Vill med min sida och blogg visa att även funktionshindrade vill och kan ta sig ut i vildmarken.
I samarbete med:

Intresserad av camping och vildmarksturer. Brukar bli några stycken längre turer per år som jag gör tillsammans med min hund. Eftersom jag själv sitter i rullstol så är alla turer genomförbara för folk med rullstol, Intresserade kan höra av sig till mig via min hemsida om man vill följa med. Alla är välkomna, oavsett handikapp eller inte.

Användarnamn: Andersgustav

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Navigering, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Flemingsbergsskogen, en riktigt tuff utmaning

Det har blivit en hel del besök i skogen för min del, många av dem har varit riktigt tuffa och strapatsrika, men frågan är om inte tisdagens tur var den jobbigaste  av dem alla. För några dagar sedan åkte jag upp till Hammarbybackens topp, men det var ingenting i jämförelse med det jag gjorde då.

Det var ingenting som jag planerat, att jag skulle ut på långtur med min hund Ymer ut i skogen, men efter att vi ätit lunch och jag suttit lite vid datorn, kände jag att det var dags att ge sig ut. Ganska omgående bestämde jag mig för vart vi skulle åka någonstans, Flemingsbergs naturreservat. Slängde på mig ytterkläderna, satte på kopplet på Ymer och drog ner till pendeln, tyvärr så gick tåget precis, så vi blev tvungna att vänta på nästa, det tåget i sin tur var ett gammalt tåg som vi inte kunde komma upp på, så då blev det till att vänta 15 minuter till, men till slut kom vi iväg.

Flemingsbergs station ligger bara fem stationer bort, så det gick på 20 minuter tills vi kom dit. De gånger jag gått av här är när jag varit på väg till Huddinge sjukhus som ligger några kilometer norr om stationen, men idag skulle vi åt andra hållet, dvs söderut.

Vi tog hissen från perrongen upp till en gång/cykelväg som går över Huddingevägen, sedan fortsatte vi cykelvägen som gick utmed Regulatorvägen.

HuddingeledenEfter någon kilometer svängde vi höger, in på Huddingeleden, och fortsatte på en grusstig. Efter ca 100 meter delade den på sig, den ena fortsatte mot vattnet och den andra lätt uppför och in i skogen, vi chansade på att köra mot vattnet. Ganska snart insåg jag att det inte var ett bra val, så vi åkte tillbaka och hakade på den andra stigen i stället.

IMG_2449

Till en början var det riktigt lätt att köra, gruset hade bytts ut mot hårt packat jord, men efter bara några 100 meter började landskapet ändra på sig dramatiskt. Borta var den lätta och fina stigen, nu var det backigt, stenigt, men framför allt blött och därmed väldigt lerigt! En normalt funtad person hade vänt och kanske valt en annan väg, men jag är inte som alla andra, jag visste att längre fram skulle det bli bättre, frågan var bara, skulle jag palla med att åka i det här underlaget så långt, men envis som jag är så fortsatte jag.

Enligt karta och gps hade jag ca 1 kilometer till närmsta gård, Stensättra gård, och en så kallad riktig väg, och med det menar jag en väg där bilar kan åka, men som sagt, jag hade en hel del hinder efter vägen som jag var tvungen att klara av först.

Flemingsbergskogen är ett av Stockholms läns största väglösa skogsområden, miljön är väldigt varierande, från stora branta skogsområden till stora moss och våtmarker, något som jag fick känna på där jag åkte. En del av naturreservaten i Stockholm har grusvägar, ja till och med asfaltsvägar, men det här området har inget av dem, kanske någon grusväg som leder till någon gård eller något, men det finns ingen väg som bara går igenom reservatet, nej, här finns det bara gång och cykelstigar, så här får man förlita sig på sin envishet och styrka i armar eller ben, beroende på fortskaffningsmedel.

Jag har stött på en hel del hinder i mina dar när jag varit ute, men nu skulle jag stöta på ett som jag aldrig varit med om förut, ett stort rör.

RörReservatet har en hel del våtområden, så då måste man ibland leda vattnet någonstans, och det gör man lättast genom att placera ut rör där vattnet kan forsa igenom. Ett sådant rör var utplacerat tvärs över stigen vi åkte på, runt om var det nersjunket så det var omöjligt att åka över röret med rullstol, det fanns bara ett alternativ, hoppa ur stolen och kravla sig över med stolen i ena handen och hundkoppel med andra. Det gick alldeles utmärkt, så det var bara att fortsätta. Tyvärr så var jag lite fel klädd för den här turen, hade inga regnbyxor på mig vilket skulle ha varit bra att ha i det här området, men det var för sent att tänka på det nu, jag var redan så skitig.

Efter bara några 100 meter längre bort var det dags för nästa hinder, en stor sten. Jag försökte en stund att tricksa mig över och förbi den, men det var omöjligt så det var bara att hoppa ur stolen och dra den över stenen, upp i stolen och sedan fortsätta.

Så där höll det på, förutom på några ställen där det var riktigt fint att köra, men när vi hade lämnat våtområdena, då började den riktiga klättringen.

I normala fall så hade jag klarat av det här området, stenar och rötter är inga problem för min del, men jag var lerig, så fort jag stannade för att vila, sjönk jag ner i gyttjan vilket gjorde att jag fastnade ordentligt. I och med leran runt mina drivringar och hjulen och på mina händer fick jag inget som helst grepp när jag körde, så när vi kom till en brant uppförsbacke, då bestämde jag mig för att bryta.

Men det satt långt inne ska jag säga, jag hade hållit på i mer än 1 ½ timme med att kämpa mig igenom det här området, som var väldigt vackert med våtmarken, Flemingsbergsviken, sjön Orlången och bergen med de branta klipporna runt om, men ibland måste man inse sina begränsningar.

IMG_2447För att vi inte skulle behöva stöta på alla hinder som vi hade mött efter vägen där vi åkt tidigare, svängde vi höger vid ett ställe och åkte över en liten bro som gick över våtmarken och sedan upp till en grusväg som gick upp till några hus, där övergick grusvägen till att bli asfalt. Jag brukar inte klaga i första taget på underlaget, men det var jäkligt skönt att äntligen få åka på asfalt.

Vi fortsatte på Fornborgsvägen, ett bra namn på en väg som går igenom ett område med ett antal fornborgar i området, vilket visar att här har det bott människor väldigt länge, men det hade hunnit bli mörkt så jag såg ingen borg. Efter en stund svängde vi ner mot Tellusvägen som gick fram till Huddingenvägen, där såg jag en skylt där det stod att man antingen kunde välja att köra mot Flemingsberg, eller Huddinge, vi valde förstnämnda för det var kortare väg.

När vi kom till stationen och ordentlig belysning såg jag på riktigt hur smutsig jag var, jösses.

Det grämer mig att jag inte lyckades hela vägen, det kommer att dröja några dagar tills jag kan släppa det, men jag har åter igen bekräftat för mig själv att jag klarar av mer än vad jag tror, så jag får ta med mig det i bagaget. Men jag har redan bestämt mig för att jag ska dit igen, senare i vår eller sommar, när det har torkat upp mycket mer, då ska jag klara av det.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-03-27 22:06   dag.lunden@telia.com
Du är en ihärdig person uppenbart! Har iofs läst om expeditionsrapporter där man tagit med blinda och rullstolsburna på fjället (Sulis) men då är man i vart fall i sällskap. Tyvärr kan man väl konstatera så ligger hela området söder om Flemmingsbergsviken lite grand i fäfot i avvaktan på den kommande? "Södertörnsleden". Kanske därför vägnätet inte vårdas bättre!

Keep on rolling :-)
 

Läs mer i bloggen

Vattgruvsmossen, en del av Sörmlandsleden

För några år sedan hade mina svärföräldrar ett sommarställe utanför Gnesta, vid en sjö som heter Båven, ett underbart ställe, och på vägen dit åkte man igenom Järna, en lite småstadsidyll i den Sörmländska idyllen. När man passerat Järna åker man förbi en skylt där det står Naturreservat, reservatet har givetvis ett namn och det är Vattgruvsmossens naturreservat, som sagt så har jag bara åkt förbi ett antal gånger, men nu var det äntligen dags att besöka platsen och som sällskap hade jag med mig min hund Iris.

Bor man som jag på söder, är det en ganska lång resväg dit, först pendeln från Stockholm södra till Södertälje hamn, där får man byta till tåget mot Gnesta för att hoppa av tåget två stationer bort, i Järna.

Djupdalens mäktiga skogar

Snart är det slut på det här året, då brukar det vara brukligt med en sammanfattning av året som gått. När vi släppte lös hemsidan www.skogstur.info för allmänheten satt jag och min gode vän Calle och funderade på vilka turer vi skulle skriva om och det var inte helt lätt. Turerna har varit många, den längsta var helt klart den när vi åkte mellan Nynäshamn och Bålsta som vi gjorde första veckan i juni i år, 14 mil på rullstol blev det, men den har vi pratat om så mycket så den vet många av er redan om, så jag tänkte berätta om en annan tur som jag själv gjorde när jag var i Värmland i somras och besökte min familj i Munkfors som ligger mitt i Värmland, utmed Klarälven.

Det är inte helt lätt att välja vart man ska köra, för det är så otroligt vackert överallt så man vill vara på alla ställen samtidigt, men det går ju inte så då måste man ju välja så det fick bli ett område som jag varit tidigare, Djupdalen.

Mot Tornberget

Varje år inträffar ett event som är minst lika kul som julafton, nämligen Vildmarksmässan. För den som inte varit där än så kan jag berätta att det är en mässa för friluftsnördar, den ena mer extrem än den andra, men så finns det de som bara är intresserade av att se vad som finns och för att träffa folk, jag tillhör en blandning, lite nördig, men ändå normal, i alla fall om ni frågar mig.

På mässan träffade jag två personer som jag följt på Facebook under några år, Thomas och Helena Traneving, två personer som jag har som förebilder och som jag beundrar väldigt mycket, gå in på deras sida så kanske ni förstår varför, Traneving. De har i sin tur följt mig och läst att jag förra året hade försökt mig på att besöka länets högsta berg, Tornberget med sina imponerande 111 meter över havet. Tyvärr lyckades inte det, jag och Ymer kämpade oss fram tills vi kom till en alltför brant uppförsbacke med stora rötter och stenar på stigen, omöjligt med andra ord att ta sig fram med rullstol. De frågade helt enkelt om jag var intresserad av ett nytt försök, fastän med deras hjälp den här gången. Det var som ljuv musik i mina öron så jag sa ja direkt.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.