” En annan sida av Kullaberg ”

- Mina drömmars landskap

August Strindberg är på dagsutflykt till Kullaberg.
Plötsligt känner August hur något pressar ihop hans revben bakifrån.

- Han vänder sig om, men ingen är där.

Några kråkor dyker ner och skrämmer hans häst. August stiger av vagnen och tar en promenad i grönskan på Kullaberg. När han återvänder är både häst och vagn borta. Han ropar på hjälp men allt folk är borta.

- Djävulens verk. Den här byn är förhäxad, skriver August Strindberg.

Lika plötsligt som den försvann, kommer häst och vagn tillbaka. August Strindberg rider sporrsträck mot Höganäs och undsättning. Ja, Kullabergs sägner har i alla tider skrämt folk från att besöka halvön.Men vi räds varken gastar eller Strindbergs berättelse.
Sätter upp våra tält (och alla andra sov-prylar folk har nu för tiden) vid lägerplats Skäret, strax öster om Arild. Skäret ligger lite svårtillgängligt i ett naturreservat. Roddar för lägerhäng med ledlampor. Det är ju eldningsförbud. God mat och ännu bättre dricka ställs fram. Jag får ofta höra att det är den sociala biten som lockar folk till våra evenemang. Den fysiska vandringen är liksom endast en transportsträcka mot skratten (och de djupare diskussionerna) kring lägerelden.
A hard days night
Skämtar lite om Kullamannen. Men det skulle vi inte ha gjort. Hämnden kom omedelbart. På ett ögonblick tömdes himlen över oss och vi tog skydd i tälten.
Att vandra strax efter sommarregn är en härlig känsla. Luften känns frisk som att regnet tvättat bort allt damm och pollen.
Vi går Skåneleden, längs den klippiga strandremsan till det gamla fiskeläget, Arild.
Arild har varit bosättning sedan 1100-talet. Jordbrukarna på Kullaberg behövde dryga ut inkomsten från sina magra jordar och blev fiskare. Det var först i slutet på 1800 talet som Arild fick en konstnärskoloni och likställdes med Skagen-målarna. Med konstnärer kom burgna turister och myten om Kullamannen blev en kommersiell framgång.
Vissa platser är som stora mikrofoner mot universum.
- Kullaberg är ett sådant ställe.
Kullahalvön är särskilt utsatt för naturens. Det kärva klimatet och karga naturen gav upphov till många myter om invånarna.- Ett säreget folk som bodde i grottor och hade kontakt med andevärlden.Vi väljer den del av Kullaberg som turisterna inte vågar befatta sig med, Nordsidan. Bråda stup ned mot det kokande Kattegatt. Försiktig var du sätter fötterna. Klippkanten döljs effektivt av mossa och slyskog. Det (numera) pittoreska fiskeläget Arild fick sitt namn från Adelsmannen Arvid som mördades av sin styvfar. Arvids kropp flöt iland på Kullaberg och gjorde ett avtryck mot klipporna. Platsen för avtrycket kallas för Arilds sten och ligger vid hamnen.
My secret garden
- is not so secret anymore.
Anders, vet du vägen?

-  jag tror vi gått vilse, säger Å.

Det mumlas om myteri bland vandringsgruppen.
Upptäcker att vi gått vilse och känner mig lite lätt frustrerad.
Men som räddaren i nöden dyker den upp, en hemlig dalgång mitt på Kullaberg.
- Varsågod säger jag och visar upp den vackraste av dalgångar.
En restaurerad mosse omgiven av sluttande betesmarker. Den ökade biologiska mångfalden gör sig påmind där vi sitter och intar vår lunch. Lite märkligt att jag inte varit här förut.
Jo just det, jag berättar naturligtvis inte var den idylliska dalen finns.
Verklighetens Kullamannen
Jullovet 1967 sitter landets ungdomar som klistrade vid tv-apparaterna och ser på serien Kullamannen. Den suggestiva tv-serien med sina otäcka våldsinslag skrämmer slag på barnen.
- Slutscenen uppe på klippan med en beväpnad spion.

Den isländska skalden Snorre Sturlasson (ja, han finns på riktigt) avslöjar att Kullamannen egentligen är en norsk kung. Kungens skepp förliste men han lyckades simma i land och bosatte sig därefter på Kullaberg.Vrång och vresig men stod på de fattigas sida med en sensmoral, berättas det om Kullamannen.

- Gör du rätt, går det bra. Gör du fel kastar jag från klipporna, var Kullamannens rättspatos.
Att Kullabergs nordsida har förrädiska strömmar fick jag lära mig den hårda vägen.I ett försök att imponera på en dejt kastade jag mig ut i vågorna vid Josefinelust. Några kraftiga simtag och jag var ute i Skälderviken. När jag skulle vända åter mot malen var det som om en osynlig kraft drog mig ut. Kämpade för livet mot strömmarna.
Skulle jag bli en av alla dessa gastar som vandrar på Kullaberg?
Återställ våtmarkerna
Ni har sett deras spektakulära aktioner. Aktivister som limmar fast sig på vägar och vandaliserar god konst. Syftet med aktionerna är att uppmärksamma problemet med utdikningen och Kullaberg är inget undantag.De senaste 150 åren har Sverige och i synnerhet Skåne fått ett allt torrare landskap beroende på utdikning av tidigare våtmarker. Motivet till utdikningarna var industrijordbruket vilket medförde att 90 % av våtmarkerna försvunnit. Kullaberg blev en torr halvö när bönderna dikade ut mossarna. Länsstyrelsen tänker återställa våtmarkerna genom att höja vattenståndet i mossarna och därmed fördröja avrinningen.
- Det blir ett jämnare vattenflöde och ett helt annat surr, där vi går.
När Kullaberg blir fuktigare får vi fler nya arter av växter och djur. Det är biologisk mångfald i verkligheten. Metoden för återställning av våtmarker används även i tättbebyggda områden genom att låta regn och spillvatten användas till bevattning istället för att belasta avloppsledningar. Ytterligare metod att återskapa biologisk mångfald är att låta gräset växa fritt och skapa en äng. Många kommuner låter gräset växa fritt vilket medför att du kan plocka sju sorters blommor till din midsommarkrans.
Tack alla för en härlig tur.
Text: Anders Hermansson
Foto: Anders Hermansson och Nils Olof  Nilsland
Citaten är hämtade från, Mord i Mölle av Åke Högman. En kuslig deckare med referenser från våra vandringsstråk.
Vi vandrade Skåneleden, Öresund, etapp 2-3. Lägerplatsen heter, Skäret,
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-07-02 17:43   OBD
Trevligt och intressant att läsa. Som vanligt.
Och som vanligt även trevliga bilder.
Bilden på ett hus och ett träd som lutar betänkligt får mig att undra, Blir man lurad av perspektivet eller är faran lika överhängande som trädet synes vara?
 
Svar 2023-07-02 21:16   Anders Hermansson
Tack. Huset är ett gammalt torp, som är till häften nedgrävt. Huset tillhör det Danska klätterförbundet, och står på lägerplatsen, Skäret, där vi tältade.
 

Läs mer i bloggen

Tre skott i natten - Vandring i spåren efter Sveriges enda tågrån

Tågpostiljonen Almén hörde märkliga ljud och vände sig om. Framför honom stod två maskerade personer med vapen. Tumult utbryter och Almén blir skjuten i huvudet.

Ångermanälven timmerflottning

Flottning har bedrivits i Ångermanälven sedan medeltiden men blomstrade i och med industrialiseringen på 1800 talet. Rekordåret 1953 transporterades 23 miljoner stockar på Ångermanälven.

- Brännvin, kvinnor, sång och slagsmål, var den stereotypa skildringen av flottarlivet.

Junsele True Crime, Del II

Det är strax för snön. Vandrar längs Ångermanälven mot kulturbyn där en kvinnokropp dumpats i en brunn.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.