Att fjällvandra själv - risker eller inte?

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Tveksamt om Samer belastade fjällräddningen så hårt även innan fyrhjulingar, crossar och helikoptrar mm kom in i Renskötseln ?

Dom vet nog hur man beter sig i fjällen kort sagt.
Det de håller på med är väl en helt annan sak än friluftsliv som vandring och klättring.

Har ingen aning om hur mycket de har belastat fjällräddningen. Tvivlar också på att det fanns så mycket fjällräddning innan samerna blev motoriserade.
 
Det de håller på med är väl en helt annan sak än friluftsliv som vandring och klättring.

Har ingen aning om hur mycket de har belastat fjällräddningen. Tvivlar också på att det fanns så mycket fjällräddning innan samerna blev motoriserade.

Om det inte fanns mycket till fjällräddning så har dom väl fått lära sig klara sig utan, kanske därför dom klarar vistas i den miljön utan att hamna i nöd ?

Sannolikt belastar Samer fjällräddningen väldigt lite per mantimme i fjällmiljö, Om dom klarade sig där innan fjällräddning, varför skulle dom då inte göra det nu ?
 
Senast ändrad:
Tanken att man aldrig kommer att behöva fjällräddningen för att man har erfarenhet av att vistas i fjällen utgör en risk i sig. Även mycket erfarna personer kan råka illa ut. Även mycket erfarna personer gör ibland klantiga "nybörjarmisstag".
 
Tanken att man aldrig kommer att behöva fjällräddningen för att man har erfarenhet av att vistas i fjällen utgör en risk i sig. Även mycket erfarna personer kan råka illa ut. Även mycket erfarna personer gör ibland klantiga "nybörjarmisstag".
Precis vad jag tänkte skriva. Hur fjällvan du än är så finns det situationer du inte klarar på egen hand. Människor tvingas trots allt ringa 112 från sitt eget hem ibland...

De riskerna väljer jag faktist rent fatalistiskt att ta när jag går själv. Ja jag kan ja otur, klanta mig eller bli allvarligt sjuk när som helst. Konsekvenserna är olika om jag befinner mig i sällskap tre minuter från en akutmottagning eller ensam i oväder på fjället.
Men livet handlar till slut om annat än att undvika precis alla risker. Även om jag inte ser mig som någon person som aktivr söker risker så accepterar jag en del risker för upplevelser som kräver det.
 
Har ingen erfarenhet men kan inte tänka mig att det skulle vara särskilt riskabelt att gå i fjällen vare sig själv eller i grupp. Men om nu olyckan inträffar så borde risken för allvarliga konsekvenser bli större om man är själv jämfört med om man har sällskap.

Sen riskbedömning borde ha något med kunnighet göra, alltså att man överhuvudtaget inser att det finns någon risk och i så fall bedömer om den är acceptabel eller inte. Jag har ingen aning om ökad rutin medför att man får större acceptans för risk (därför att man vet att inte allt går att förutse och att det mesta löser sig) eller tvärtom, att ökad rutin medför lägre acceptans för risk. Man blir mer noga med att undvika utmaningar. Det är nog individuellt.

Edit: Ser att det blev lite upprepning av #34 men det frår stå kvar.
 
Jag delar inte uppfattningen att en är lika säkert som två. Jag bedömmer sannolikheten att två råkar ut för skador de inte hanterar själva samtidigt som lägre jämfört med att bara en skadas. Då har man en frisk och en skadad och då är situationen enklare, både avseende larmning, räddning, akut omhändertagande, pre-hospital vård mm. Konsekvensen för ensam skadad kan lätt bli värre jämfört med en skadad+en frisk.
Såklart finns undantag då två kan drabbas samtidigt (båda kan tas av en lavin om lavinen är större än deras inbördes säkerhetsavstånd). Gäller det fall vid strömmande vad kan båda fångas om de vadar samtidigt men genom tidsförskjutning kan man minska risken att båda drabbas av både ström och laviner.
Är man ensam och bryter benet eller stukat foten för man fallit eller trampat snett är det enklare om en frisk kamrat kan slå upp tältet man kan skjula i medan man väntar på hjälp.

Sen ska man såklart inte höja risknivån signifikant för att man är två, man ska nyttja den ökade säkerheten till just ökad säkerhet, inte för ökat risktagande. På samma sätt som man inte ska inte köra för fort för att man har bilbälte på sig.



/Patrik
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips