Budkavlen går! - Vandringshelg mellan Lund och S:t Olof

Den 6-8 juni är det stor vandringshelg mellan Lund och S:t Olof. Tidigt på Nationaldagens morgon samlas vandringssugna vid Liberiet i Lund och börjar första etappen mot Hardeberga.

Av: ulindh

Vandringen är upplagd som en budkavle och går mellan de 14 samhällena längs med pilgrimsvägen. Varje etapp har ett tema och leds av en kunnig vandringsguide. Budkavlen beräknas nå mål i S:t Olof under pingstdagen.
Vandringshelgen 6-8 juni på pilgrimsvägen kan sägas vara finalen på ett samarbetsprojekt mellan Lundaland och Ystad – Österlen, där ambitionen har varit att utveckla vandringen mellan de två områdena. Vandring är hett just nu, det ligger i tiden med ökat hälsomedvetande som intresse för den lokala historian, säger Martin Hellryd, projektledare för Vandra i Skåne.

Pilgrimsvägen mellan Lund och S:t Olof är en över 800 år gammal pilgrimsled fylld med skiftande natur, spännande historia och intressant kultur. I projektet har det tagits fram en guidebok som berättar om leden och de personer som levt längs med den. Guiden ges till alla som deltar under vandringshelgen liksom en kåsa till de små. Ett par vandringscenter har också kommit till, bl.a. i den nyöppnade handelsaffären i Torna Hällestad. Här kan man fylla på kappsäcken och få lokala tips på sevärdheter och upplevelser.

- Vår förhoppning är att så många som möjligt tar chansen att vandra med under helgen för att upptäcka, inte bara vilket vandringseldorado Skåne är, utan även vilket spännande landskap vi har med dess historia och rika kultur, berättar Martin.

Vem kan slå följe på vägen?
- Alla vandringssträckorna kommer att genomföras i ett behagligt vandringstempo. Det viktigaste att tänka på är nog att ta på sig ett par väl ingångna skor och ha med sig något att dricka på vägen, förklarar Martin.

Vandringen i all ära, men byarna längs med leden lockar även de med spännande aktiviteter under vandringshelgen. Kyrkorna längs med leden öppnar upp och i Torna Hällestad bjuds det på matmarknad. I Brandstad slår man upp dörrarna till Sveriges äldsta prästgård och på Österlen har Christinehofs Ekopark slagit ut i full grönska.

Vandra i Skåne är ett Leader-projekt som syftar till att få en levande landsbygd. Fler vandrare på våra leder gynnar lokala näringsidkare. Men den stora vinsten gör vandraren, enligt Martin. Att vandra under några timmar - eller ett par dagar - längs en gammal pilgrimsled innebär inte bara möten med andra medvandrare utan man skapar även tid för sin egen inre resa som kanske starten på något nytt, avslutar Marin Hellryd.

Pilgrimsvägen går mellan Lund och S:t Olof och är totalt 95 km lång. Längs leden ligger 14 samhällen, alltifrån pulserande universitetsstad till små sömniga men charmiga byar.

Mer information om Vandringshelgen 6-8 juni

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.