göra upp eld. Viktigare är, för övrigt, att veta var och när man inte ska elda liksom att kunna släcka...

När jag ska göra en brasa brukar jag fuska och ha någon sorts braständare och kanske även litet torr tändved med mig i ryggsäcken. Och en Zippo i byxfickan. Inte för att jag inte kan samla näver eller annat tände eller inte vet hur man använder ett tändstål utan för att jag är lat. Eller kanske för att jag är gammal och erfaren.

Visst skulle jag kunna bygga en koja eller rigga upp en presenning att sova under men varför det när man har tält? Och jag har en modern lättviktshängmatta men den övernattar jag inte i ute i vildmarken men spänner gärna upp i skuggan en varm sommardag för att ligga i skuggan och läsa (eller sova middag).

Sammanfattningsvis så är väl min uppfattning att det där med bushcraft inte är något nytt annat än att vi importerat ännu ett ord för något som åtminstone de flesta i min generation fick i oss mer eller mindre med modersmjölken. Å andra sidan så hade vi inga spelkonsoler, mobiltelefoner och allt annat elände som formar det nu uppväxande släktets tillvaro. Men visst är det i sig positivt att även några yngre förmågor fått upp ögonen för att det finns en värld utanför den lilla bildskärmen och att de sedan måste "dela" sina erfarenheter i dessa oändligt tjatiga videoklipp får man väl ta, helt enkelt. Småningom nås förhoppningsvis även de av insikten att "bushcraft" inte är grejen i sig utan endast litet kunskaper och färdigheter som gör friluftslivet enklare och rikare.
 
Betydligt knepigare, men minst lika viktigt, som att kunna klyva ved, tända en eld eller bygga ett regn/vindskydd är, om man på allvar ska klara sig längre tid än en helg på egen hand i det fria är saker som att


    ordna med drickbart vatten
  • skaffa mat
  • klara sin hygien
  • ordna en latrin som inte gör en själv eller andra sjuka

Se där, fyra ämnen för tips och diskussion!
 
Jättebra! Jag hade precis tänkt lägga till något om att samla ätbart i naturen (s.k. foraging -vad nu det heter på svenska). Det finns många trådar här och där om att göra upp eld och rena vatten men oftast blir det också diskussioner om vilka vattenfilter man ska ha med sig. Alla förstår att mat och vatten är viktigt (även om det nog är sällan någon svälter ihjäl på breddgrader) men att hygien och latrin också är viktigt är det inte alla som vet. När jag är med elever i skogen börjar vi alltid med att diskutera latrinplats och rutiner så att alla skänna sig bekväma med att "göra det i skogen". Sen bygger vi tvättplats. Det fanns en tråd för några veckor sen om orenat vatten i något vattendrag i svenska fjällen. Det visade sig vara mänskligt ursprung. Jag måste jobba nu men diskuterar gärna vidare.
 

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...