Naturdagbok för år 2024. Betraktelse varje vecka.

Naturintresserad ålänning

Användarnamn: jättensinger

Intressen: Fågelskådning, musik, litteratur, sport, skrivning

Mer på profilsidan


Lökholmen, Geta, Åland

19.5.

Det är sommarvarmt och har varit det hela veckan. Säkert runt 15 grader redan nu på morgonen. Det blåser lätt från sydväst. Vi befinner oss mellan hägg och syren, och alla fåglar kommit ren, förutom tornsvala och rosenfink. Jag tycker att jag redan ser något som liknar alger i vattnet vid bryggan, men det kan vara fröpollen från träden. En fisktärna lockar ljudligt från sin sten i vattenbrynet. Jag spanar ut över fjärden med tuben. Tomt. Alla fåglar ligger säkert på ägg nu. En havstrut guppar vackert i det blåa. Den putsar fjäderdräkten i solskenet. Någon enstaka vigg, skrake och knipa. Tärnor på stenarna. De har inte råd att vara så aggressiva mot stugägarna nu, när de har valt att bo så nära. Sädersärlan landar med bomaterial i näbben på en boj vid bryggan. Ladusvalor jagar insekter över vattenytan. Emellanåt tar de en paus på taknocken på en av sjöbodarna. Skäggdoppingen ligger på sitt bo i vassen in mot Bonäsviken. Ett par drillsnäppor parar sig på en sten alldeles intill. Det stör åtminstone inte skäggdoppingen. Jag zoomar in en kniphane som ligger och latar sig hundra meter bort. Ibland slänger den huvudet bakåt och låter höra sitt spelläte. Kanske mest av gammal vana, i brist på annat att göra.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-05-19 17:56   OBD
Jag njuter av din "terapi".
 

Läs mer i bloggen

Lökholmen, Geta, Åland

21.7.

"Morgon med dimma vid havet", finns det en fin visa som börjar. Det är ett privilegium att få komma ned hit till Lökholmen klockan halv sju en julimorgon innan alla hunnit vakna. Jag sätter mig på bryggan och lyssnar inåt dimman. Drillsnäppan kommer och sätter sig med ett "god morgon" på sin sten, kråkorna väsnas från Bonäs. Ringduvor. Småfisk spritter till i den lugna vattenytan vid bryggan. Viporna på sin åker hade fullvuxna ungar nu. Snart flyttar de söderut. Dimman lättar och tätnar igen över Tellskärsvassen. Jag hör en rörsångare sjunga sävligt därifrån. Vitt sjöskum ligger som såpa längs stranden vid bryggan. Det ser ut som om någon tvättat sjön spegelblank. Det är så tyst så att jag kan höra Norrhavet brusa på kilometers avstånd. Talgoxfamiljen äter morgonmål vid träden runt sjöboden. Så kommer en tärna in utifrån dimman och tar sig en fisk. En större fisk plaskar till i småbåtshamnen bakom mig. En hackspett ropar. Dimman tätnar igen. Solen lyckas inte bryta igenom.

Lökholmen, Geta, Åland

Jag har gjort min axeloperation och fått tre månaders sjukledighet. Skönt att kunna fortsätta gå hit ned till Lökholmen som vanligt. Idag är det mulet och vind från söder. Mitt på dagen sjunger inga fåglar så här års. Jag njuter av stillheten. De allra flesta ålänningar har en nyttoinställning till naturen. De kan säga att jag är en världsfrånvänd romantiker. Men jag kan se att naturen också återspeglar människans själsliv. Att naturen är intimt sammankopplad med människans hela liv. Någon fiskar med småbåt i vassen vid södra stranden. Det tycks vara gäster i alla stugor. Utanför västra Tellskärsvassen flyter en skrikigt gul luftmadrass. Tärnor och svalor jagar föda över fjärden. Hungriga kråkungar skränar på avstånd. Fisktärnan kommer och slår sig ned ett ögonblick på bryggan bakom mig. Gulsparvunge i strandsnåren. Barnen i granngården är här på sommarlov och spelar fotboll på vändplanen. Allt flyter långsamt på.

Lökholmen, Geta, Åland

7.7.

Sommaren är inne i en blåsig och ostadig period. Det har regnat på morgonen. Tofsviporna fortfarande kvar på sin åkerteg, som nu är harvad och nysådd. Jag kommer ned till bryggan just när lärkfalken flyger över vattnet västerut bara hundra meter ifrån mig. Jag sätter mig på den genomsura bryggan. Det är grått och blåsigt söderifrån, 15 grader. Jag dricker mitt morgonkaffe. Så kommer falken och gör en lov bakom min rygg innan den försvinner mot Bonäs. Undrar var den kan ha sitt bo. Ålnate har vuxit i meterlånga slingor utanför bryggan lite överallt i vattnet. Svarthättor sjunger vid stranden, nära och längre bort. Ringduvan hoar. Nya regnvädermoln tonar upp sig ovanför vassviken. Kniphonan vallar sina två ungar vid Bonäsvassen. Svalor, sädesärlor och tärnor som vanligt. Blöt i baken ger jag mig iväg innan jag drar på mig en förkylning.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.