Artiklar > Bokrecension: Vandra i Tyresta

Bokrecension: Vandra i Tyresta

Av: Pawel Zajac

Tyresta nationalpark ligger endast ett stenkast från Stockholm. En kort resa med kollektivtrafiken gör att man kan byta ut storstadens stress och jäkt mot den fantastiska naturens lugn. Här finns bland annat den största urskogen söder om Dalarna, ett större brandhärjat område som nu huserar en alldeles säregen natur, samt en mängd djur-, fågel- och insektsarter. I boken ”Vandra i Tyresta” skriven av Lars Bergström och Mats Lundqvist, och med fotografier av Jonas Adner, presenteras denna naturskatt och paletten av olika aktiviteter som kan utföras där.

 

Tonvikten i boken ligger på vandring och vandringsturerna är uppdelade i följande områden: Tyresta by, Urskogsstigen, Kustleden, Sörmlandsleden, weekend längs ett pärlband av sjöar, Sandemar, brandområdet, ”i Åvaöringens kölvatten”, Tyresö slott, Ängsudden Spirudden, Alby friluftsgård och Uddby, Hammarberget samt Pilgrimsleden. De beskrivna lederna bjuder på en rik variation, både vad gäller svårighetsgrad och typ av natur som man möter längs vägen. Vissa av turerna är korta och lämpar sig för barnvagnspromenad. Andra är mer utmanande och kräver övernattning och goda kartläsningskunskaper. En del av turerna är begränsade till själva nationalparken, medan andra också innefattar det omgivande naturreservatet och viss bebyggelse i dess utkanter. Det stora utbudet gör att alla, oavsett kondition, ambition eller erfarenhet kan hitta en lämplig tur.

 

Även om fokus ligger på vandring, beskrivs även orientering, cykel- och kajakturer i området. Och nu när vintern, snön och kylan tagit ett fast grepp om Stockholmsområdet ger boken matnyttiga tips om vinteraktiviteter som sträcker sig från skidor och skridskor till pulkaåkning. Precis som med vandringslederna är det alltså ett varierat utbud som presenteras.

 

Insprängt mellan de olika aktivitetsförslagen finns korta avsnitt märkta ”Möte längs vägen” där personer med anknytning till Tyresta intervjuas. Här får vi bland annat veta hur man ritar orienteringskartor. Dessutom är boken späckad med små faktarutor. Genom dessa har jag exempelvis lärt mig att bäverns päls har 23000 hårstrån per kvadratcentimeter. Detta ger klart bättre värmeisoleringsförmåga än en människas 600.

 

Boken är rikligt illustrerad med fotografier tagna av Jonas Adner, som dels hjälper till att belysa texten och dels ökar suget efter att sätta sig på bussen för att själv ta del av den vackra naturen.

 

Sammantaget är boken ”Vandra i Tyresta” en god kompanjon att utforska denna gröna oas och dess breda spektrum av aktiviteter med. Alla som är intresserade av friluftsliv kommer att hitta intressanta och lockande förslag. Tänk bara på att respektera de gällande riktlinjerna så att denna vackra natur kan bevaras för framtida generationer.

 

Titel: Vandra i Tyresta – Utfärder och sevärdheter i nationalparken med omnejd

Författare: Lars Bergström och Mats Lundqvist

Foto: Jonas Adner

Förlag: Calazo

ISBN: 9789186773809

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-12-05 16:20   Mikael W
Mycket trevligt boktips!
Mikael
 
2012-12-06 09:18   Ringblom
Betygsätt gärna: 4
En mycket bra bok att ha som grund när man börjar utforska Tyresta med omnejd. kul också att de är små "reportage" om människorna som arbetar i Tyresta samt lite historia och anekd
oter.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus