Hit och dit i vår vackra natur.

Användarnamn: ulindh

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Multisport, Bär & svamp, Paddling, Foto, Utförsåkning, Skriva

Mer på profilsidan


Torka äpplen

Att torka äpplen är en toppenbra konserveringsmetod. Vi  plockar en massa äpplen på en gård i Södermanland på höstarna, och passar alltid på att torka en rejäl omgång.

Med en äppelsvarv så blir äpplet skalat, skivat och urkärnat på en och samma gång. Bäst resultat blir det med de allra rundaste äpplena. Fruktköttet får gärna vara saftigt och fast så håller äpplet ihop bättre.

Torkställningen vi använder är ett hemmabygge med smala pinnar av bambu. Dessa fästs mellan två träplankor cirka 5 cm breda, vilka har borrade hål med ungefär 10 cm mellanrum där bambupinnarna fästs. Hela konstruktionen går att plocka isär när torkningen är klar.

Äpplet trycks fast i äppelstrimlaren.

Här skalas, skivas och urkärnas äpplet.

Jag kupar handen runt äpplet så det inte faller sönder när det matas ut, utan kan hängas upp som en äppelspiral på pinnen.

Vid upphängningen så går det att försiktigt dra isär äpplena så att luft kan komma in mellan skivorna. Rumsfläkten på golvet gör så att luften cirkulerar bättre och påskyndar torkningen.

Nu har de torkat, det tar mellan 4 - 7 dagar för äpplena att torka på detta sätt. De är lite sega i konsistensen men ändå torra. Sedan är det bara att dra av dem från pinnarna och packa i burkar eller påsar.

Packat och klart.

Här syns konstruktionen för torkställningen lite bättre.

Under torkningen sprider sig en härlig äppeldoft i huset!

Nu är det bara att packa ner äppelringar till utflykterna, fungerar både som snacks, till efterrätter, i gröten eller som förstärkning i nypon- och blåbärssoppa. Eller varför inte blanda ner i "jägarsnuset". Jag klipper ner dem i müsli också. Mums!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2015-11-15 07:32   äventyrssugen
Vilken fin äppelsvarv, Husqvarna. Blir inte äpplena "dammiga" av att hänga en vecka med fläkt som vispar runt luften? Jag kan tänka mig att om jag gjorde något sådant hos mig skulle äpplena vara alldeles luddiga av hundhår.
 
2015-11-15 18:20   ulindh
Ja äppelsvarven är fin.Nej vi har aldrig haft något bekymmer med damm eller skräp, och då har vi både hund och inte världens mest välstädade hem. :-) Hunden är inte så mycket i källaren förstås där dessa hänger.
 
2018-09-28 20:38   Sejrla
Vilken otroligt fin äppelsvarv! Blev lite kär i den :-)
Vi gör på liknande sätt, och har också ett eget bygge till torkställning - lite olika detaljer men principen är densamma. Kan instämma i att det fungerar jättebra och blir massa fina och goda äppelringar till resten av året. Vi har till och med använt dem som godis på halloween när barnen knackade på och vi inte förberett i butikens godishyllor!
 

Läs mer i bloggen

Nallar på grönbete


Foto: Christer Lindh

Så fick vi äntligen se björn i verkligheten och inte bara en björn utan en mamma med tre små ungar!

Vårkollen gjord

Nu har jag gjort en medborgartjänst och kollat av hur långt våren kommit. Det var inte svårt och tog inte lång tid och kul att kunna bidra med att samla in vårtecken. 

Observationerna ger Svenska Botaniska Föreningen (SBF) i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) underlag att analysera hur växterna tar emot våren och om det finns några trender som visar på att det är bestående skillnader från förr, på grund av klimatförändringar.

Skogen är härlig!

Den här vintern har snötäcket här i södra hälsingland varierat, snö har fallit och sen smält bort i flera omgångar. Skridskoisarna har varit fina långa perioder så en del skridskoåkning har det blivit, men inte mycket skidåkning eller snöskovandringar vilket vi hade hoppats på.


Fantastiskt fin skridskois i januari.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.