Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


Om att bo i snö - Del ett.

Jag är som ett barn i en godisbutik! Godiset är visserligen gjort av snö och is, men det finns i överflöd och mitt leende fryser sig fast i maxläge!

Under två veckors tid har vi grävt, sågat, skyfflat, packat och smält snö! Del ett i detta inlägg kallas i vår utbildningsplan ”Utrustningsvecka” och syftar till att testa vinterutrustning, olika typer av boenden och sig själv under förhoppningsvis skapligt tuffa förhållanden. Vädret var dock (hur var det man brukar säga om kläder och dåligt väder?!...) rätt skapligt hela tiden så utrustningen sattes kanske inte på så stora prov.

Vi skidade till en myr som ligger några kilometer söder om Blattnicksele (mitt i kallaste Västerbotten) och där anlades campingplats. Markus (som jag skulle bo med denna vecka) och jag kände behov av att inte ingå i radhusområdet och vi hittade en avsides skogsdunge på andra sidan mossen. Sedan skottade vi upp en rejäl snöhög som skulle låtas frysa ihop och sedan utgöra vårt hem de närmaste dagarna. Att bygga en Snökoja (eller som den ofta kallas Quinzheen efter nordamerikas skogsindianer) är inte så svårt, men är betydligt lättare med rejäla skyfflar, ordentligt med snö och låga krav på stor golvyta. Dock kan man (som så ofta händer i vår klass) drabbas av grav hybris och skotta tills man har en koja stor som ishotellet. Markus och jag gjorde en lagom stor 3:a (Mattias skulle bo med oss en natt).  

 

 Viktigt att tänka på är att man förstärker av så att man inte gräver sig svettig. Vi hade dock gott om gamla tjärstubbar i området så torkning och värme skulle inte vara något problem. När snöhögen är klar sticker man in pinnar cirka 30 cm i högen (för att bestämma tjockleken på väggarna). När man gräver ur högen kan man med fördel göra en ”gång” i mitten mellan sängarna så att kalluften rinner ner och ut ur kojan genom den sluttande utgången. Ett litet ventelationshål där man har en skidstav att rensa bort snö färdigställer kojan. Det blir riktigt behagligt och med ett par värmeljus når man ofta nollstrecket! Vi sov gott på renskinn.

Eftersom vi är rastlösa själar, Markus och jag, inledde vi ett Igloobygge intill vår koja. Ett stort område packades till med skidor och tilläts frysa till ett par timmar. Sedan sågade vi ut block, reste dem och tillät de frysa ytterligare.

 

Vi hade aldrig byggt en igloo förut så en del funderande krävdes innan vi satte igång. Snart var mer eller mindre hela klassen involverade och på en rätt ok förstagångsigloo stod klar! Vad tycks?

 

Jag ville även prova andra boendeformer så en natt sov jag i en liggrop för att simulera nödbivack. Det var halvkallt (ca 15 minus) men det blev rätt ok i gropen. Genom att gräva ner sig tar man bort vinden och det blir helt stilla. Förstås sjunker kall luft, men jag hade inget obehag av detta. Som tak använde jag skidorna som jag stack ner snett i snön och min skaljacka som tak. Hoppas det framgår ok av bilden trots att den blev rätt kass.

Jag provade också på att göra en variant av Tipi. Tyvärr har jag inga bilder av detta, men jag kommer garanterat göra om det för det funkade hur bra som helst! Ok, så här gör man en tipi på Magnus-sätt:

1: Hitta en dunge ungbjörkar (cirka 3-4 m höga och rätt klena) som står i en naturlig cirkel eller oval som är ligglängd lång. Packa området med skidorna, alternativt gräv ner till marken.

2: Böj ihop dem och tvinna dem omlott cirka 1,5 meter. Frusna björkar tvinnas ihop jättelätt utan att de skadas. Det ska se ut som ett kupoltält när det är klart.

3: Fäst en pressning runt om ramen och lämna en 1 meters taklucka.

4: Bygg en eld i tipin och njut av vintern!

Veckan förgylldes också av en toppfågeljakttur och en skidtur på egen hand. Jag hoppas att det vackra vädret framgår av bilderna. Det är inte svårt att trivas i snö när man sitter vid en eld, kokar kaffe och solar!!

 

Del två kommer snart.

Magnus Out.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-02-21 06:56   Islusen
Somliga har det bra! :) Jag har aldrig testat att sova i snökoja, det måste jag göra någon gång. Hoppas det blir bilder på en tipi så småningom också....
 
2009-02-21 14:07   brigas
Era snöbostäder är snyggare och mer fantasifulla än min!
 
2009-02-21 19:05   peter1969
Det där med tipin lät väldigt intressant. Att ha tillgång till eld i boendet är ju en riktig lyx.
 
2009-02-22 09:08   lankwaifong
Tyvärr blev det inga bilder på Tipin under veckan som gick, men jag ska garanterat bygga en snart igen. Man behöver dock en ganska stor presenning eller liknande (den ska ju motsvara omkretsen på tipin).
//m
 

Läs mer i bloggen

Om stegjärn, isyxor, fågeljakt och Robinson i Västerbotten

 

Hemkommen från några riktiga actionveckor där jag fått kasta mig över isklyftor, visat mig macho med hagelgeväret och levt robinsonliv i de västerbottniska skogarna. Här kommer det; norra europas längsta inlägg. Håll tillgodo.

SAREK – abnormt stora älgar och storslagna vidder

 

Sitter och snorar ner tangentbordet efter att ha dragit på mig en elakartad form av älginfluensan i Sareks nationalpark. Det känns dock väldigt värt efter alla storslagna djur- och naturupplevelser som jag haft de senaste tio dagarna.

med cykeln på axeln i jämtlandsfjällen

 

Jag är nyss hemkommen från en för mitt vidkommande ganska misslyckad fjälltur. Efter en fantastisk och avkopplande medeltidsvecka i Visby tog jag vägen via Östersund och min lillasyster för att ta mig till Sylarna och min första vecka tillsammans med klassen efter ett långt sommaruppehåll.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.