Spelar mycket schack....

Användarnamn: thegedd

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Långfärdscykling, Litteratur, Navigering, Foto

Mer på profilsidan


Kategorier:


På cykel genom U.S.A - Kalifornien, Oregon, Washington

Efter ett års cyklande i Latinamerika så kändes det mycket konstigt att trampa in i U.S.A - i början av Mars 2003....

I gränsstaden Tijuana i absolut nordvästra Mexico; kollades mitt bagage grundligt tre gånger. Passerade städerna San Diego och Los Angeles, sedan var det bara att trampa ut på den berömda Highway 1.

http://en.wikipedia.org/wiki/California_State_Route_1

Av många ansedd som en utav världens vackraste kustvägar (skönheten ligger i betraktarens ögon). Det som är bra med att cykla längs U.S.A´s västkust är att det finns speciella campingavgifter; för just långfärdscyklister. Det kostade inte mer än 1-5 dollar/natten och kallas Hike&Bike. Bara tre gånger var jag tvungen att ta in på vandrarhem mellan San Diego (U.S.A) - Vancouver (Kanada)

Kriget hade precis brutit ut i Irak och detta märktes på vissa platser. Många Amerikaner jag träffade på var helt emot detta krig - en del var för. Satt b.l.a och samtalade med en Vietnamveteran som hade tjänstgjort tre år; i Kambodja, Laos och Vietnam. Efter hemkomst så kunde han omöjligt anpassa sig; förstörd av krigsupplevelser. Nu reste han runt med sin fru i en billig husbil - av dem fick jag lite mat.

Syns jag under skylten ?

Vägen slingrar sig längs kusten och dramatiska scener intar ens synfält. Dagen innan jag kom till San Francisco; beskådade jag vilande sjöelefanter och sjölejon - alldeles intill Highway 1.

 I och med att kriget brutit ut så gick det ej att cykla en sträcka på ca: 5 mil - som man i normala fall kunde göra; området var ett militärläger. Mina alternativ var att ta taxi/buss eller ge mig ut på Interstate 5 (fyrfilig motorväg) - vilket var absolut förbjudet. Jag valde det sistnämda.

Efter ca: 4 mil med en massa bilar/lastbilar som tutade; kom jag fram till en tullstation. Polisen undrare naturligtvis vad jag gjorde på motorvägen; farligt och för detta kunde det bli böter. Blev genast inkallad till förhör; allt svalnade när vi samtalat en stund. De bjöd mig så småningom på vatten och choklad. Och jag lovade att inte ge mig ut på motorvägen igen. Två poliser skjutsade mig till nästa avfart som låg ca: 5 km bort. Innan jag klev in i polisbilen kollades bagaget grundligt. Fick även ställa mig bredbent med händerna mot en vägg för muddring. 

Längs kusten kan man göra avstickare för att komma närmare de berömda Redwoodskogarna (gott om nationalparker). Vissa träd kan bli 100 meter höga; och så breda att en bil kan köra igenom.

I den svarta ovala ringen är jag på cykel !

Ingen annanstans jag varit har husbilarna varit större än i U.S.A - eller man kan nästan säga att det är bussar. Ofta är det pensionerande par som bara åker runt. Blev inbjuden på middag av ett äldre par - dagen innan jag cyklade in i Kanada.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-11-09 17:03   Håkan Friberg
Vilka upplevelser du varit med om! Berikande! Men ursäkta en näsvis fråga... Hur finansierar du dina turer? Ett år i Sydamerika...?
 
2008-11-09 18:22   thegedd
Innan denna tur jobbade jag dag och natt; under ca: 1 års tid som mekaniker. Gjorde ingenting annat, sparade och hade turen att också bo billigt. Mycket fick jag avstå ifrån - men det var det värt.
 
2008-11-09 19:09   Håkan Friberg
I så fall - än mer imponerande.
 
2008-11-09 21:08   brigas
Övernitiska poliser,eller kollar de extra mycket de som verkar harmlösa?
Som så ofta har USA det bästa och det värsta av det mesta.
Vilka träd!Och sån gästfrihet!
Onekligen mycket att få vara med om på en sådan resa
 
2008-11-10 10:21   Thomas Traneving
Vilka härliga och berikande resor du genomfört!
Klart imponerada!
 
2008-11-10 16:20   thegedd
Britt: Poliserna var trevliga, de gjorde bara sitt jobb. Och visst stämmer det att U.S.A är lite speciellt - de vill gärna höras och synas; på gott och ont.
Traneving: Jag är imponerad av alla andras äventyr - som jag inte har gjort; oavsett om de äger rum runt husknuten eller på andra sidan jordklotet.
 
2008-11-13 10:36   olof larson
Hej Jesper. Jag har också cyklat hela USA + Highway nr:1. Det var en fin resa.Lite kuriosa: Jag tältade under Golden Gate-bron i en vecka.
 

Läs mer i bloggen

Home away from home

För två veckor sedan köpte jag en cykel för blott 340 kr, ja ni läste rätt. Denna har jag enbart tänkt använda för småturer hemmavid. Igår blev det så dags för en liten sväng för att testa cykeln.

Färdväg och cykeln höll bra.

On the edge...

Det är valtider och samtidigt består ju också livet av massor av val...Should I Stay or Should I Go...

Det har varit alldeles för lite friluftsliv för mig de senaste månaderna. Jag tycker i och för sig att det varit för varmt för detta, har dock simmat en del i Ånnabodasjön under Juni, Juli och Augusti. I helgen blev det i alla fall en liten dagstur väster om Örebro. Och nu får det gärna bli höst och temperaturfall så att man får lite mer lust till övernattningsturer. Och kanske då också ett eller annat blogginlägg.

Hjulen rullar vidare

Det har ytterligare blivit två mindre turer på cykel i mina hemmatrakter. Och detta får väl då bli en förlängning på mitt förra inlägg Två små turer på två hjul

Färdväg 1 (246 km): Örebro - Nora - Striberg - små grusvägar till Grythyttan (övernattning) - Hällefors - Silvergruvan - små grusvägar till Älvsjöhyttan - små grusvägar till Kopparberg - Stjärnfors (övernattning) - Guldsmedshyttan - Mårdshyttan - Nora - Örebro


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.