Fjällvandra i Härjedalen - ny guidebok

Guideboken Fjällvandra i Härjedalen tipsar om de bästa fjällvandringarna och de bästa toppturerna i det som brukar kallas viddernas land. Lavinboken utkom nyligen i ny reviderad upplaga.

Av: ulindh

Härjedalen är ett landskap med milsvid utsikt åt alla håll och fjäll som är både lättillgängliga och lätta att vandra i.

Boken Fjällvandra i Härjedalen från Calazo förlag innehåller 50 dagsturer beskrivna med utgångspunkt från Funäsdalen – från Helags i norr till Rogen i söder och från Sonfjället i öster till Røros i Norge i väster. Ungefär en fjärdedel av turförslagen går i de norska fjällen mellan riksgränsen och Røros. Dessutom beskrivs ett antal kortare turer som är högst 5 km långa.

- Det finns något för alla - både förstagångsvandrarna och de som regelbundet besöker Härjedalen och kanske har en stuga där. Du kan tillbringa många somrar med att bara vandra de turer som vi beskriver här i boken, säger Eva Wallstam som är en av författarna.

I Härjedalen finns ett 60-tal fjälltoppar mellan 900 och 1800 meter över havet. Högst är Helags som också har Sveriges sydligaste glaciär. Bokens turförslag inkluderar 33 toppturer. Många av fjälltopparna är lättillgängliga och lättbestigna, men svårighetsgraden varierar givetvis.

Utöver turförslagen går det att läsa om natur och fjällväxter, kultur och historia på båda sidor av landsgränsen, vilket ger ytterligare dimensioner av vandringarna och gör dem ännu mer spännande. Boken innehåller också ett omfattande kartmaterial och är rikt illustrerad.

Författarna Eva Wallstam och Bo Stenson har tidigare skrivit guideboken Vandra i Alperna – Chamonix. I Härjedalen är de på hemmaplan och tillsammans har de vandrat i området i över 30 års tid.


Nyligen släpptes en andra reviderad upplaga av Lavinboken från Calazo med nytt material kring dessa ämnen:

- Utökat internationellt perspektiv. 8 av 10 svenska lavinoffer dör utomlands.
- Mer om våra beslutsprocesser. Vad får oss att ta risker?
- Första hjälpen och lavinmedicin. Vad gör du när du grävt fram din kompis?
- Så här läser du Naturvårdsverkets nya lavinprognoser.
- Fler olycksrapporter från våra mest besökta skidområden.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Hur gör man vandringen till något som barnen vill göra om? Skogsmulleledaren Kristin Malmcrona Friberg ger sina bästa tips!
Vad ska packas och vad behöver skaffas för en lyckad familjevandring? Victor Solli, pappa och butikschef på Naturkompaniet, ger sina bästa råd.
Utsidan ställer tre frågor till en av författarna, Anna W Thorbjörnsson.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips