10 dagars vandring i Abisko

Hej!

Jag ska på min första riktiga vandring och ska åka ganska snart så jag har inte riktigt tid eller lust att mixtra och lära mig torkning.
Jag ska vandra mellan Abisko och Nikkaluokta och är medveten om att det finns mat att köpa i fjällstugorna. Jag vill ändå ta med mig möjligen en veckas mat i min packning så jag slipper spendera onödiga pengar. Jag äter och tål allt!

Jag vore väldigt tacksam för tips och råd då jag inte riktigt hittar en tråd som passar.
 
Willys har färdig pastasås för 15 kr burken.
3 burkar plus 3 lökar plus en vitlök plus 3 pkt bacon och chilliflakes.
Skär 2 cm breda bitar av bacon och stek det.
Häll av det mesta av fettet och stek den finhackade löken i det resterande fettet.
Häll på 3 burkar pastasås på den stekta löken. I med den stekta baconen och chilliflakes.
Rör ned 1 dl riven parmesan eller rapasan.
Koka upp.
När du tar bort grytan från lågan så pressa i 4 stora vitlöksklyftor.
Kyl det till nära fryspunkten och skeda ned det i en mattermos.
2 kg pasta räcker för 10 dagar till den här pastasåsen.
Då basen är tomat som har konserverande egenskaper så håller det sig 10 dagar i en mattermos.
Gnocci (snäckpasta) tar 16 minuter att koka och drar 2 korkar bensin på optimus nova.
För 10 dagar går det åt 50 ml salt för pastavattnet om du använder 1 tsk salt per kok.
Den färdiga pastasåsen kokar upp när du har vänt bränsleflaskan till "off" på bensinen som finns kvar i slangen.
Sedan är det bara att trycka in i huvudet.
Har du optimus nova mulitifuel så räcker det med 1 liter bensin för 10 dagar.
Det inkluderar mogonkaffet, disk, middag, och disk och lite utöver det.
Maten väger lite mer än frystorkat men det blir inget överskott av salt som annars kommer med frystorkat.
Det är också mycket lägre kostnad än frystorkat.
Jag har använt Optimus Nova varje dag i 17 år nu.
Jag har ett reservdelsset som jag ännu inte behövt använda.
Köket har bara gått på Nitor Bensin från Hornbach eller Bauhaus.
Förvärmer gör jag med nitor röd etanol för att undvika sot.
Fettar in lädret på pumpen med silikonfett från biltema 1 gång i veckan och det räcker.
Fråga mig inte hur många gram ett gaskök skulle dra då jag inte vet eftersom jag har bara kört bensin i 17 år.
Visst är ett gaskök billigare men jag tvivlar starkt på att gasen kostar mindre i drift än bensinen. I längden så det du sparar på inköp av gaskök får du betala i gas när du använder det.
I skrivande stund kostar 1 l Nitor Bensin (heptan) 74 kr /litern hos Horbach.
Bauhas tar 75 kr/ litern
 
Ska du bära all maten lär det mesta bli torrvaror. Därför läser jag din fråga som att du söker billigare/ enklare alternativ till frystorkade portionspåsar. Jag brukar ta två Knorr Snackpot eller motsvarande och lägga innehållet i en påse. Snabb och billig lunch.
 
Havregrynsgröt m russin / knäckebröd m kavli mjukost till frukost.

Lunch bars/nötter

Middag frystorkat..

Ex antal chokladkakor/godis för att fylla på med lite fett och kolhydrater vid behov..

+1 på snackpot iden, brukar göra likadant fast som middag..
 
Willys har färdig pastasås för 15 kr burken.
3 burkar plus 3 lökar plus en vitlök plus 3 pkt bacon och chilliflakes.
Skär 2 cm breda bitar av bacon och stek det.
Häll av det mesta av fettet och stek den finhackade löken i det resterande fettet.
Häll på 3 burkar pastasås på den stekta löken. I med den stekta baconen och chilliflakes.
Rör ned 1 dl riven parmesan eller rapasan.
Koka upp.
När du tar bort grytan från lågan så pressa i 4 stora vitlöksklyftor.
Kyl det till nära fryspunkten och skeda ned det i en mattermos.
2 kg pasta räcker för 10 dagar till den här pastasåsen.
Då basen är tomat som har konserverande egenskaper så håller det sig 10 dagar i en mattermos.
Gnocci (snäckpasta) tar 16 minuter att koka och drar 2 korkar bensin på optimus nova.
För 10 dagar går det åt 50 ml salt för pastavattnet om du använder 1 tsk salt per kok.
Den färdiga pastasåsen kokar upp när du har vänt bränsleflaskan till "off" på bensinen som finns kvar i slangen.
Sedan är det bara att trycka in i huvudet.
Har du optimus nova mulitifuel så räcker det med 1 liter bensin för 10 dagar.
Det inkluderar mogonkaffet, disk, middag, och disk och lite utöver det.
Maten väger lite mer än frystorkat men det blir inget överskott av salt som annars kommer med frystorkat.
Det är också mycket lägre kostnad än frystorkat.
Jag har använt Optimus Nova varje dag i 17 år nu.
Jag har ett reservdelsset som jag ännu inte behövt använda.
Köket har bara gått på Nitor Bensin från Hornbach eller Bauhaus.
Förvärmer gör jag med nitor röd etanol för att undvika sot.
Fettar in lädret på pumpen med silikonfett från biltema 1 gång i veckan och det räcker.
Fråga mig inte hur många gram ett gaskök skulle dra då jag inte vet eftersom jag har bara kört bensin i 17 år.
Visst är ett gaskök billigare men jag tvivlar starkt på att gasen kostar mindre i drift än bensinen. I längden så det du sparar på inköp av gaskök får du betala i gas när du använder det.
I skrivande stund kostar 1 l Nitor Bensin (heptan) 74 kr /litern hos Horbach.
Bauhas tar 75 kr/ litern
Jag hade tänkt ta med mig ett trangiakök med gasadapter. Tack för receptet!
 
Ska du bära all maten lär det mesta bli torrvaror. Därför läser jag din fråga som att du söker billigare/ enklare alternativ till frystorkade portionspåsar. Jag brukar ta två Knorr Snackpot eller motsvarande och lägga innehållet i en påse. Snabb och billig lunch.
Jag kommer köpa cirka 4-5 påsar med frystorkat och försöka laga resterande måltider på egen hand. För att spara på vikten så har jag tänkt proviantera en gång på vägen
 
Finns ju fortfarande skapligt billig torrmat på livsmedelsbutikerna. Knorr vet jag inte om de finns, men Lidl brukar ha några varianter med pasta och såspulver. Kanske willys har också.
 
Det är numera enkelt att slippa de dyra, skrymmande, inte särskilt vikteffektiva och IMHO sällan goda frystorkade påsarna, utan att fixa & dona själv. Man hittar många torra komponenter i mattaffären, som går att använda direkt. Här en lista på sådant, och här bara några exempel på sådant som går att fixa med färdigköpta ingredienser. Flera tips på roliga, praktiska, färdigtorkade råvaror finns i denna tråd.

Tips på bra proteinkällor på vandring finns i denna tråd; de flesta på listan kräver inget eller minimalt hemmafixande.

Till slut ett par enkla middagsrecept helt utan hemmatorkade ingredienser, som i a f jag kan tänka mig at växla om med länge utan att tröttna.

När jag var ute med små barn var diverse fylld pasta (tortellini, ravioli) poppis, men de slösar ju med bränsle (längre koktid, man slänger det heta kokvattnet) och är alltför kolhydratrika för att vara vikteffektiva (räknat i kcal/100 g torrvikt). Men är man ute en kortare tid och/eller behöver sin kolhydratkick (jag gör det inte), så är det ju enkelt och billigt.

***
Jag har skrivit massor om hemtorkning och utemat bara för att jag själv tycker det är kul, men det är ju inget självändamål och jag tar ofta(st) lata genvägar själv.
Någon gång hann jag bara riva med mig en påse bulgur, en påse soltorkade tomater, en burk jordnötssmör, fullfet torrmjölk, kraftig musli med mycket solrosfrön och min vanliga nötblandning, för jag kom iväg på timmars varsel och det var vad jag råkade ha hemma. Var ute i tio dagar och det gick hur bra som helst det också.
Hade jag hunnit gå till mataffären hade jag kunnat få mer omväxling med t ex kokosmjölkpulver, bönpasta, vanligt smör, potatismospulver, några goda torra korvar, en bit parmesan- eler granaost, och ett antal färdigtorkade grönsakspåsar från ICA (eller billigare och roligare: från någon sydasiatisk mataffär!).
 
Senast ändrad:
Ö&B brukar sälja Knorr Spagetteria samt ett konkurrerande märke (Firma Italia) färdiga pastarätter för 12-15kr styck. Kan vara värt att kolla upp.
 
Tonfisk finns på påse numera, vilket innebär mindre skrymmande skräp, så ett par såna påsar är enkelt att ta med också och hälla i pastan.
 
+1 på smux tips. Har ätit dem en hel del. Som det nämns ovanför så är tex tortellini kolhydratrikt och inte så "vikteffektivt". Men det är heller inte så många kalorier, och då är det smart att lägga till olja och/eller protein (torr sojafärs, salami tex), dels för att få en mer vikteffektiv mix och dels för att få lite mer näringsämnen i sig.
Och glöm inte att kontrollräkna kalorier på allt du har i säcken så att du vet att du inte kommer att gå i minus.
 

Liknande trådar


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg