Bloggar > Glamping inget för oss > Stockholm- från ...

Glamping inget för oss

Vandring kort eller långt, stadsnära eller ödemark. Nyfiket och äventyrligt med folkbildande kunskap. Lika gärna solo som i trevligt sällskap.

Stockholm- från kaj & kajak

Kulturvandring bland Stockholms stränder och vattenvägar

Stockholms innerstad bjuder på både sköna vandringsleder och härliga kajakturer.

Årstaviken runt

Starta vid Hammarbyslussen och passera Sundsta gård från 1700 talet. Vid Sundsta gård vänder du blicken uppåt och ser hur motorvägsbron tycks sväva över herrgården.
Gå längs med den södra stranden och du når strax Årstaskogens naturreservat. Årstaskogen och dess närbelägna, Årstaholmar, visar på Mälardalen spricklandskap. Där sött möter salt.
Årstaviken var tidigare stadens huvudvattentäkt. Men trots fortsatta föroreningar från industrier och vägar flockas badande vid de lummiga stränderna.
Titta gärna lite extra på den äldre bebyggelsen kring Årsta. Små, men välplanerade funkislägenheter från när staden expanderade socioekonomiskt.
Liljeholmen har bytt skepnad. Från kajen där statliga vin & spritcentralens tankbåtar anlöpte med tankbåtsvin till futuristiska bostadskomplex.

Modernismen reser sig mot himlen

Passera över Liljeholmensbro och du når Tantolunden på Södermalm. Södermalm var tidigare det klassiska arbetarklassområdet i Stockholm, ömsint skildrat av Per Anders Fågelström. Per Anders böcker var ingen munter läsning.
Längs med Södermalms branter bredde sig en kåkstad av enkla skjul. Det gick väl an på sommaren, men ve vinterns köld. Kåkstaden ersattes av de mest pittoreska koloniområde.
Vik av från strandpromenaden och ta dig upp för vindlande stigar. Kolonistugorna är hett eftertraktade och går ofta i arv.

Urban fitness

Kombinera din vandring med att träna på utegymmen som finns utplacerade längs med Årstaviken. Det både ser och känns tuffare att lyfta stockar än skivstänger.

Tjuvarnas gråstensborg

Kajaken låter dig upptäcka den vackraste sidan av Stockholm.
Mången turist inleder sin kajaktur från Långholmen, den gröna ön med sitt parkliknande utseende.
Ön har även ett mörk förflutet som stadens fängelse. Det ökända fängelset inhyste både män och kvinnor, utsatta för dåtidens kriminalpolitik.
- För ni kan få så mycke prygel som helst här utan att nån får veta de, berättade fången, Frasse Gyllenhjelm.
En trygg inledning är att runda Reimersholme.
Reimersholme är mest känt för sin spritfabrik som tillverkade föregångaren till både Renat brännvin och Absolut vodka. Alkoholkonsumtionen var ett gissel för stadens befolkning och som mest fanns det en krog per vart 83:e invånare. Staten önskade stävja intaget genom att kontrollera försäljningen och bildade sedermera Systembolaget.

Kyss mig på Västerbron

Dags att ta långa turen runt Kungsholmen.
Vi passerar Västerbron och skummet yr på Riddarfjärden när vi närmar oss Stadshuset och inloppet till Klara sjö.
Kungsholmen är en ö som begränsas av en kanal på dess östra och norra sida. Karlbergs slott är världens näst äldsta militär akademi.
Pilträden böjer sig över de paddlande och du känner dig förflyttad till Amazonas regnskog.
Ulvsundasjön och Hornsbergstrand innebär byig vind och höga vågor. Något som lockar både vattenskoter och sjöpolisen.
På höger hand ligger den ön, Lilla Essingen. Lilla Essingen hade två världsberömda industrier, Electrolux dammsugare och Primus gaskök, för oss friluftsmänniskor.
Text & foto: Anders Hermansson
Artikeln var ursprungligen publicerad hos Friluftssinglar, facebook grupp, augusti 2020.

Inlagt 2021-05-07 22:07 | Läst 1689 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!