Sveriges högst belägna säkerhetsstuga invigd

I söndags, den 2 april invigdes Kebnekaise nya säkerhetsstuga, belägen på platån strax nedanför sydtoppen, lite högre upp än dess föregångare. Stugan ligger på 2 040 meters höjd och är Sveriges högst belägna byggnad.

Av: ulindh


Foto: Matti Rapila Andersson 

Söndagen den 2 april invigdes alltså Kebnekaise nya säkerhetsstuga, som ligger på 2 040 meters höjd och är med det den högst belägna byggnaden i Sverige. Bygget är ett samarbete mellan Svenska Turistföreningen (STF), Naturkompaniet och Naturvårdsverket.

 Den specialritade pentagonformen där tak och väggar lutar snett utåt ska hindra snön från att dreva igen. Den ska också göra att rummet snabbt värms upp av kroppsvärme och spritkök.

- Det här är jättebra, vi är beroende av en fungerande säkerhetsstuga. Det är en trygghetsfaktor. För dem som bestiger toppen är det skönt att veta att det finns någonstans att söka skydd vid hårt väder, säger Magnus Ling, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen.

Strategiskt placerad 

Sydtoppen är en glaciärtopp till skillnad från nordtoppen som är en bergstopp. Inom ett par år räknar man med att nordtoppen kommer vara Sveriges högsta punkt och den topp de flesta besökarna på Kebnekaise vill bestiga.  Därför har man byggt säkerhetsstugan så nära kammen mellan de två topparna som möjligt. 

Det har funnits säkerhetsstugor på Kebnekaise sedan 1960-talet. Avsikten har varit att fjällvandrare ska kunna söka skydd mot hårda vindar, regn och snö. Stugorna har dock förfallit och dessutom har delar av inredningen använts för att elda med. Stugan från 1983 kommer att tas bort medan stugan från 60-talet kommer att vara kvar.

I fjol besteg omkring 7 000 personer Kebnekaise. De flesta kommer sommartid.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Hur gör man vandringen till något som barnen vill göra om? Skogsmulleledaren Kristin Malmcrona Friberg ger sina bästa tips!
Vad ska packas och vad behöver skaffas för en lyckad familjevandring? Victor Solli, pappa och butikschef på Naturkompaniet, ger sina bästa råd.
Utsidan ställer tre frågor till en av författarna, Anna W Thorbjörnsson.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips