Är elden ett MÅSTE?

En kompis och jag tog en stycket vedklabb med oss i packningen när vi skulle till sjön för lite fika och den höll köket vid liv i över 1,5 timme då jag splittat den i små bitar.
3 små torra kvistar som alltid finns under nån gran räcker för matlagning och kaffevatten så köket är riktigt bränsleeffektivt.

Konceptet att elda så mycket man BEHÖVER tycker jag är försvarbart i alla lägen. Samma resonemang som med fiske (nu jävlar sticker jag ut hakan!), man fiskar det man tänkt äta. Sen har man fiskat klart och låter övriga firrar vara ifred.

thomas
 
Själv eldar jag ytterst sällan men då jag gör det så sker det i första hand vid iordningställda platser. Om det inte är möjligt så tar jag alltid försiktigt bort ytskiktet först. Då eldplatsen släckts ordentligt lägger jag bara tillbaka ytskiktet så platsen ser likadan ut som innan (stenar tas givetvis också bort).
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag har mitt Wild Woodgas Stove och det är ju öppen eld fast begränsad till en plåtburk. Fördelarna är många då det inte gör åverkan på marken, kräver inte flera kubik med ved, men det är en eld att hålla vid liv och man får lite brandrök m.m. Jag tillhör dom som gärna lagar mat över öppen eld.
En kompis och jag tog en stycket vedklabb med oss i packningen när vi skulle till sjön för lite fika och den höll köket vid liv i över 1,5 timme då jag splittat den i små bitar.
3 små torra kvistar som alltid finns under nån gran räcker för matlagning och kaffevatten så köket är riktigt bränsleeffektivt.
Nu har jag både gas och bensinkök men det är definitivt inte samma feeling...

Blir kastullen mindre sotig med woodgasköket än över en öppen eld.
 
Konceptet att elda så mycket man BEHÖVER tycker jag är försvarbart i alla lägen. Samma resonemang som med fiske (nu jävlar sticker jag ut hakan!), man fiskar det man tänkt äta. Sen har man fiskat klart och låter övriga firrar vara ifred.

thomas

Du behöver väl inte varken elda eller äta fisk? Vid närmare eftertanke behöver du inte ens göra några turer eller idka friluftsliv över huvud taget.
 
Blir kastullen mindre sotig med woodgasköket än över en öppen eld.

Näe tyvärr, den blir lika klibbigt sotig som över en vanlig eld och röken svider lika illa i ögonen som från vilken brasa som helst den också, men det hör till och det är ju det som är feelingen liksom.
Ska det vara rent och bekvämt så kör jag med gasköket och vill jag ha högsta effekt och oväsen så blir det bensinkök.
 
Man kanske skulle dryfta sig till att dra till med det gamla "det har ju eldats i tusentals år"-argumentet?

:)

Favoritargumentet! :-D
Människor har ju också gått i fotlappar och/eller sandaler i tusentals år, haft regnkläder av infettad ull eller skinn, sovit på ris och fällar, använt sten och träverktyg mm i tusentals år, men det är få som går på tur med det idag. ;-)
 
Nej det är det definitivt inte för mig. Som jag sa så saknade jag inte elden alls när jag var var ute själv. Vid ultimatum att få elda eller få lite rödvin väljer jag rödtjutet varje gång, så viktig var elden.

Det svarta som blir efter elden försvinner nog med tiden även om nästa besökare naturligtvis blir drabbad av en fulare plats. Vilket kanske inte är fallet om det är en iordningställd eldplats.
Det är värre med onödiga sprickor i berg pga oförstånd.

Jag överväger själv att minska på eldandet och endast elda vid utvalda tillfällen när mysfaktorn och uppesittarkvällen "kräver" det. Det är trots allt inte nödvändigt att elda. Hmm dubbelmoral...

Det börjar kanske med någon insikt om att eldandet inte direkt är av godo?

thomas

Kul att du väcker frågan om eldning. Personligen eldar jag aldrig numera när jag är ensam ute och det är inte av några genomtänkta skäl om eldens ev. skadliga inverkan utan helt enkelt att jag tycker elden är överflödig (om man inte behöver den för att man är nedkyld eller liknande). Elden är arbetsam och tar tid från annat jag hellre vill göra i naturen. Den är hopplöst rökig. Den är bullrig och gör det svårare för mig att höra djuren omkring mig. Och den förstör mitt mörkerseende på kvällen. Med mera.

När jag är ute hemmavid med min kompis vill han alltid göra upp eld och laga mat, och javisst är det mysigt. Så då blir det en social grej + lite annan mat än om jag är ute själv. Jag ställer upp på det.

I våra nationalparker i fjällen får man ju elda, men nuförtiden klarar man sig så gott som alltid på fjälltur utan att elda så jag tycker att man gärna kan avstå frivilligt.

Ibland verkar det som att jag är rätt så ensam som funkar på detta sätt, därför är det roligt att höra liknande tankar från dig, thomas. Tycker

Hans
 
Kul att du väcker frågan om eldning. Personligen eldar jag aldrig numera när jag är ensam ute och det är inte av några genomtänkta skäl om eldens ev. skadliga inverkan utan helt enkelt att jag tycker elden är överflödig...

Jo lite så funderade jag också och började ifrågasätta om det alltid är så nödvändigt att elda och med tanke på ofullständig förbränning kan det inte vara bra för miljön heller...

thomas
 
Jo lite så funderade jag också och började ifrågasätta om det alltid är så nödvändigt att elda och med tanke på ofullständig förbränning kan det inte vara bra för miljön heller...

thomas

Tror att stora delar av våran dagliga konsumtion och andra levnadsvanor är ett väsentligt mycket större hot mot miljön en eld en gång i månaden. Så om man istället ändrar sina vanor men fortsätter göra upp en eld då och då så kommer miljön bli bättre. Gäller ju att göra de stora förändringarna, de som gör skillnad på riktigt, först.
 
Jag har inte ifrågasatt att göra upp en eld då och då. Jag undrar bara om man ALLTID måste elda. Jag har personligen reflekterat över om mysfaktorn räcker som skäl. Som vanligt är detta ett diskussionsforum och jag har startat en diskussion. That's all. Alla synpunkter kan vara intressanta men jag undrar om det inte är lite lättvindigt att hänvisa till övriga vanor. Jag är mer intresserad av hur vi gör (och varför) när vi är ute i naturen.

Jag länkar här till en miljöpolicy som Kajakspecialisten har för sina turer. Jag tycker den är väldigt bra.

http://www.kajakspecialisten.se/cldoc/klubb-fischer-for-vem_15/miljopolicy_548.htm

Magnus Fischer är trevlig och intressant att tala med, mycket erfaren paddlare med egna funderingar som verkar väl underbyggda. Medlemmarna i Klubb Fischer är mycket duktiga paddlare (har jag sett på nära håll).

mvh thomas
 
Tycker du lyfter ett bra och intressant ämne.
Själv kommer jag aldrig att elda om det inte behövs, för värme eller att torka kläder eller utrustning.
Visst är det mysigt med eld och vackert att betrakta men samtidigt är jag
inte ensam i naturen, det finns andra människor, djur och fauna som jag
tycker att man kan och bör respektera.
Vi människor är djävligt duktiga på att ta oss rättigheter att göra som vi
vill, här och där.
Tycker också att hänvisningar till -så gjorde vi på stenåldern eller ingen har
dött av det förr är bara ursäkter för att kunna fortsätta sitt beteende.

Samma sak med utsläpp, varför strypa nåt litet när industrin inte bryr sig ?!
Man kan börja nånstans, visa att man bryr sig om miljön, många bäckar små brukar
smitta av sig och bli större och större.

Kanotspecialisten miljöpolicy var ju klockren och visar att man tänkt ett
steg till, vad kan man göra för miljön och inte bara för miljön utan i slut
ändan för människan.

God fortsättning och Gott Nytt frilufts år !!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips