Nyheter > Västerbotten har riksintressanta områden för ...

Västerbotten har riksintressanta områden för friluftsliv

Naturvårdsverket har beslutat att tio områden i Västerbotten är av riksintresse för friluftslivet. Det är Länsstyrelsen tillsammans med länets kommuner som föreslagit områdena.


Öreälvsleden. Foto: Henrik Johansson

– Jag hoppas på två resultat av beslutet, både att fler ska upptäcka de fantastiska möjligheterna till friluftsliv som finns i vårt län men också att det ska vara ett stöd i kommunernas översiktsplaneringar, säger landshövding Magdalena Andersson.

Områden av riksintresse för friluftslivet är utpekade för sina natur- och kulturvärden. Värden som är eller kan bli attraktiva för en stor mängd besökare.

– Det är särskilt roligt att se vilken bredd vi har, från fjäll, älvdalar och skogar till kust och hav. Västerbotten är det enda län som fått med en sådan mångfald bland våra riksintressen, säger Lena Lundevaller, naturvårdare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Ger förutsättningar för företagande

Länets utmärkta förutsättningar för friluftsliv kan bidra till att stärka den lokala ekonomin.
– Västerbottens natur erbjuder fantastiska upplevelser, och intresset utifrån är stort. Att vi har riksintressanta områden visar att det finns möjlighet att utveckla besöksnäringen, till exempel när det gäller tillgänglighet och service, säger Magdalena Andersson.


Fiske i Byskeälven. Foto: Andreas Andersson

Fiske i världsklass och paddling i älvarna

I Västerbotten finns några av landets mest kända lax- och havsöringsälvar. I fjällvärlden finns röding- och öringfisket. Mindre känt är kanske att också gäddfisket är i världsklass.

– Fiskemöjligheterna i länet är i princip obegränsade, oavsett om du gillar flugfiske, spinnfiske eller något annat, säger Ulf Carlsson, fiskeansvarig på Länsstyrelsen.

Den som vill uppleva älvarna på nära håll kan ge sig ut i kanot eller kajak.

– Jag tror många inte förstått vilka fantastiska paddelvatten vi har, det finns sträckor både för den som inte är så van och vilda forsar för den som vill ha utmaningar, säger Lena Lundevaller.


Foto: Lena Lundevaller

Naturen görs tillgänglig

De senaste åren har Länsstyrelsen och kommunerna rustat upp flera vandringsleder och tagit fram information om besöksmål. Till länets naturreservat kan du hitta med appen Västerbottens naturkarta.

– Bredden av vacker natur och intressanta kulturmiljöer märks särskilt nu på sommaren. I fjällen finns vandringsleder och stugor att övernatta i. Vid kusten är Holmöarna och Bjuröklubb populära utflyktsmål med gästhamnar och cykelvägar, berättar Lena Lundevaller.

Det finns möjlighet till många aktiviteter året runt, inte minst att vara i naturen för att ta det lugnt, koppla av och bara vara.

– Alla kan hitta något som passar, säger Lena Lundevaller och fortsätter:

– Vintern känns långt borta nu, men då erbjuder naturen på helt andra upplevelser som skidor, skridskor eller att gå med snöskor. De senaste årens snöfattiga vintrar har det gått alldeles utmärkt att ta sparken ut på havsisen för att pimpla och njuta av vårsolen.

Rävfallet, Vindelälven
Rävfallet, Vindelfjällens naturreservat. Foto: Mats Nilsson

Områden av riksintresse för friluftslivet i Västerbotten:

Vindelfjällen

Storuman, Sorsele
Fjällandskap från högfjäll till fjällbjörkskog, fjällnära barrskogar och vattendrag, aktiv renskötsel, samiska och nybyggarkulturmiljöer, fiske, fågelskådning, ridning, terrängcykling, vandring, skidåkning, skoteråkning längs leder.

Södra Lapplandsfjällen

Vilhelmina, Dorotea
Fjällandskap från högfjäll och fjällplatåer till dalgångar med vattendrag, björk- och fjällnära barrskog, aktiv renskötsel, samiska och nybyggar kulturmiljöer, fiske, klättring, terrängcykling, vandring, skidåkning, snowboard, skoteråkning längs leder.

Nedre Vojmån

Vilhelmina
Vattendrag med forsar, sel och fornlämningar, fiske, vandring.

Vindelälven

Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs, Umeå
Nationalälv och älvdal med forsar och kulturmiljöer, fiske, forspaddling, terrängcykling, vandring.

Åman

Norsjö, Lycksele, Vindeln
Vattendrag med sjöar och åssystem, fiske, paddling, terrängcykling, vandring.

Byskeälven

Skellefteå
Meandrande älv med forsar, välutbildade geologiska formationer från istiden och fornlämningar, fiske, klättring, paddling, vandring.

Öreälven

Lycksele, Bjurholm, Nordmaling, Umeå
Meandrande älv med forsar, välutbildade geologiska formationer från istiden och för älvdalen karaktäristiska kulturmiljöer, bad, fiske, paddling, vandring.

Lögdeälven

Åsele, Bjurholm, Nordmaling
Meandrande älv med forsar, välutbildade geologiska formationer från istiden och för älvdalen karaktäristiska kulturmiljöer, fiske, klättring, paddling, ridning, vandring.

Lövångerskusten

Skellefteå, Robertsfors
Landhöjningskust med typiska natur- och kulturmiljöer, bad, båtliv, fiske, fågelskådning, paddling, skid- och skridskoåkning.

Holmöarna

Umeå
Öar präglade av exponeringen mot havet och landhöjning och för kusten typiska kulturmiljöer och fornlämningar, båtliv, fiske, fågelskådning, paddling, vandring, skid- och skridskoåkning.

Västerbottens naturreservat

Läs mer om appen Västerbottens naturkarta

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!