Ronny Frank Sveum

Vandringsinspiratören Ronny

Jag tipsar om fina naturområden för vandringar och utflykter. Mestadels från Västsverige.

Jag tipsar om en av mina absoluta favoritvandringar.

Hej alla ni friluftsmänniskor (eller blivande) som precis som jag njuter av att vistas i naturen och inspireras av att få se vackra och spännande platser. Jag har sedan 2012 försökt att inspirera till vandring, promenad och utflykter. Jag huserar mest i Västsverige, Göteborg och 20 mil åt alla väderstreck, med undantag för väster, där det är på tok för blött

Men nu känner jag att jag måste ta mig tid att skriva av mig lite här på utsidan.se också, som ju har så många likasinnade läsare och skrivare. Men mitt första vandringstips här på utsidan.se blir inte från Västsverige utan från vårat knöliga grannland Norge där man hittar den vackra, vilda och dramatiska Aurlandsdalen. Jag har vandrat dom 2 milen ned genom dalen vid 6 tillfällen, och mått lika bra varje gång. Vid 3 tillfällen har jag haft med mig vandringsgäng som fått njuta av dalens storslagna natur. Det har varit mycket uppskattat, om nu inte människorna ljugit för mig.

Vandringen genom Aurlandsdalen startar från Österbö turisthytta/vandrarhem på drygt 800 meters höjd och avslutas i Vassbygdi nästan nere på havsnivå. Vandringsleden startar egentligen högre upp i fjället, men just Aurlandsdalen kan man säga sträcker sig från Österbö och ned till Vassbygdi. Nu är det inte enbart utförsbacke man serveras, det finns en del motlut också, ett par hundra meter faktiskt. Och det fina i kråksången är att man kan åka buss från Vassbygdi upp till Österbö (eller längre upp). På kartan nedan har jag markerat vart man hittar Aurlandsdalen. Men än bättre är kartan utsidan.se servar med till höger. 

En journalist/reporter från Aftonbladet som gick i Aurlandsdalen 2007 kallade den för Norges Grand Canyon. Hon gick upp genom dalen, vilket jag inte rekommenderar. Det är finare att gå ned genom dalen och ha alla fina vyer framför sig. 

Nedan en bild när jag gick turen med far 1995. Man kan se gården Sinjarheim mitt i bilden. 

Bild ovan: Stuga byggd i skydd under den stora stenen. Och nedan en bild från en film med vandringsgänget. Två lyckliga i Aurlandsdalen.

Aurlandsdalen kan jag verkligen rekommendera. Det är en lagom utmaning för den normalt tränade och om man bara har lite vana av att gå i berg. En vandring för hela familjen, med undantag kanske för dom allra minsta. På vissa partier kanske det kittlar dödsskönt i kistan. Läs mer här och titta på mina två filmklipp.

Och så kan jag väl som avslutning på detta första inlägg nämna att jag nyligen berikades med upplevelsen att få beundra utsikten från Hafstenstoppen. Hafstenstoppen hittar man vid Havsten strax väster om Uddevalla. En trevlig vandringsled på 1,6 km leder upp till toppen, 118 meter över havet och som i detta fall är Havstensfjorden. Det finns 5 vandringsleder i området och dom underhålls av Hafsten Resort.  Nedan bild från toppen med utsikt över Havstensfjorden. 

Vandringsleden upp till toppen går genom barrskog. 

Här finns också en jättegryta att beskåda, 8 meter i diameter. Idag fungerar grytan mest som en stor blomkruka för träd.

Kartan nedan visar var man bör befinna sig för att få uppleva detta. 

Jag kan verkligen rekommendera vandringsleden upp till Hafstenstoppen och även den till Jättegrytan, tillsammans knappt 6 km. Tyvärr blir bilderna ganska små här, men se fler bilder och mycket större från Hafstenstoppen här + min film. 

Följ mig gärna på http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se   där jag med bilder och film vill inspirera till vandring och utflykter.

Det var allt för nu, ha det gått.

Inlagt 2018-05-28 17:43 | Läst 4309 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-05-30 17:13   Lennartohmark
Härligt att höra att Aurlandsdalen finns bevarad. Vandrade där -72 och då var den hotad av kraftdammsutbyggnad. Minnet har väl bleknat något, men minns att det var en fantastiskt fin vandring.
 
Svar 2018-05-30 17:46   Ronny Frank Sveum
Tack för din kommentar Lennart.
Längre upp i dalen öster om Österbö är inte dalen opåverkad, där finner man stora dämningar, tyvärr. Men sträckan mellan Österbö och Vassbygdi är opåverkad och fantastisk vacker, precis som du kommer ihåg. Vet inte om du klickade på länken till min andra sida, men där berättar jag mycket mer, bl.a. i filmen.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in