Vill med min sida och blogg visa att även funktionshindrade vill och kan ta sig ut i vildmarken.
I samarbete med:

Intresserad av camping och vildmarksturer. Brukar bli några stycken längre turer per år som jag gör tillsammans med min hund. Eftersom jag själv sitter i rullstol så är alla turer genomförbara för folk med rullstol, Intresserade kan höra av sig till mig via min hemsida om man vill följa med. Alla är välkomna, oavsett handikapp eller inte.

Användarnamn: Andersgustav

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Navigering, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Mot Hammarbytoppen

I ett par dagar har jag åkt omkring och funderat på om jag var så pass tränad för att klara av Hammarbytoppen, idag skulle jag få svar på den frågan.

Gick upp strax innan 8 i morse för att se starten på Vasaloppet och äta frukost i lugn och ro för att sen åka mot Hammarbyhöjden för att därifrån ta oss upp till toppen av Hammarbytoppen. Denna topp är ett konstgjort berg, gjord av  fyllnadsmassor från bla Globen och Hammarby sjöstad. Det är ju lite tråkigt att det enda berget som finns i den här stan är uppbyggt av fyllnadsmaterial och sopor, men om man inte tänker på det utan i stället njuter av den lilla skog som finns och den fantastiska utsikten som finns, då glömmer man bort det ganska fort.

När vi kom till Hammarbyhöjden tog vi hissen ner till Willy Brandts park som är en liten park uppkallad efter den tyske socialdemokraten Willy Brandt som bodde i området efter sin exil från Nazityskland. Men som sagt, parken är väldigt liten så det gick snabbt att ta sig igenom den, typ 30 sekunder, sedan kom vi till Hammarbyhöjdens IP som låg på den högra sidan av cykelvägen vi åkte på. Bakom idrottsplatsen reste sig toppen på ett majestätiskt sätt, det såg riktigt brant ut, men jag har klarat det förut, så varför skulle det inte gå nu för?

IMG_2427När vi hade åkt förbi idrottsplatsen och lekparken svängde vi höger, förbi en bom och in på en grusväg, nu började klättringen på en gång. Första 100 metrarna var en inte alltför brant raksträcka, underlaget var hård så det var ganska lättkört, men efter en stund kom vi till en skarp högerkurva och här började allvaret, nu började det bli riktigt brant.

Förutom kondition så krävs det också en annan sak när man ska ge sig på en sådan här grej, slå bort alla negativa tankar och tro på sig själv, då kommer man väldigt långt.

IMG_2428Det gick inte att åka rakt fram utan jag fick sicksacka upp, något som jag gjort vid tidigare tillfällen, det som var lite speciellt vid det här tillfället var att när jag åkte åt de olika hållen så var det väldigt nära att stolen välte pga att det var så brant, men efter att jag kämpat i nästan en timme kom vi äntligen upp.

UtsiktToppen är inte ens 100 meter hög, men man har en väldigt fin utsikt. Idag var vädret inte det bästa, men när det är soligt och klart, ser man riktigt långt bort. På vägen upp mötte vi två killar som gick upp och ner med gåstavar, när jag pratade med dem på toppen fick jag reda på varför de hade gått upp och ner hela tiden, i sommar ska de bestiga Europas högsta berg, Mount Blanc som ligger i Frankrike. Givetvis blev jag väldigt intresserad och ställde den ena frågan efter den andra, hade jag mina ben i behåll hade jag absolut testat på att klättra upp för någon alptopp, men o andra sidan, att träna inför en led på 1000 meters höjd är inte småpotatis det heller, speciellt inte om man sitter i rullstol.

Det var ganska tufft att ta sig upp, men att ta sig ner är inte det lättaste det heller. Som en av killarna sa, de värsta skadorna får många på nervägen av ett berg, dels för att det är mer påfrestande för ben och knän men också för att man kanske slappnar av mer än man borde. Det senaste kan jag skriva under på, men det där med knäna och benen har jag inte så stor erfarenhet av, av förklarliga skäl, men jag kan mycket väl tänka mig att det är så. Om jag ska gå till mig själv så får jag mina värsta blåsor och skador i mina händer när jag åker nerför.

Som sagt, det tog ca en timme upp, men det tog bara sju minuter ner, men man var tvungen att vara väldigt försiktig, en miss och jag kunde lätt ramla nerför den lodrätta slänten som gick bredvid grusvägen. Nu har man gjort ett hinder utmed kanten, men när jag var här första gången fanns det inget, så det var väldigt lätt att komma helt ur kurs. När vi kom ner märkte jag på Ymer att han hade mycket energi i kroppen så då drog jag på allt jag kunde med rullstolen på raksträckan tillbaka till tunnelbanan, sedan var det bara att vila på hemvägen och ladda batterierna för nästa grej, barnkalas hos svägerskan med familj.

Efter att ha åkt upp för ett sopberg och varit på barnkalas känner jag mig ganska nöjd med dagen, nu tycker jag att jag är värd en kvälls vila tillsammans med familjen och dumburken. I morgon är det en ny dag, en ny vecka med nya möjligheter, ser verkligen fram emot Vildmarksmässan nästa helg, förhoppningsvis kommer jag att träffa massor med intressanta människor som kan ge mig bra tips på turer runt om i krokarna.

Läs mer i bloggen

Vattgruvsmossen, en del av Sörmlandsleden

För några år sedan hade mina svärföräldrar ett sommarställe utanför Gnesta, vid en sjö som heter Båven, ett underbart ställe, och på vägen dit åkte man igenom Järna, en lite småstadsidyll i den Sörmländska idyllen. När man passerat Järna åker man förbi en skylt där det står Naturreservat, reservatet har givetvis ett namn och det är Vattgruvsmossens naturreservat, som sagt så har jag bara åkt förbi ett antal gånger, men nu var det äntligen dags att besöka platsen och som sällskap hade jag med mig min hund Iris.

Bor man som jag på söder, är det en ganska lång resväg dit, först pendeln från Stockholm södra till Södertälje hamn, där får man byta till tåget mot Gnesta för att hoppa av tåget två stationer bort, i Järna.

Djupdalens mäktiga skogar

Snart är det slut på det här året, då brukar det vara brukligt med en sammanfattning av året som gått. När vi släppte lös hemsidan www.skogstur.info för allmänheten satt jag och min gode vän Calle och funderade på vilka turer vi skulle skriva om och det var inte helt lätt. Turerna har varit många, den längsta var helt klart den när vi åkte mellan Nynäshamn och Bålsta som vi gjorde första veckan i juni i år, 14 mil på rullstol blev det, men den har vi pratat om så mycket så den vet många av er redan om, så jag tänkte berätta om en annan tur som jag själv gjorde när jag var i Värmland i somras och besökte min familj i Munkfors som ligger mitt i Värmland, utmed Klarälven.

Det är inte helt lätt att välja vart man ska köra, för det är så otroligt vackert överallt så man vill vara på alla ställen samtidigt, men det går ju inte så då måste man ju välja så det fick bli ett område som jag varit tidigare, Djupdalen.

Mot Tornberget

Varje år inträffar ett event som är minst lika kul som julafton, nämligen Vildmarksmässan. För den som inte varit där än så kan jag berätta att det är en mässa för friluftsnördar, den ena mer extrem än den andra, men så finns det de som bara är intresserade av att se vad som finns och för att träffa folk, jag tillhör en blandning, lite nördig, men ändå normal, i alla fall om ni frågar mig.

På mässan träffade jag två personer som jag följt på Facebook under några år, Thomas och Helena Traneving, två personer som jag har som förebilder och som jag beundrar väldigt mycket, gå in på deras sida så kanske ni förstår varför, Traneving. De har i sin tur följt mig och läst att jag förra året hade försökt mig på att besöka länets högsta berg, Tornberget med sina imponerande 111 meter över havet. Tyvärr lyckades inte det, jag och Ymer kämpade oss fram tills vi kom till en alltför brant uppförsbacke med stora rötter och stenar på stigen, omöjligt med andra ord att ta sig fram med rullstol. De frågade helt enkelt om jag var intresserad av ett nytt försök, fastän med deras hjälp den här gången. Det var som ljuv musik i mina öron så jag sa ja direkt.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.