Ronny Frank Sveum

40 p

Vandringsinspiratören Ronny

Jag tipsar om fina naturområden för vandringar och utflykter. Mestadels från Västsverige.

Tresticklans nationalpark motsvarade inte alls mina förväntningar.

Nä jösses, det var mycket finare och mer lättvandrat än vad jag föreställt mig. Jag hade förväntat mig kraftigt kuperade vandringsleder som kräver sin man eller kvinna för att ta sig fram på. Så hade jag i alla fall tolkat det jag läst på nätet. Framförallt skulle det gälla om man korsar området i öst-västlig riktning eftersom åsryggarna går i nord-sydlig riktning. Men det var en smula överdrivet. 

Det var nu i maj 2018 som jag körde upp till nationalparkens västra entré vid Råbocken, ett litet stycke nordväst om Ed.  Nedan en karta över området som drabbades av mitt besök.

Se kartan ovan: Halleleden sträcker sig från Råbocken i öster och 4,5 km fram till Bodalsviken i väster på norska sidan av riksgränsen. Det är en del uppförsbacke i båda ändar men när man väl är uppe så är det en behagligt småkuperad vandring över små åsryggar och myrmark. Rundslingan i mitten är den 5 km långa Tresticklaleden som är något lite mer kuperad, men även den är ganska lätt. Läs mer om Tresticklans nationalpark här Där finner man en karta över hela området. 

Det var verkligen avkopplande att vandra fram genom den relativt glesa hällmarkstallskogen och där jag mestadels var omgiven av små sjöar. Tresticklaleden följer mycket utmed sjön Stora Tresticklan där det finns gott om uddar och vikar.

Det var torrt och fint så jag kunde utan problem gå i löparskorna. Jag funderade ett tag på att förorena en av sjöarna, för uj va det var varmt, mobilen visade på 28 grader. Men jag höll mig på land.

Om man stöter samman med någon som pratar utrikiska, bli då inte orolig för att ha knatat allt för långt. Tresticklan har nämligen många utländska besökare. 

Jag kan verkligen rekommendera Halleleden och Tresticklaleden. Går man så som jag gjorde från Råbocken till Bodalsviken via Tresticklaleden och sedan tillbaka på Halleleden så blir sträckan ca: 13 km. Men undvik Orshöjden till det är rest ett nytt utsiktstorn uppe på höjden. Nu var utsikten endast trädstammarna på höjden.  

Nedan några bilder från Halleleden.  

Bild ovan: Lilla Tresticklan. 

Bild ovan: Precis passerat norra Märdetjärn, sista vattnet före Bodalsviken och Norge. 

Bild ovan: En av alla spångar. Vandringslederna var mycket bra underhållna t.ex. tydligt uppmärkta.

Bild ovan: Budalsvikens turisthytta ligger några få meter innanför norska gränsen. Vill man övernatta eller få tillgång till hyttan hör man av sig till Dals-Eds turistbyrå, tel: 0534-19022. 

Lustigt, Comviq hälsade mig senare välkommen till Norge. 

Bilden ovan är jag säker på är tagen någonstans. 

Vill ni se fler bilder och min film från Tresticklan klicka här. Följ mig även gärna på min sida http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se  

Det var allt för nu, ha det gått.

Inlagt 2018-06-07 01:15 | Läst 3344 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-06-09 14:33   MonicaKa
Vältajmat vandringsreportage, jag har tittat mycket på Tresticklan under våren för en lång dag eller två korta med övernattning på sidospår. Tack!
 
Svar 2018-06-09 14:43   Ronny Frank Sveum
Du kommer att få en fin vandring. och om du inte redan gjort det, kolla även in här på min sida för mer information, bilder och min film http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se

God tur.
 
2018-06-10 00:46   litentuva
"Bilden ovan är jag säker på är tagen någonstans. " Haha, bra där, varför vara så petig :)
 
Svar 2018-06-10 04:21   Ronny Frank Sveum
Ja, måste gardera mig:)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in