Rapport 5 från Fredrik Ericsson

Baslägerliv. Under den senaste veckan har Jörgen och Fredrik hängt i baslägret och väntat på en förändring i vädret. Det börjar likna expeditionen från förra året på Dhaulagiri.

Av: Fredrik Ericsson

Baslägerliv

Under den senaste veckan har Jörgen och jag hängt i baslägret och väntat på en förändring i vädret. Jag börjar få en déjà vu från förra året på Dhaulagiri. Acklimatiseringen gick fint men så fort jag gör mig klar för toppförsök ställer sig vädret i vägen. Förra året var det en veckas snöfall som stoppade mig nu är det jet vindarna som tagit över berget. Under den senaste veckan har det varit 90 km/h vind uppe på 8000 meters höjd. Det är lite i överkant av vad vi önskar. Istället får vi helt enkelt bara sitta här i lägret och vänta tills vinden mojnar.

Hur är livet i baslägret? Jorå, jag har ett stort fyramans tält helt för mig själv. Mitt liggunderlag kan man göra om till en skön stol. Det är där jag spenderar den mesta tiden. Antingen lyssnar jag på musik , läser en bok eller bara njuter av utsikten. Vårt läger är inte så spännande, det är helt enkelt en stenrös, men omgivningen är världsklass. Vi är omringade av vackra berg, från ”Låtsas Jannu” i norr via Kangbachen, Yalung Kang, Kangchenjunga till Talung och Kabru i söder. Alla de Bergen reser sig mer än 2000 meter ovanför oss. En oslagbar tältutsikt tycker jag.

När vi inte lökar i tältet äter vi mat. Jörgen och jag har tre kockar som kokar frukost, lunch och middag åt oss. Buddhi, Kansha och Mon, som de heter, ser till att vi i alla fall inte går ner i vikt. Det är ett härligt gäng att ha med här på glaciären. De lagar inte bara god mat, de skrattar åt våra skämt också (det har vi betalat extra för).

Hur som helst börjar jag bli lite rastlös här i stenröset och jag hoppas verkligen att vinden mojnar snart så att vi kan gå upp på berget igen. Den här gången är det toppen av Kangchenjunga (8586m) som gäller. /Fredrik

Foto: Fredrik Ericsson och Jörgen Aamot

Fakta:
GPS position Base Camp: 
Lat N 27° 40’ 24”
Lon E 88° 05’ 43”
Höjd: 5163 meter

Bästa Norge historia:
- Varför lämnar Norrbaggarna dörren öppen när de går på toaletten?

- För att ingen ska titta igenom nyckelhålet.  ;)

Bok som jag läser: Tissot: The Story of a watch company av Estelle Fallet.

Musik på MP3 spelarn: Dio - Holy Diver

För mer info om Fredrik och Jörgen, ta en titt på deras websidor:

www.fredrikericsson.com and www.jorgenaamot.no

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-10-24 11:10   Leech
Spänningen börjar tätna. Hoppas på trevligt väder och lyckade toppturer!
 
2008-10-24 12:43   brigas
Maffigt ställe att spendera tiden på,men förstår att det hägrar att komma upp ännu högre
 
2008-10-24 19:35   plaskdaja
Inte så pjåkig tältplats
 
2008-10-25 05:59   Vandrare
25 m/s. Synd på all fluffig snö dom fanns innan. Bara det mojnar blir det nog lättare att gå upp än förut, desto tristare på väg ner bara.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...