Ronny Frank Sveum

Bloggar > Vandringsinspiratören Ronny > Mycket trevlig ...

Vandringsinspiratören Ronny

Jag tipsar om fina naturområden för vandringar och utflykter. Mestadels från Västsverige.

Mycket trevlig vandringsled vid Läckö slott

Vid Läckö slott hittar man den 4 km långa och mycket vackra Vandringsled Roparudden (tryck på länk för att se karta över leden och info). Enligt informationstavlan på plats kunde jag läsa mig till att det rör sig om en vandring i kuperad terräng i berg. Och det var ju helt rätt, men för att klara av den här vandringsleden behöver man inte ha käkat dunderhonung eller välling. Gröt menade jag. Det rör sig nämligen om en ganska lätt kuperad vandring, men på ojämna stigar i terräng. Rötter och fötter kan ju ibland vara en dålig kombination, framförallt om det är blött. 

Jag kan inte påstå att jag hade vägarna förbi Läckö slott. Det ligger så till att det har man nämligen inte. Men jag var på väg hem till Göteborg från Kinnekulle då Läckö slott ploppade upp i mina hjärna. Av någon anledning hade jag länge velat se slottet, och nu var jag ju ganska nära. När jag kom fram till parkeringsplatsen fick jag se en informationstavla med Vandringsled Roparudden. Jag fick en helt magisk kvällspromenad i denna vackra naturpärla. Nedan några av bilderna jag tog.

Bild ovan: Från parkeringsplatsen kan man följa denna grusstig fram till slottet. Som jag hade kommit fram till på bilden nedan. Det är lite Disney över detta vackra slott, och jag skulle ju kunna vara Baloo. 

Bild ovan: Strax väster om slottet startar den blåmarkerade Vandringsled Roparudden. Vandringsleden är mycket bra uppmärkt och följer till största delen nära vattnet, så vyerna man bjuds på är många och fina. 

Man får nästan en överdos av vyer över slottet. Men det gör väl inget, det är ju inte Sveriges fulaste kåk. 2001 blev slottet valt till Sveriges vackraste. 

Bilden ovan är tagen ute vid Roparudden, den yttersta spetsen längst upp i norr på halvön. Här stod folk och ropade eller signalerade när dom ville hem till ön Stora Eken förr i tiden när ön var bebodd. Stora Eken skymtar allra längst till vänster i bilden. 

Den sista kilometern av vandringsleden var speciell. Det blev att spendera ytterligare en halvtimma av mitt liv på grusväg, och dessutom ihop med massor av otrevliga små ettriga myggor som inte ville mig väl. 

Så var jag tillbaka vid slottet efter en helt underbar kvällspromenad.  

Parkeringsavgiften vid slottet var 30:- per dygn. Jag lyckades inte betala mindre hur gärna jag än ville och försökte.

Se mer bilder från den här promenad + min film här.

Och följ mig även gärna här  ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se

Det var allt för nu, ha det gått.  

Inlagt 2018-06-16 15:39 | Läst 2315 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-06-18 16:25   ulindh
Det såg ut att vara en trevlig vandring. Ingen blåst att tala om, kanske hade varit bra med tanke på myggorna. :-)
 
Svar 2018-06-18 16:37   Ronny Frank Sveum
Ja blåst i skogen och vindstilla vid sjön så hade jag varit nöjd:-)
Ja, det är verkligen en trevlig och jättefin vandringsled.
 
2018-06-21 23:05   Skogstoka
Fina bilder och roligt skrivet. Visst är det väl så att man kan fortsätta den leden till Spikens fiskeläger?
 
Svar 2018-06-22 00:59   Ronny Frank Sveum
Tack Ulrika.

Nej det är en annan led "grusväg" som leder dit. Om du klickar på länken längst upp i inlägger så finner du en karta, röd led leder till Spiken. Du kan även klicka på någon av länkarna längst ned i inlägget så kommer du till min sida med fler bilder från Vandringsled Roparudden och där finns en bra karta.
Ha det bra.
 
Svar 2018-06-23 22:47   Skogstoka
Aha! Vad bra! Väldigt fina bilder på din sida. :)
 
Svar 2018-06-24 04:54   Ronny Frank Sveum
Tack Ulrika.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in