Nyheter > Semester på ett lite annorlunda sätt i ...

Semester på ett lite annorlunda sätt i Sverige

Just nu pågår ett häftigt sommarprojekt i Skåne. Luleåparet Erika Nilsson-Waara och Oscar Detmer Nilsson springer och vandrar hela Skåneleden på dryga 100 mil i ett och samma svep med en tidsåtgång på cirka 50 dagar. Just nu har de tagit sig halvvägs.

Hur kommer det sig att ni väljer att lägga all er semester på ett sådant extremt projekt?

- Att röra på sig ute i naturen är bland det bästa som finns, säger Erika.

År 2016 gjorde hon hela fjällkedjan (Gröna bandet, skidat Kungsleden och bestigit fjälltoppar) på totalt dryga 200 mil till fots tillsammans med sin tvillingsyster Linnea. 

- Vi söker gärna fysiska utmaningar i naturen och samlar hellre på upplevelser, möten och vackra vyer än saker, säger Erika.

För Oscar är detta hans premiärprojekt vad avser långturer. 

- Vi valde att ”semestra” på Skåneleden dels för att jag har mina rötter i Helsingborg och dels för att upplysa Sverige om den fina och varierande natur som Skåneleden erbjuder, säger Oscar.

Han fortsätter.

- Som turist är det lätt att tro att Skåne bara består av platt mark och åker. För många är fjällen i regel det självklara valet för vandring. Vi vill visa att Sverige erbjuder så mycket mer, säger Oscar. 

Skåneleden är väl genomtänkt och tar dig till de mest sevärda platserna. Den är 118 mil lång och uppdelad på fem huvudleder fördelat på 30 av Skånes 33 kommuner. Leden fungerar utmärkt för stora som små, till kortare dagsetapper likväl som längre turer. Se gärna mer på Skåneledens egen hemsida: www.skaneleden.se.

- Vår utmaning har varit att få hela vandringsleden så sammanhängande som möjligt, säger Oscar. 

Förberedelsetiden varade i cirka åtta månader och vägen kantades av diverse skadebekymmer och åtskilliga timmar framför ritbordet. 

- För att genomföra 100 mil behöver planeringen och den fysiska förberedelsen skötas ytterst noggrant, säger Erika, som innan starten var ytterst tveksam om äventyret ens skulle bli av på grund av diverse skadebekymmer. 

Och nu har de alltså hittills tagit sig 50 av 100 mil till fots.

- Det mest kämpiga har varit värmen, fötter och knän, samt diverse ormar längs vissa etapper. I övrigt har det varit många stunder med magiska vyer, underbara möten och milda havsvindar, säger Oscar.

- Oss veterligen har ingen annan vandrat/sprungit hela Skåneleden i ett och samma svep så det känns extra roligt att förhoppningsvis bli pionjärer på det, säger Oscar.

- Att semestra på ett annorlunda sätt måste inte innebära att du ska färdas 100 mil till fots. Det kan gott räcka med att besöka och njuta av naturen i din egen närhet med termosen i ryggsäcken. Det gäller att skapa dina egna spännande äventyr, avslutar Erika.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook