Fjällvandring På tur i bergen

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-05-15, 19:45
Struensee Struensee är inte uppkopplad
 
Inlägg: 20
Behöver turtips inför sommarens vandring

Hej!

Dags att planera sommarens vandring! Jag och en vän tänker oss en tur i början av augusti i norra Sverige. Vi tänker ta bilen upp, vilket innebär att vi vill gå en sträcka som börjar och slutar på samma punkt, alternativt slutar på en plats där det regujärt går bussar till utgångsplatsen.

Det vi har till förfogande är cirka 6 dagars vandring. Vi har båda hyffsat med erfarenhet av vandring.

Behöver tips på turer, gärna i Sarek eller områden därikring. Det vi är ute efter är fint fjällandskap med växlande högfjäll och fjällbjörkskog. (det senare eftersom vi uppskattar att kunna göra upp en eld om kvällarna, så tillgång till ved är lite av ett måste, åtminstone 2 av 5 nätter).

Har funderat att ta helikopter från kvikkjokk till staloluokta och sen vandra via sarek ner till kvickjokk igen. Eller kanske starta i Ritsem, ta båten till änonjalme, runda akka och gå till sourvas, sen ta bussen tillbaka till kvikkjokk. Men har inga erfarenheter av dessa turer, hur lång tid det tar osv.

Någon som har tips och tankar? Alternativt tips på andra sträckor som skulle kunna passa oss.

MVH
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-05-16, 12:10
Celeste_26 Celeste_26 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 21
Har ni inte mer än sex dagar, med avslutning vid utgångspunkten och Sarek som främsta mål, då är helikopter en bra idé. Ni behöver heller inte låsa er till Staloluokta som utgångspunkt. Även Fiskflygs reguljära turer landar intill gränsen till Sarek i Tarralouppal.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-05-16, 13:03
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 023
Kommer ungefär en ny sån här tråd om dan nu, så svar på frågorna lär det finnas gott om redan.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-05-16, 13:09
smux smux är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 363
Ni kan ju ockspå ställa bilen vid Kebnats (Saltoloukta) eller Sourvadammen, och passa in bussen mellan dessa platser som start/slutmål på vandringen.
Mellan dessa punkter är det fullt möjligt att gå en 6 dagars tur genom Sarek (dock inga marginaler, varför någon extra dag alltid är att rekommendera). Från Sourvadammen via Gukkesvaggebron är det ex två långa dagsetapper till Biellevalda i centrala Sarek. Därifrån går det att gå Bastavagge och båt från Rinim tillbaka till Kungsleden och Saltoloukta. Förra året startade vi i Sourva och gick via Biellevalda och Routesvagge till Änonjalme (Ritsem) på 6,5 dagar, men då höll vi ganska högt tempo. Sista halva dagen var för att vi var tvungna att vänta in morgon båten från Änonjalme.
Som alltid att vandra i Sarek kräver marginal, då väder och förutsättningar snabbt kan ändras samt att ni inte har några leder att följa. Ex en jokk som är vadbar kan på kort tid bli ovadbar pga regn och kräva att ni lägger om rutten eller väntar ut tills vattenståndet sjunkit.

Senast redigerad av smux den 2018-05-16 klockan 13:30
Svara med citat
  #5  
Gammal 2018-05-30, 13:34
Struensee Struensee är inte uppkopplad
 
Inlägg: 20
Citat:
Ursprungligen postat av Calexico Visa inlägg
Kommer ungefär en ny sån här tråd om dan nu, så svar på frågorna lär det finnas gott om redan.
Tack, men du får gärna länka såna trådar isåfall.

Vill poängtera att det behöver inte vara i Sarek, utan droppade det bara eftersom vi vill ha fina fjällmiljöer som "fond" på vår vandring. Det kan vara i kebnekaisefjällen, abisko, osv också.

Vi är alltså ute efter:

- En tur som inte enbart går ovan trädgränsen,(vill kunna göra upp en brasa om kvällarna)
- En tur som startar och slutar på samma punkt
- En tur som maximalt tar 6 dagar + reservdag (helst 5 dagar plus reservdag)
- En tur som inte är en superetablerad rutt typ abisko nikkaloukta via kungsleden. Har inga problem att gå längst med en led, men vill ändå ha känslan att känna mig hyffsat "ensam" på vandringen. Som sagt, gör inget om vi möter människor, men vill inte att det ska vara folk överallt.


Fattar om det finns tusen sånna här trådar, men det är just det som gör det svårt, att många passar in på några krav, men ofta inte alla.

Tack för feedbacken hittils!
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:05.


 

Logga in

Tips!