Begagnade klätter-rep?

Ser att det diskuteras mellan "båt-rep" och annan typ, och hur väderbeständiga respektive är. Det är ju naturligtvis materialet i tågvirket som avgör lämpligheten här. I viss mån kanske även slagningen (dvs hur det är konstruerat/flätat). Polypropylen har oftast inte någon vidare resistens mot UV-ljus, och "fnasar" sig som någon sagt. UV-ljuset är nog din störst fiender här. Däremot finns det behandlade polyprop-linor som fått förstärkt resistens mot UV-ljus.

Klätterlinor på typ kommunala lekplatser tror jag oftast är tillverkade av s.k "Ormlina", dvs någon typ av flerslagen fiber med invävd wire i olika stor grad beroende på om det ska vara flexibelt eller "stelt". Mycket slitstarkt. Men naturligtvis svårhanterligt där man ska knopa/knyta i hop det till ett nät. Priset är nog mycket högt.

Nylonlinor, typ de i skotlinor (segelbåt) har gott UV-skydd, men försvagas med tiden av väta. Ganska dyrt per meter också.

Naturfiber som hampa och manila är svårtknopat och relativt stelt. Inte det bekvämaste att hålla i heller. Ganska dåligt UV-skydd. Dyrt.

Det känns som om polyprop, med förstärkt UV-skydd (Undrar om inte dessa oftast är svarta till färgen? Någon som vet?) kan vara ditt bästa val. Förmodligen är det i alla fall det billigaste.

Kika lite på byggmarknaderna (Typ Hornbach/Bauhaus) som ofta har uppsatta färdiga kätterställningar utanför. Fabrikanterna av dessa har ju säkert lång erfarenhet av vad som brukar funka och inte funka. Vill minnas att de ofta har svarta linor.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
(...) Lekplatser och lekredskap för barn ska vara genomtänkta och i den mån det är möjligt inte farliga att leka i. (...)
Fin idé, men ta lyckegards inlägg på stort allvar. Det är mer "tyst" kunskap än vad som går att förstå med "lite sunt förnuft", som ligger bakom utformningen av lekredskap. Detta skrivet ur ett långt professionellt perspektiv.
"Malla" gärna din skapelse på någon godkänd, som finns på marknaden.
Undvik öppningsmått i intervallet 110 - 230 mm (åt något håll).
 
Fin idé, men ta lyckegards inlägg på stort allvar. Det är mer "tyst" kunskap än vad som går att förstå med "lite sunt förnuft", som ligger bakom utformningen av lekredskap. Detta skrivet ur ett långt professionellt perspektiv.
"Malla" gärna din skapelse på någon godkänd, som finns på marknaden.
Undvik öppningsmått i intervallet 110 - 230 mm (åt något håll).

Meeen Jeeesus f....g Christ! Tänkte inte skriva nåt men detta tar ju bara priset asså. Snubben vill bygga en kul grej för ungarna (vilket troligtvis har gjorts sen Jesus var korpral,) och här är det bara en massa pekpinnar och tråkigheter. Undra på att dagens ungdom blir söndercurlade med såna vuxna förebilder.

Märks att det mest är akademiker på utsidan numer.

Jag jobbar med rope access och om du bor i Sthlm så kan jag säkert ordna några hundra meter kasserat semi-statiskt rep till dig gratis!
 
Meeen Jeeesus f....g Christ! Tänkte inte skriva nåt men detta tar ju bara priset asså. Snubben vill bygga en kul grej för ungarna (vilket troligtvis har gjorts sen Jesus var korpral,) och här är det bara en massa pekpinnar och tråkigheter. Undra på att dagens ungdom blir söndercurlade med såna vuxna förebilder. (...)
Du råkade sucka till över en "söndercurlande" morsa, som gått ensamma tältturer i hyfsat alpin terräng med ammande spädbarn i bröstsele, åkt utför med nästan lika små barn i ryggmes, låtit dem vara med på inknutna klätterturer från ca fem års ålder, skrivit fullmakter till kompisars förundrade föräldrar om att mina barn fick (och kunde) använda modellknivar och andra vassa verktyg, samt uppviglat samma barn att mot hariga fritisfröknars uttryckliga förbud klättra i/på skolans träd och hustak ;).

Men jag råkar också vara arkitekt, med flera decenniers samlade insikter om tillräckligt mycket hemska tillbud p g a banala designmissar i barnens miljö, som ingen i sin vildaste fantasi kunnat ana, förrän de blivit uppenbara just genom en olycka.

Det handlar alltså inte om något moraliserande och glädjedödande, utan om en dyrköpt ödmjukhet inför insikten, att "det sunda förnuftet" inte alltid räcker till, och att det därför inte är till någon nackdel att även ta till sig andras praktiskt vunna erfarenheter,

Jag försöker ju inte avtända TS från att bygga klätterställningen, utan tvärtom ger ett par högst konkreta råd för dess utformning.
 
Återigen stort tack alla som bidrar med kommentarer! Kul att det är så många som engagerar sig, det uppskattar jag.

Gällande säkerhet så har jag absolut tänkt att efterlikna kommersiella konstruktioner vad gäller mått på "maskor" etc.

Joanna, du verkar ju onekligen ha god insikt i säkerhetsaspekten. Min tänkta design på nätkonstruktion skulle innebära att "maskorna" (dvs hålen i nätet) består av kvadrater som liksom står på "högkant", likt färgen ruter i en kortlek. De nät man ser på lekplatser har ju i regel "hålkvadraterna" liggandes med en rät sida nedåt, medan mitt nät istället skulle få en "hålkvadrat-spets" pekandes nedåt. Hoppas att det går att förstå hur jag menar. Skulle det här designvalet i sig innebära någon särskild säkerhetsrisk, jämfört med den konventionella designen?
 
(...) Min tänkta design på nätkonstruktion skulle innebära att "maskorna" (dvs hålen i nätet) består av kvadrater som liksom står på "högkant", likt färgen ruter i en kortlek. De nät man ser på lekplatser har ju i regel "hålkvadraterna" liggandes med en rät sida nedåt, medan mitt nät istället skulle få en "hålkvadrat-spets" pekandes nedåt. Hoppas att det går att förstå hur jag menar. Skulle det här designvalet i sig innebära någon särskild säkerhetsrisk, jämfört med den konventionella designen?
Bara om detta innebär en större risk, att rutorna "faller ihop" som en fälla över någon av barnets kroppsdelar (i värsta fall halsen), t ex genom att hela barnets tyngd anbringas som punktlast i ett av de nedersta romb-hörnorna, eller genom att någon av angränsande rutor går sönder. Så se till, att nätet hålls kontinuerligt utspänt i sidled, så att rutorna inte kan deformeras, ens lokalt. Infoga t ex genomgående tvärlinor - att bygga på trianglar i st f romber eller rektanglar är ett s.k. "statiskt bestämt", och i detta sammanhang mycket säkrare sätt.
Din tanke om statiskt rep är ju också helt rätt ur denna synvinkel, var också säker på att inga knutar kan glida.
Måttintervallet 110 - 230 mm är erfarenhetsmässigt det intervall, där barn kan fastna med huvudet.
 
Meeen Jeeesus f....g Christ! Tänkte inte skriva nåt men detta tar ju bara priset asså. Snubben vill bygga en kul grej för ungarna (vilket troligtvis har gjorts sen Jesus var korpral,) och här är det bara en massa pekpinnar och tråkigheter. Undra på att dagens ungdom blir söndercurlade med såna vuxna förebilder.

Märks att det mest är akademiker på utsidan numer.

Jag jobbar med rope access och om du bor i Sthlm så kan jag säkert ordna några hundra meter kasserat semi-statiskt rep till dig gratis!

Faktum är att barnadödligheten genom olycksfall har minskat med 75% på 40 år. Undrar hur mycket den minskat sen Jesus var korpral...
 
Jag har vävt ihop halva min trädgård med gamla klätterrep. Statiskt eller inte spelar mindre roll, barn är lätta... Främsta skälet att inte använda klätterrep är priset. De är minst lika UV-säkra som andra rep. Nu råkar jag ju äga kilometervis med gamla klätterrep så för mig var det billigt. Nu är båtvärlden minst lika dyr, så köp helt enkelt vanligt rep var du vill!
 
Hej! Jag har köpt en begagnade klätterlina på en annons på internet men tycker kanske man ska vara uppmärksam när man köper begagnade grejer, rent säkerhetsmässigt. Men vet man vad man köper så är det ju lugnt.
 
Begagnade, "nästan oanvända", klätterrep är troligen ofta väldigt bra köp. Särskilt till såna användningsområden där man inte ska riskera livhanken med dem.

9 av 10 beg rep är troligen utmärkta, men har man ingen koll på repets historia, så finns ju alltid risken att den tidigare ägaren ändå utsatt repet för nåt som du själv aldrig skulle (eller borde) göra.
Ytterst får slabbar väl omkring med batterisyra kring sitt rep, oavsett om de begriper det onyttiga med det eller ej, men få är medvetna om hur 100%:igt säker en klättrare borde vilja vara att repet inte ska ha kommit i kontakt med (ett fåtal) kemikalier. Att undvika att lägga repet utan skydd i ett välstädat bagageutrymme i en begagnad bil, känns kanske inte så nödvändigt. Det är dock troligen en av de saker man bör undvika för att kunna sortera en riskkälla.
 
För den intresserade bifogar jag två bilder som visar en del av det jag tillverkat med repen som jag fått tag på.
 

Bilagor

  • 20141126_121458.jpg
    20141126_121458.jpg
    83.9 KB · Visningar: 521
  • 20141126_121512.jpg
    20141126_121512.jpg
    84.7 KB · Visningar: 518

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips