Bloggar > Ullis blogg > Torka äpplen

Ullis blogg

Hit och dit i vår vackra natur.

Torka äpplen

Att torka äpplen är en toppenbra konserveringsmetod. Vi  plockar en massa äpplen på en gård i Södermanland på höstarna, och passar alltid på att torka en rejäl omgång.

Med en äppelsvarv så blir äpplet skalat, skivat och urkärnat på en och samma gång. Bäst resultat blir det med de allra rundaste äpplena. Fruktköttet får gärna vara saftigt och fast så håller äpplet ihop bättre.

Torkställningen vi använder är ett hemmabygge med smala pinnar av bambu. Dessa fästs mellan två träplankor cirka 5 cm breda, vilka har borrade hål med ungefär 10 cm mellanrum där bambupinnarna fästs. Hela konstruktionen går att plocka isär när torkningen är klar.

Äpplet trycks fast i äppelstrimlaren.

Här skalas, skivas och urkärnas äpplet.

Jag kupar handen runt äpplet så det inte faller sönder när det matas ut, utan kan hängas upp som en äppelspiral på pinnen.

Vid upphängningen så går det att försiktigt dra isär äpplena så att luft kan komma in mellan skivorna. Rumsfläkten på golvet gör så att luften cirkulerar bättre och påskyndar torkningen.

Nu har de torkat, det tar mellan 4 - 7 dagar för äpplena att torka på detta sätt. De är lite sega i konsistensen men ändå torra. Sedan är det bara att dra av dem från pinnarna och packa i burkar eller påsar.

Packat och klart.

Här syns konstruktionen för torkställningen lite bättre.

Under torkningen sprider sig en härlig äppeldoft i huset!

Nu är det bara att packa ner äppelringar till utflykterna, fungerar både som snacks, till efterrätter, i gröten eller som förstärkning i nypon- och blåbärssoppa. Eller varför inte blanda ner i "jägarsnuset". Jag klipper ner dem i müsli också. Mums!

Inlagt 2015-11-09 14:48 | Läst 9554 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-11-15 07:32   äventyrssugen
Vilken fin äppelsvarv, Husqvarna. Blir inte äpplena "dammiga" av att hänga en vecka med fläkt som vispar runt luften? Jag kan tänka mig att om jag gjorde något sådant hos mig skulle äpplena vara alldeles luddiga av hundhår.
 
2015-11-15 18:20   ulindh
Ja äppelsvarven är fin.Nej vi har aldrig haft något bekymmer med damm eller skräp, och då har vi både hund och inte världens mest välstädade hem. :-) Hunden är inte så mycket i källaren förstås där dessa hänger.
 
2018-09-28 20:38   Sejrla
Vilken otroligt fin äppelsvarv! Blev lite kär i den :-)
Vi gör på liknande sätt, och har också ett eget bygge till torkställning - lite olika detaljer men principen är densamma. Kan instämma i att det fungerar jättebra och blir massa fina och goda äppelringar till resten av året. Vi har till och med använt dem som godis på halloween när barnen knackade på och vi inte förberett i butikens godishyllor!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar