Mina funderingar kring utrustning, friluftsliv och vardagens äventyrligheter. Välkommen!

Hej och hallå!

Kul att du tittade förbi. Jag heter Magnus och har precis utbildat mig till Fjälledare vid Storumans Folkhögskola. Jag har också nyinflyttad till Östersund där jag jobbar med utveckling av friluftsutrustning.

Gillar det mesta som har med fjäll, skog och sjö att göra.

Skriv gärna en rad om du vill. Det är alltid roligt med kontakt.

//Magnus

Användarnamn: lankwaifong

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor, Magnus gillar: sommar, vinter, höst, vår, snö, skidor, vandring, film, att sy saker, att bygga saker, mode, skogen, att träffa nya människor, att träffa nya roliga människor, mat...

Mer på profilsidan


Kallsupar och bakvatten

 

Nu är vi uppvärmda inför kommande 2 veckor i Jämtland!!! Förra veckan tillbringade jag och min Fjälledarklass i Åmsele där Mikael Eklund, forspaddlingsguru, lärde oss allt om traverseringar, j-drag och tömning på djupt vatten.

Tre veckor med skidor och pulka

 

Nu har jag kommit hem från Fjälledarnas årliga Treveckorstur i Vindelfjällen. Staten gick i Ammarnäs och efter 22 mil och 12 toppar var det för sista gången denna vinter dags att snöra av sig sina svettiga turpjäxor :-/

Förväntansfulla fjälledare

I morgon bär det av! Jag och mina klasskompisar ska ut på Fjälledarlinjens årliga 3veckorstur i Vindelfjällen. Med pulkor fulla av hemtorkad mat kommer vi att skida ut i fjällvidderna. Det ska bli sååå skönt att komma iväg och jag hoppas att inga detaljer är glömda. Planeringen av färdvägar och proviant påbörjades för flera veckor sedan och varenda kalori har vägts och märkts för att vi ska få i oss tillräckligt med energi att dra pulkorna.

Om att bo i snö – Del två

Detta är fortsättningen om Fjälledarnas vedermödor i ett snöigt Västerbotten. Denna vecka var jag, tillsammans med Markus Perttunen, ansvarig för. Att ansvara för en vecka på vår utbildning innebär i princip att vi står för planering och upplägg av utbildningen. Självklart tar vi in experter på området och samråder med lärare för att innehållet ska bli så bra som möjligt.

Turen gick mot Grönfjäll, cirka 80 kilometer väster om Storuman, ett 10tal kilometer öster om Kittefjäll. Vi skulle denna vecka bo i snökantsbivacker, populärt kallade Snöka. Inför veckan hade vi sammanställt material om olika boendeformer i snö som innefattade allt från snökor, till igloos och olika former av nödbivacker. Så alla var pålästa och peppade. Inne i Grantonskalet fanns vi efter några kilometer en liten dal med drivor och riktigt djup snö. Nu kunde byggandet börja. Att gräva ur en snöka kan man göra på olika sätt. Det vanligaste är dock att man gräver ett dike rakt in i drivan och sedan gräver ur sängplasterna åt vänster och åt höger. På så vi kan man hela tiden ha ståhöjd när man gräver. Sedan lägger man på taket genom att såga ut block från den omgivande snön. På denna plats var det vindpackad riktigt bra blocksnö så arbetet gick lätt! Att tänka på är att man inte jobbar på för snabbt så att man blir svettig. Det är inte så lätt att torka kläder i en snöka nämligen.

Om att bo i snö - Del ett.

Jag är som ett barn i en godisbutik! Godiset är visserligen gjort av snö och is, men det finns i överflöd och mitt leende fryser sig fast i maxläge!

Under två veckors tid har vi grävt, sågat, skyfflat, packat och smält snö! Del ett i detta inlägg kallas i vår utbildningsplan ”Utrustningsvecka” och syftar till att testa vinterutrustning, olika typer av boenden och sig själv under förhoppningsvis skapligt tuffa förhållanden. Vädret var dock (hur var det man brukar säga om kläder och dåligt väder?!...) rätt skapligt hela tiden så utrustningen sattes kanske inte på så stora prov.

Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.