"Naturfordon” öppnar Ängsö naturreservat för fler

Ängsö är ett välbesökt naturreservat utanför Västerås som erbjuder vackra naturstigar. Men promenaderna är ibland krävande och därför lanseras nu en lösning som gör att fler människor kan njuta av Ängsö.

Av: ulindh

Ängsö är ett välbesökt naturreservat utanför Västerås som erbjuder vackra naturstigar, unik kulturmiljö och inte minst de historiska omgivningarna runt Engsö slott. Men promenaderna i terrängen är ibland krävande och därför lanserar Westmannastiftelsen i samarbete med en entreprenör som första naturreservat i landet en lösning som gör att fler människor kan njuta av Ängsö.

I sommar gör Westmannastiftelsen Ängsö tillgängligt för fler utan att behöva göra åverkan i naturen.
-Vår uppgift är att göra den västmanländska naturen tillgänglig för så många som möjligt och det bästa är naturligtvis att människor gör det till fots, men om nu det inte går så har vi sedan tidigare anlagt kortare banor med grus och spång. Nu tar vi ytterligare ett steg genom att låta en entreprenör hyra ut ett miljövänligt och tyst elfordon som inte skadar terrängen, säger Magnus Ekblad, förvaltare på Westmannastiftelsen.

Elfordonet heter uphill har utvecklats av svenska Zoomability AB. ”Zoomen”, som den kallas, är ett litet, lätt och eldrivet, terränggående enmansfordon med fyrhjulsdrift. Föraren sitter ner och styr med styre. uphill klassas som en cykel klass 3 enligt Transportstyrelsen. Det innebär att samma lagar gäller som för en cykel vilket gör att uphill får framföras på gång och cykelbana, på landsväg och i terrängen utan krav på särskilt tillstånd. Förare under 15 år skall bära hjälm men på Ängsö gäller det alla.

Lars Johansson som driver ”Access To Adventure” och med Kungsbyns Djurpark sex uphill erbjuds nu även personer med funktionsnedsättning äventyr och upplevelser på Ängsö.
–En familj kan från Kungsbyns Djurpark eller med transportbåt från Västerås komma till Ängsö och därifrån fortsätta med zoom ut i reservatet och till och med övernatta i ett fullt utrustat tältläger!

I de flesta av upplevelserna samverkar också aktörer som Ängsöfiskarn, Engsö Slott och Ängsö Golf.- Att samverka gynnar alla och är receptet för framgång, menar Lars.
–Det är fantastisk att fler nu får möjlighet att uppleva naturen på sina egna villkor, säger Vicki Skure-Eriksson som är styrelseordförande i RBU Västmanland och som länge väntat på att familjer där någon har en funktionsnedsättning också kan komma ut i naturen.

Företaget Zoomability AB som utvecklat och säljer uphill har stora planer. –Zoomuphill har en patenterad och unik konstruktion som gör att den har revolutionerande köregenskaper i svår terräng, säger företagets VD, Björn Larsson. Björn fortsätter; -Cirka 5% av befolkningen i Sverige och andra länder upplever att de har svårighet att gå längre sträckor eller i terrängen men de ses inte alltid av sig själva eller av samhället som funktionsnedsatta. Vår vision är att erbjuda rörelsefrihet för alla, överallt, avslutar Björn Larsson.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Hur gör man vandringen till något som barnen vill göra om? Skogsmulleledaren Kristin Malmcrona Friberg ger sina bästa tips!
Vad ska packas och vad behöver skaffas för en lyckad familjevandring? Victor Solli, pappa och butikschef på Naturkompaniet, ger sina bästa råd.
Utsidan ställer tre frågor till en av författarna, Anna W Thorbjörnsson.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips