Abisko-Treriksröset samt GPS

Planerar att vandra Nordkalottleden Abisko-Treriksröset i sommar. Har hittat en del information på nätet och lite här på Utsidan men skulle gärna vilja ha lite mer råd och tips från någon som själv gått leden. Tänker då förstås i första hand på ev. svåra vad samt alternativa vägval och om det finns möjlighet att proviantera efter leden (vilket jag inte tror).

Sen har jag tänkt köpa en GPS men som inte särskilt tekniskt kunnig känns det knepigt. Ska man satsa på en traditionell GPS eller på en GPS i telefonen och hur löser man i så fall problemet med uppladdningen? Är inte särskilt tekniskt kunnig och på affärerna kan de tekniken men vet inget om vandring så det är svårt att få bra hjälp. Någon som har något råd?

Tacksam för alla bidrag med tips i dessa båda ämnen!

/Anna
 
Hej, jag har gått denna sträcka 2011 i slutet av augusti/ september. Dock startade jag i Kilpisjärvi och gick ner till Abisko. Det finns ingenstans du kan proviantera. Svara vad finns inte heller, dock finns en del vad, 2stycken vad jag minns, Riksujåkka på vägg till Lappjordshytta och Skaktarjokka som man måste korsa innan den branta uppstigningen till Unna Jierttas. De är inte svara men kängorna behöver nog tas av. Jag hade problem vid passagen Unna Nannas mellan de 2 sjöarna 728/729. Stigen vid denna ställe är översvämmat och träskaktig, svart att se någon stig. Det gäller att ha huvudet med sig, det hade inte jag. Bra att ha stavar med sig för att känna av marken.
Vissa stugor som Pältsa, Rosta, Dividal och Altevatn brukar vara mycket folk på grund av det är bara en "dagsetapp" till någon bilväg. Däremot nästan inget folk vid Lappjordshytta, Vuomahytta och Daertahytta. Dessutom känns området rund Treriksröset väldigt öde särskild vid den tiden i slutet av augusti.
Ha en god tur!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

avslutad210712

Gäst
Har du råd/intresse för en riktig GPS så skulle jag i alla fall satsa på det just med tanke på batteriåtgången. Har en känsla av att de androidtelefoner jag har/har haft drar en hel del batteri när man använder GPS. Lite beroende på mobil så är det lite olika med vattentåligheten vilket kan vara nog så viktigt dvs att kunna titta på GPSn när det är dåligt väder för det är oftast då man behöver den.

Oavsett hu du löser frågan om GPS så rekommenderar jag att du skall ha med karta och kompass OCH se till att du kan använda kompassen innan du ger dig ut på fjället.
 
Har du råd/intresse för en riktig GPS så skulle jag i alla fall satsa på det just med tanke på batteriåtgången. Har en känsla av att de androidtelefoner jag har/har haft drar en hel del batteri när man använder GPS.

De börjar dock bli mer och mer lika varandra. Garmins sista skapelse är ju en radiostympad Androidtelefon.

Batteriåtgången från gps-chipsetet snarlikt en dedikerad gps. Snarare så att skärmen brukar vara högupplöst och törstig på en telefon. Och tyvärr av en typ som till skillnad från dedikerade GPS brukar vara svårare att läsa i dagsljus. Min budget-smartphone och eTrex 30 är släppta på marknaden samma kvartal. eTrexen har 1/10 av smartphonens pixlar att hålla rätt på...
 

avslutad210712

Gäst
Jadå när jag kollar min Android så är det skärmen som dragit mest och visst kan man använda en GPS utan skärm om man bara skall hålla koll ibland. Min Garmin 60 och min 62 går två dagar på två AA-batterier. Min nuvarande Android måste laddas minst varannan dag om jag använder den sparsamt och den har ett batteri som är ett halvår dvs inte ett lite äldre urladdat.Och då har jag en batteriguru som slår av all wifi när skärmen är svart och även om jag är utanför wifi som jag godkänt att den skall slås på. Min nuvarande jobbmobil håller batteriet ett dygn om jag inte använder den alls dvs den ligger svart på skrivbordet så hur länge batteriet håller i en mobil uppe til lfjälls beror på många saker.

Men visst om man vill investera i batteripack och/eller dedikerade mobilbatterier så är mobilen säkert en lösning. Och om man har en mobil som tål att tas fram i busväder utan att garantin får långa ben. Valet är användarens.
 
det kan vara bra att ha två separata prylar ur säkerhetssynpunkt, min gamla mobil utan pekskärm håller strömmen i sex dagar. Om du vill ladda finns powermonkey, gp powerbank eller liknande.
 
Tack för värdefulla synpunkter på turen Abisko-Kilpisjärvi! Jag planerar vidare och ser fram emot en intressant tur. Tack även för tipsen kring GPS-användning. Det lutar nog åt att jag köper en traditionell GPS. Och självklart ska karta och kompass med! Jag ser snarast GPS:en som ett komplement. /Anna
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips