Baka på muurikka?

Bröd

7 dl vatten
1,1 l vetemjöl
1,1 l rågsikt
1 paket torrjäst
brödkrydda
lite salt

Värm vattnet till 45 grader. Blanda i torrjästen och rör tills den löst sig. Blanda i mjölet i omgångar tills degen är bra (den skall släppa från kanterna). Låt degen jäsa i 30 minuter, gärna vid elden men inte för nära. Baka ut tunna kakor och grädda i torr stekpanna, ät varma med smör och pålägg eller spara till senare.

Kan smaksättas med lite av varje... vitlök är gott tex.
 
kardemummabulle

kardemummabulle
hittade receptet på nätet för länge sen, minns inte vart...

blanda hemma i dubbla plastpåsar
2.5dl mjöl
0.5dl socker
2msk mjölkpulver
1.25 tsk bakpulver
0.5tsk kardemumma

ute
tillsätt 0.5dl ljummet vatten
knåda i påsen
grädda i smör eller olja
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips