Bästa maten på skridskoturen!

Kall mat går väll alltid ner men jag föredrar den varm. Frågan är var hittar man en lätt, lätt mattermos?
Har ingen lust att släpa på ett kilo rostritt stål hela dagen.
 
Fisken i sushin måste ju värmas, den är ju rå!!

Eller?

I den mån det inte redan är utrett så går det förstås att ha de varma korvarna i en vanlig termos (dock kanske inte med kaffe i). Det behöver inte vara en mattermos. Vikten är inget jätteproblem eftersom en vanlig 1-literstermos rymmer korvar till många personer.
Korv med bröd brukar alltid uppskattas även om det i sig är den långtifrån mest näringsriktiga kosten. Numera finns dock åtminstone lite grova bröd. Vill ni knäcka ert sällskap har ni naturligtvis gurka, rostad lök etc med er. En liten Sibyllamössa vore ju på sin plats för den som gillar att imponera.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Nämnde skogsman skall tydligen vid ett tillfälle ha värmt sushi över elden också. Historien berättar inte om han hade råvarorna med sig och tillagade sushin på plats.

Varm sushi låter såå spännande, lite ovanligt kanske.
Måste jag värma den över öppen eld eller funkar mickron på jobbet? Tänkte pröva till dagens lunch.
 
Energi

och vätska samt att maten och drycken skall vara aptitlig är mina prioiteringar. Vad som är aptitligt är indviduellt och kan dessutom variera från tur till tur och under dagen.

Blåbärssoppa innehåller mängder med energi men bara i form av snabba kolhydrater.

Som komplement har jag ibland varm buljong. Dessa drycker förvaras i Nalgenes fyrkantiga plastflaskor inne i dunjackan i ryggsäcken och speciellt literflaskorna håller värmen mycket bra.

Varm dryck under hela dagen är högprioiterat när det är lite kallare väder.

Runekakor tycker jag är suveräna. Torkat renkött eller tokad renkorv att karva på och tugga på brukar smaka extra bra när man är ute. Lite julgotter är inte dumt.

Förmiddagskaffet vill jag inte missa. På lugna familjeturer gör jag gärna en eld och kör kokkaffe men på heldagsturer är det glastermos som gäller för att inte oxidera kaffet.

Hur man dricker har också stor betydelse. En snygg träkåsa isolerar den varma drycken och ger lite extra estetisk njutning.

http://www.sssk.se/medlem/databas/bild/bild-v.asp?id=17339
pic_17339.jpg


http://www.sssk.se/medlem/databas/bild/bild-v.asp?id=17677
pic_17677.jpg



Mackor kan man variera mycket. Jag har gärna flera olika sorters bröd t ex Fazers Rågkusar och Polarbröds runda vita Rågkakor eller mjukt tunnbröd. Pålägg av flera olika sorter.

En extremvariant för den som vill åka många mil har Mårten Ajne lanserat. Musli typ strat med russin eller torkad frukt i en plastpåse i fickan. Drickaslang emd vatten, då behöver man inte stanna alls utan kan ta allt intag i farten. På det sättet ledde han ett gäng grupp 1-åkare från Hässelby till Örebro på 7 timmar och 51 minuter för några år sedan (fuskade med taxi mellan Kungsör och Hjälmaresund).

En kökspatrull som grillar eller servar med kokvagn med t ex varm gulschsoppa eller fisksoppa är heller inte dumt vid större evenemang typ ledarträffar.

http://www.sssk.se/medlem/databas/bild/bild-v.asp?id=3399
pic_3399.jpg

Foto Jarmo Tamminen

Eller att köpa sådant direkt vid isen i stånd eller att äta på lunchresturang.

Thure
[Ändrat av thureb 2006-01-20 kl 11:27]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips