Rapport 2 från Fredrik Ericsson

Nu har expeditionen äntligen kommit fram till baslägret vid foten av Kangchenjunga. Förhoppningen var att klara av vandringen på åtta dagar men nu 14 dagar senare har de förstått att vandringen upp till Kangchenjunga basläger var lite mer komplicerad än så.

Av: Fredrik Ericsson

Äntligen i baslägret!

Vi har nu äntligen kommit fram till baslägret vid foten av Kangchenjunga. Det var inte direkt en "walk in the park" att ta sig hit. Jörgen och jag hade hoppats på en åtta dagars liten vandring bland kullar och berg här i östra Nepal. Nu 14 dagar senare har jag hajat att vandringen upp till Kangchenjunga basläger lite mer komplicerad än så.

Till en början sken solen och vi gick längs med risodlingar och bananplantager. Sedan kom djungeln med blodiglarna. Dagsetapperna blev längre och regnet kom allt oftare. När vi lämnade djungeln och tog oss upp mot högre höjder blev terrängen finare och vädret stabilare. Lite nu och då skymtade jag snöklädda berg bakom molnen. Humöret blev bättre men samtidigt drog Jörgen på sig en förkylning med en elak hosta som höll honom vaken större delen av natten. För att bli frisk valde han att stanna några dagar i lägret i Tseram (3700m) medan resten av gänget fortsatte uppåt. För att få med all vår utrustning och mat hade vi under vandringen 20 bärare till hjälp. När vi kom upp till Yalung glaciären som leder till Kangchenjunga ville hälften av bärarna inte fortsätta. Med bara halva manskapet gjorde det att en dagsetapp tog oss två dagar. Inte nog med det, sedan kom snön. Under en dag snöade det 20 cm och då valde resten av bärarna också att ge upp. Även om det gav oss problem förstår jag att bärarna inte ville fortsätta. Det är inte ett dugg kul att gå på glaciären och 20 cm snö gör det inte roligare. Nedre delen av glaciären, eller moränen som det också kallas, är en blandning av sten, grus och is. Hela tiden upp eller ner, inte en platt yta. Kläderna och skorna som bärarna använder är mer passande en solig dag på stranden än på en snöig glaciär. Jag är mäkta imponerad att de tog sig så långt som de gjorde. Som tur är hade vi inte långt kvar till baslägret, vår ändstation. Jörgen hade blivit av med hostan och kommit i kapp oss. Tillsammans med våra kockar Buddhi, Kansha och Mon samlade vi ihop de viktigaste grejorna och flyttade upp till Kangchenjunga basläger.

Det känns grymt skönt att äntligen vara framme vid foten av Kangchenjunga och bara vyn av de fina bergen är väl värd den långa vandringen. Efter 14 dagar i djungel och stenrös ska det bli "gött" att plocka fram skidorna och ta sig upp på snön.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-10-26 06:09   WombatWorld
Med tanke på bilden på bärarna, så kan jag förstå att de inte vile fortsätta.... De gula mössorna... vilken historia har de?... :-) Intressant att följa med längs vägen, härifrån, långt borta från blodiglarna...
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.