En vår och sommar till fots,,.. - Forum


Vandringsleder På platten i Sverige

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2017-04-20, 17:55
patrik86 patrik86 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5
En vår och sommar till fots,,..

Hallöj!

Tänkte tillbringa våren och sommaren ca Maj-slutet av Augusti/ kanske början av September med att åka runt med bilen i Sverige och vandra. Skulle uppskatta tips på leder/områden som man inte får missa eller som är värda o se. Kanske någon mindre känd som många inte tänker på.
Tänkte väll lägga en del (majoriteten) av tiden på norra delen av Sverige men vill även utforska resten av landet med. Kring Bohuslän, Skåne, Stockholm/Mälar området, Dalarna, Värmland, ja finns säkert mye mer E väll främst några dagars turer till nån/några veckors turer jag är ute efter.

Som sagt tips mottages hjärtligt :D

Må väl!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2017-04-20, 22:09
nicko_ nicko_ är inte uppkopplad
 
Inlägg: 279
Tre sträckor på Skåneleden jag särskilt gillar är:
  • Från Simrishamn upp till Stenshuvud och lite vidare
  • Från Rydebäck ner till Landskrona
  • Från Mölle via Kullens fyr till Arild

Ska dock påpeka att de inte direkt går genom ödemark.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2017-04-21, 13:33
Christian1 Christian1 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 342
Platsar inte söderåsen in?...är ju väldigt vackert där
Svara med citat
  #4  
Gammal 2017-04-21, 14:41
majjen (Håkan Friberg) majjen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 376
I Bergslagen finns till exemperl...

Postleden
Nittälven
Kaljoxadalen
Kindla
Malingsbo-Kloten
Silverleden

Till exempel...

HåkanF
Svara med citat
  #5  
Gammal 2017-05-03, 16:12
patrik86 patrik86 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5
Tackar så mycket för svaren och ber om ursäkt för eget sent svar. Bröt benet och strul med bilen o så så tappa lite motivation på planeringen. Meeen nu så :D

Intressanta vandrings berättelser majjen. De trakterna skulle ju passa fint för lite mellan Sverige vandring. Fick intrycket att det var 2-3 nätters turer ca?

Nico: Är ju främst ödemark jag är ute efter men små trevliga pittoreska samhällen som man passer nån gång e ju trevligt det med Det sista turförslaget Mölle -Arlid verkade riktigt trevligt. Spec då de stod de hade lite grottor o det intresserar mig mycket. Lite kort kanske 15 km tror jag det stod o de gör man ju på en dag så får baka ihop det med nå andra etapper.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2017-05-03, 16:18
patrik86 patrik86 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5
Btw en följd fråga. Känns som det kommer bli mycket gran o barskog. De e väl det vanligaste. Men nån som känner till områden där det är mycket lövskog? Kanske till och med områden med betydande majoritet bara björk och nåt bara bok, ek osv?

Sen om nån känner till områden eller leder kring områden där det finns spår från tex inlandsisen, samt grottor. Alltså geologiska avtryck i naturen. Allt e ju geologiskt men ni förstår kanske vad jag menar..
Svara med citat
  #7  
Gammal 2017-05-03, 18:01
OnMyWay OnMyWay är inte uppkopplad
 
Inlägg: 50
Om du är i "närheten" av Lofoten skulle jag rekommendera ett besök. Liftade runt där för 3 somrar sedan och minns det fortfarande med glädje, både vad gäller människor och natur. Det finns otroliga kortare vandringar att göra, och så kan du åka runt på båtarna i fjordarna om har lust.
Jag var på väg tillbaka mot Sverige, och rätt slut, då blev upplockad av en Norsk som inte ville låta mig lämna Lofoten utan att först gå vad jag förstod var hans favoritvandring. Sa att jag aldrig skulle glömma det. Och det kommer jag inte heller göra. Lyckades hitta en rutt här:
http://rando-lofoten.net/index.php/en/selfjord-en
Upp och ner som faen. Värm upp knäna

Hyra kajak i Mälaren var för övrigt trevligt, då ser du nämner den. Vi hade hela öar för oss själva också om du är ute efter sånt. Hyrde våra på Björnögården i Västerås. De bara gav en det man behövde och frågade inget om man paddlat förut. Bra det ibland!
Svara med citat
  #8  
Gammal 2017-05-06, 15:29
patrik86 patrik86 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5
Ja Lofoten verkar riktigt trevligt. När jag nämde tipset för kompisen höll han med i din rekommendation så nån vecka där blir det kanske att lägga

Hmm ja kan nog tänkte mig att det e fint o paddla i mälarn. Får se vad tiden räcker till dock. Blir nog en paddling detta år med i Dalsland. Riktigt riktigt trevligt, rekommenderas!

Nån Som vet förresten områden i Sverige där man kan kombinera vandring med att se lite fornlämningar?
Svara med citat
  #9  
Gammal 2017-05-06, 21:21
OnMyWay OnMyWay är inte uppkopplad
 
Inlägg: 50
Dalsland ser ut att kunna vara riktigt mysigt, ska ta upp det med brorsan då ska planera en paddling i sommar. Hur är det med mygg i Juni om du vet?

Min farbror är arkeolog och mycket ute i markerna i Norrland. Jag ska kolla med honom nästa gång vi pratar, han borde antagligen kunna komma med något. Vi har bland annat varit ute bland väldiga insjöar där de hittat spår från stenålders-camps, samt det i skogen fanns en enorm sten som verkligen såg ut som enklare variant av en björn, var rätt skoj, hade även hällristningar på sig. Den behövde vi dock gps för att hitta till. I Näsåker finns det ju en hel del annars. Där har de just vid forsen också en underbar bastu och grillplats, som är öppen för alla. Går även att bada där då de grävt ut som en pool det inte strömmar lika starkt i. Återkommer med svar om det finns någon vandring min farbror rekommenderar, blir nån gång i början av Juni.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2017-05-11, 19:40
patrik86 patrik86 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5
Ja Dalsland rekommenderas starkt! Hmm mygg, kommer inte ihåg att det va nått spec "problem" eller besvär. Så efersom jag inte har nått minne av det så förmodligen inte. Klart det finns lite mygg, men inget o oroa sig över. Jag var där kring midsommar.

Aaa skulle uppskattas I vilket område låg denna stenbjörn och insjöar? Okay, va det fornlämningar där i Näsåker också eller, mest skönt o trevligt med bastu o fors? (Inte för att jag inte uppskattar sistnämda)
Svara med citat
  #11  
Gammal 2017-05-15, 07:16
Still Alive Still Alive är inte uppkopplad
 
Inlägg: 701
Om du vill vandra i bokskog kan du vandra Laxaleden längs med Mörrumsån i Karlshamns kommun. Den är 3 mil lång och börjar vid gränsen Småland/Blekinge och slutar där Mörrumsån rinner ut i havet.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2017-05-15, 15:33
snurte snurte är inte uppkopplad
 
Inlägg: 235
I Dalarna har du det officiellt högsta vattenfallet i Sverige: Njupeskär. Hittas några kilometers vandring från Fulufjällets Naturum. Väl där kan man fortsätta upp på fjällplatån för vida vyer. Finns flera leder att följa och stugor att bo i för den som inte vill tälta.

Fortsätter man lite längre norrut finner man det lite större fjällområdet kring Grövelsjön och Femundsmarka i Norge. Ett område som är väldigt vackert och något mindre besökt här är håarna (från Särsjön och sydost till Nedersthån) och Töfsingdalens nationalpark. Mest fiskare som håller till i dessa trakter vad jag förstått. Området bjuder på öppen fjällskog med forsar och sjöar om vartannat. En avstickare in i Töfsingdalen är en chans att uppleva mer tät urskog.
Notera att det endast finns vindskydd här och särskilda regler gäller kring tältning och eldning. Tältning vid ett av vindskydden går säkert bra.
Här kan du läsa om min vandring genom området.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:18.