Överlevnadsutrustning i lightpacking filosofin

Vad man kan ha med sig för en säkrare tur i skog och mark då det gäller överlevnad i naturen. Man kanske måste övernatta i naturen, det händer något oförutsett som skada eller att man gått vilse.

Av: Peter Gävle

Vad man kan ha med sig för en säkrare tur i skog och mark då det gäller överlevnad i naturen. Man kanske måste övernatta i naturen, det händer något oförutsett som skada eller att man gått vilse. Jag som många använder sig av kartor/GPS men ibland kanske man bara skall ta en lätt tur i ett område man känner väl till och inte har GPS eller karta.

Då jag själv tillhör den skara av människor som har en ryggskada, men vill ändå kunna vara ute i naturen och njuta. Ryggskadan jag har tvingade mig att ändra mitt sätt att tänka och vad jag skall packa med mig vid vistelser ute i naturen eller på fjällvandringar. Jag har ätit åtskilliga mängder med syntetiskt morfin liknande preparat för att dämpa smärtor så pappa skulle vara lite gladare på fjällvandringarna med familjen, det är ju ändå barnen man vill lära ut kunskaper till och att de lär sig att gilla naturen som är basen för allt liv.

En midjeväska för skidåkning eller för hundförare är bra och lätt.

Utrustning i min midjeväska

  • Fältflaska 1 Liter med canteen(värma vatten i), använder Bear Grylls modell. Är nöjd med den över lag.
  • Kniv på bältet med eldstål(Jukkasticka)
  • Ett halsband med vattentät tändsticksburk, liten fällkniv, minimaglite för ljus.
  • Första förband mini med värktabletter, plåster, förband, sårtvätt, kompress, pincett.
  • Kaffepanna i aluminium, i den har jag en burk med havregryn 2 dl, oboy x 2 förp. för vatten. Kaffepannan tycker jag är oslagbar ute i skogen, så enkelt att värma vatten över öppen eld och fort går det!
  • Kompass, jag har en dyk kompassklocka över, så den fick vara med.
  • Vattentät bag 4-6 liter, den är mycket bra att samla vatten i, eller samla ved i under färd. Att lagra ved torrt är viktigt i överlevnads situation om det sedan börjar regna så startar du eld ändå under skyddad plats.
  • Pannlampa med både vit ljus och en liten röd lampa, går att växla, spar på batteriet och du behåller mörkerseende i mörker.
  • Vikbar kåsa
  • Vattenreningstabletter(viktigt), eller använd vattenreningsrör som finns att köpa, bara att suga upp vattnet, dricka direkt från sjö eller bäck.
  • Sked
  • Myggnät, finmaskig, kan smälta snö i den vid öppen eld.
  • Hopvikbar vattenflaska med bra kork, ökar mängden vatten, vatten är viktigaste i överlevnads situation i början.
  • Extra batterier till pannlampa.
  • 2 pkt 24 Meal som kan ätas kall direkt eller värma.
  • 1 pk nudlar
  • 1 pkt pasta med sås.

Med den utrustningen ovan så kan man klara sig bra i 4 dygn bekvämt med energi, sedan är det kunskaper i överlevnad som är avgörande. Har man bra utrustning så klarar man sig bättre.

Jag har alltid med mig även en BCB överlevnads ask, där det finns lite allt möjligt som jag har i ben/jack fickan.

När jag tar en dagstur med min dotter på 5 år så brukar jag ha med mig denna midjeväska och en lite ryggsäck med grillkorv och förstärkningsklädsel. Då klarar man ut de flesta situationer man kan ställas inför ute i naturen. Att njuta av naturen på säker grund känns i alla fall bättre för mig.

Hälsningar,

Peter Lindström

Gävle

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-03-10 10:35   ironmountain
Då jag oftast är ute på dagsturer i Stockholms naturreservat är det där lite för mycket för mig men ett någorlunda bra sjukvårdskit med lite syutrustning och lite silvertejp för att laga trasig utrusting går jag inte utan. Har tvingats sy dotterns sandal och tejpa ihop sonens finger efter att han skurit sig ordentligt på en konservburk.
Fingertoppsplåster och Steristripes är riktigt bra.
 
2015-03-10 16:43   SOTO
Ser att du har dubbla uppsättningar lampor och knivar;) På endagsturer (Stockholms omgivningar) har jag med min Haglöfs Corker, regnställ, extra tröja, mobiltelefon, GPS med 25-timmarsbatteri, ficklampa, Morakniv, kamera, kaffe i termos, 4-5 rågmackor med pålägg, banan-äpple, nötpåse. Skall kanske tilläggas att jag då bara har ansvar för egen säkerhet.
 
2015-03-11 00:46   fritänkare
Alltid roligt att se innehållet och ta del av bakomliggande tänket i andras "överlevnadsutrustningar" Det jag tycker många glömmer och som jag även saknar i din är material till reparationer och för enklare konstruktioner om nöden är framme.

Några meter najtråd, tunnare ståltråd, sytråd, nylonlina eltejp samt några trallskruv, någon spik, synål, 3liters fryspåsar, 20euro, rakblad och vattenreningstablett har jag klämt ner i en avkortad "brustablett tub" och av alla knivar, tänger, lampor som är med som backup är det nog den här lilla tuben och dess innehåll som använts mest frekvent.

Med hjälp av metallfilen i multitången eller victorinoxkniven kan man både kapa och modifiera "råvarorna"
 
Svar 2015-03-14 18:16   Peter Gävle
Du har helt rätt, det är bra med utrustning för att laga saker, jag har en hel del i den BCB överlevnadsasken och även ytterligare en EDC i benfickan med akut medicin för allergi och en adrenalin autoinjektor för självhjälp eller för att få igång hjärta på någon annan med hjärt stopp. Ofta så har jag både midjeväska och en ryggsäck på ryggen mellan 15-35 L där brukar jag ha det nödvändigaste, även litet 2 manna tält(1,5kg) för snabbt skydd, provade att ha tältet fastr satt med 2 remmar ovan väskan då den har fästen för det, men det blev obekvämt och för tungt för midjeväskan. En lätt tarp har jag funderat på, kanske slår till i sommar på en sådan.
 
2015-03-11 07:40   JohnnyL
Herregud, spik och skruv euro? ja ja vi är olika.
det jag saknar är någon typ av skydd, lättare tarp eller åtminstånde en räddningsfillt eller två.
 
2015-03-11 08:22   LightDan
Betygsätt gärna: 4
Väldigt bra kit. Det är alltid småsaker man kan rota i för att det ska passa personliga preferenser, men hade gärna burit detta kitet med "fritänkare"s reparationskit och en nödfilt i tillägg och då hade funktionen legat på högsta betyg.

Stort plus med midjeväska när man har ryggproblem.
 
Svar 2015-03-14 18:19   Peter Gävle
Helt rätt, jag borde ha nödfilt i den, men jag är som skalman, jag har nödfilt i min EDC väska mini som alltid är med i benfickan eller i jackfickan vart jag än är.
 
2015-03-11 13:18   fritänkare
@ Jonny. Jag kan förstå att en del (hen) inte har fantasi och färdigheter nog att se poängen i att ha med en spik och någon trallskruv, men pengar brukar väl även dom mest inkompetenta och svagbegåvade förstå vad man kan få ut av!? Varför tyckte du det var konstigt att se till att man alltid har med sig?
 
2015-03-11 13:25   fritänkare
Peter, köpte du bg flaska till bra pris? Var? Det var ett smart koncept. Två frågor till: Är koppen under i alu eller rostfritt? Sitter den helt tight över flaskans botten med sugpassning eller kan den röra sig under transport?
 
Svar 2015-03-14 18:27   Peter Gävle
Det var ett tag sedan jag köpte denna flaska, rättare sagt 3 flaskor, mina äldre barn(ungdomar) fick en varsin inför ett års fjällvandring. När det gäller familjesäkerhet så är det bra att man lär sina barn att ha utrustning så dem kan klara sig själva. Många gånger vill de kanske gå före 1-2 km, jag brukar hålla ihop familjen men nu börjar 14 och 16-åringen klara sig själva, även om kinkigare situationer uppstår så löser dem det. Svaret på din fråga blir att flaskan sitter bra, även koppen, den är av aluminium som är hårdanodiserad(tålig yta)och jag har värmt mycket vatten med den, det lättaste är att ha en platt sten som den står på vid elden och gummihandtagen som finns på handtagen får man se upp med så man inte smälter dem. Allt sitter fast bra på flaskan och koppen.
 
2015-03-11 14:19   JohnnyL
@fritänkare, Jag tycker det är ganska svagbegåvat att ha med ig 20 euro i en "överlevnadsask".
 
2015-03-11 15:25   fritänkare
@ Jonny. Jo det har framgått att du tycker det. Men varför tycker du att det är så märkligt, och nu också svagbegåvat, att ha en extra slant, som en backup man vet alltid finns där, så länge man har med tuben den ligger i? Alltså VARFÖR är det så konstigt?
 
2015-03-11 20:54   gusbo
Lite tankar från en glad amatör som läst mer än "överlevt" själv så att säga.

Enligt forskning förmedlat till mig via Överlevnadssällskapet överlever de flesta män 40 dagar utan mat! För mig innebär det att mat inte behöver ingå i ett överlevnadskit. Lite godis kan väl vara bra för att höja blodsockret vid kritiska tillfällen kanske.

Jag gillar myggnätet. Att smälta snö i det hade jag inte tänkt på. Bra att plocka mat och svamp i också.

Både kaffepanna och "Canteen", känns lite överflödigt. BG Vattenflaskan ser också "vråltung" ut. En till vattenflaska dessutom känns lite mycket. Det finns så mycket vatten i sverige. Kan man gå en gång och hämta vatten i sjön kan man gå två tänker jag.

Jag funderar också på om ett överlevnadskit för svenska förhållanden kanske bör fokusera mera på Skydd. Dvs mot regn och kyla. En ponchtarp kanske?
 
Svar 2015-03-14 19:09   Peter Gävle
Kaffepannan tycker jag är oslagbar, den står ofta väldigt stadigt i elden. Varför jag har 2 uppvärmningskärl beror på att jag ofta har med min yngsta dotter på 5 år med, då kan jag värma nudlar åt henne i canteenen och koka kaffe eller annat till mig samtidigt. Den andra hoprullade vattenflaskan har jag en lättare carbin till och den kan fästas på bälte där den får plats eller bära i handen. Är man minst 2 ute på tur är det bra att kunna ha nästan 2 liter vatten under färd. Självklart slår man lägger vid en vattenkälla, sedan om det är brevid en blötmyr, sjö eller bäck spelar mindre roll, jag har 12 vattenreningstabletter(använder jag endast vid vandring, är man vid sjö så kokar jag vatten för rening över öppen eld) med i midjeväskan. Då jag är ute ofta med min dotter så har jag ofta med en pressening eller lättvikts tält på 1,5 kg. Sedan så litar jag mycket på min kunskap i överlevnad och att bygga ett snabbt skydd eller bara lägga sig under en tät gran och bättra den för övernattning. En tät gran har också ofta torrt knaster som man kan starta en eld lätt även vid regn eller snöväder. Jo, jag vet att vi klarar oss bra på bara vatten och koka tallbarste i värsta fall. fiske set med krokar och lina har jag alltid med i min EDC. Det viktigaste är först vatten, sedan kolhydrater som 4 pkt nudlar är lätt att bära. Då jag ofta ansvarar för min dotter eller ibland hela familjen så vet jag att allt går bättre om barnen har riktig mat, då jag själv kan kraftigt reducera mitt matintag, men man får akta sig så man inte blir för seg i huvudet så man fattar fel beslut då jag ansvarar för barnens säkerhet också.

Visst BG fältflaska väger en hel del, jämfört med 2xPET 0,5 L men jag bär gärna lite tyngre för kvalitén och canteenen för värmning av vatten och mat. BG flaskan har också en jättebra räfflad yta, så du kan hålla den utan att tappa den, oavsett om du har tumvantar på dig på vintern eller på sommaren. När jag är ute så har både jag och min dotter skalplagg på oss.
En tarp har jag dock tänkt köpa in under kommande sommar.
 
2015-03-12 14:35   friluftsrookie
Betygsätt gärna: 3
Min erfarenhet säger att ett överlevnadskit är en kombination av önskemål och fantasier samt realism. Överlevnadskitet bör anpassas efter miljö där individen verkar samt hur länge en situation kan tänkas pågå. Som exempel är ett överlevnadkit under en militär SERE övning helt annorlunda än ett lite större första hjälpen kit under en fjällvandring.

Överlevnadsutrustningen skall användas till ".. att på enklast och snabbast möjliga sätt avsluta den uppkomna nödsituationen"

Med det skrivet så anser jag att man kan sammanfatta det nödvändiga innehållet med följande punkter:

- Signalering, exempelvis en spegel
- Skydd, vindsäck eller motsvarande.
- Värme, elddon
- Orientering, extra kompass och framförallt en extra karta!
- Vätska, vattenrening och lämplig behållare. (räcker med några plastpåsar)

Till detta kan lite snabba kolhydrater adderas, som exempelvis sött godis eller motsvarande, för undvika de psykologiska effekterna av blodsockerfall i ett tidigt skede i situationen.
 
Svar 2015-03-14 19:23   Peter Gävle
Då jag är bara ute under civila former så har jag anpassat min utrustning för det. I fjällen har jag en större första förbands väska med i topplocket på ryggsäcken. Jag såg senast att man nu kan köpa in rökfacklor och rökgranater med röd, gul eller blå rök på garderoben.se . Tänkte nog köpa in det och ha i buren utrustning och i bilen. Om man tittar på verkliga överlevnads berättelser så har många missat räddning av helikopter, fordon eller flyg för att de inte hade något som snabbt kunde synas som rök eller blinkande ljus signaler, flera tillfällen har då de nödställda fått vara ute i flera dygn till innan de hittats.
 
2015-03-15 14:31   friluftsrookie
Jag tror att du är helt rätt ute genom att förstärka ditt nödkit med signalutrustning. Om du har valmöjligheter så bör du ha röda "rökgranater". Något som ytterligare kan förstärka möjligheterna att bli upptäckt är främst en spegel med ett "sikthål" i (något som möjliggör att du kan sikta spegelreflektionen mot exempelvis helikopter eller fordon). Ett tips är att kombinera detta med exempelvis en syftkompass (Silvas varianter har ett sikthål). Ett som komplement till röken kan du använda ett färgglatt tunt tygstycke i storleken 1 X 1.5 meter, som kan användas som flagg eller liknande markering.

Ett "komplett" överlevnadskit blir ofta ganska omfattande, men ett stående råd är att utvärdera varje komponent i det efter principen som jag nämner ovan:

".. att på enklast och snabbast möjliga sätt avsluta den uppkomna nödsituationen"

Om du söker lite i forumet så hittar du gamla trådar med länkar till diverse nyheter om folk som råkat ut för nödsituationer i svenska naturen. Dessa verkliga scenarion kan utgöra en god grund utvärdering av din utrustning.

Det vanligaste "överlevnadsscenariot" i civila sammanhang att man kommer vilse genom navigeringsfel, eller borttappad navigeringsmateriel. God navigeringskunskap och extra navigeringsmateriel (karta + kompass) är avgörande väldigt många fall.

En viktig livlina, som vi friluftsmänniskor ofta glömmer bort, är att redogöra för en anhörig var vi kommer att röra oss och beräknad tidsåtgång. Om du av någon anledning inte kan "avsluta" nödsituationen själv, pga, psykisk eller fysisk skada etc. så är räddningen aldrig närmre än sökpatrullen.

Med allt detta skrivet hoppas jag att du aldrig får användning för ditt överlevnadskit! :)
 
2015-03-20 16:52   Ayrin
Om målet är en så lätt väska som möjligt tycker jag att du har väl många dubletter (både canteen och kaffepanna, både tändstickor och tändstål). Dessutom har du kaffepanna, ej hopvikbar vattenflaska, vattentät säck, och hopvikbar vattenflaska. Du kan alltså frakta uppåt åtta liter vatten? Lite overkill? Dessutom väl mycket mat.

Om målet är något som man ska ha med för att klara en längre överlevnadssituation saknar jag skydd; typ vindsäck/tarp/poncho.

Håller med fritänkare om att det saknas lite lagningsmateriel också.

En annan fråga, har du tränat med eldstålet? Kan vara att jag bara suger på eldstål, men vi lyckades knappt få eld på torrt gräs med ett dylikt (men som sagt, klart fall av möjligt handhavandefel ;D).
 
2015-03-31 12:10   Tord Hoppe
Håller med Friluftsrookie om att "... avsluta nödsituationen". Slår ett slag för en visselpipa per person. Skälen är nog uppenbara. :D
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.