Tankar kring mina olika äventyr.

Användarnamn: bensson

Intressen: Klättring, Friluftsmat, Dykning, Vandring, Navigering, Foto, Segling

Mer på profilsidan


Tältslagning och snömaskiner

Då äntligen fick jag testa att slå upp tältet i Wäsabacken i snömaskinens dån. Vi åkte dit nio stycker från klassen, då denna övning var frivilligt att göra. Vår lärare Mange drog vi gång snömaskinen (utan vatten dock) och vi började med att bara stå framför luftströmmen för att känna hur det känns. Vid mynningen blåser det ca 25m/s. Kläderna fladdrar och man står en meter ifrån varandra och skriker utan att höra vad den andre säger. Vi hade med oss ett Keron3 och jag hade då förstås med mig mitt tält för att få öva på att slå det i de blåsiga förhållandena. Uppskattningsvis blåste det nog 15 m/s där vi reste tälten. Vid tidigare övningstillfällen har tält blåst sönder då man kommit för nära, och det ville vi undvika.

Vi använde inte snötältpinnar då vi var i slalombacken med hårt pistad snö, så vanliga "spikar" gick utmärkt att använda.

Jag hade gjort denna manöver kanske hundra gånger i mitt huvud och hade en klar handlingsplan över hur jag skulle göra, och när jag väl satte igång var det som om jag gjort det förr, kändes det som. Jag fick ner de fyra spikarna i lovart, sedan tog jag den mittersta linan som sträcker från nocken och ner och stack ner den ungefär där den borde hamna när tältet var sträck. När så tältet var rest behövde jag bara ta hem lite på linan för att tighta till den.

 

Jag reste bågarna i ganska rask följd och när de stod, sträckte jag ut tältet åt lä hållet för rätt linje på tältet. Tryckte ner markpinnarna på lä sidan, och sedan satte jag i sidolinorna i 45 grader mot tältet. Jag var noga med att sträcka upp tältbågaran och alla linorna, och då tystnade tältduken ganska bra.

Känner att det var mycket nyttigt att få ha provat detta så här under kontrollerade former. Nästa vecka skall klassen ut på vinterfjäll, och vi skall tälta, gräva snögrottor och bygga Quinzhee hyddor. Då skall jag lära mig att bygga en snömur och jag skall prova att bo i nödbivack, även detta förhoppningsvis under kontrollerade former.

Vi hade nu gjort samma övning som fjällsäkerhetskursen gjorde i höstat när det var +13. Idag var det -13... say no more... :)

Henrik

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-01-15 20:52   brigas
Såna övningar är bra att få göra innan man upplever det på riktigt.Om inte annat ser man ju hur väl ens grejer håller
 
2009-01-15 20:55   Håkan Friberg
Önskar jag hade samma möjligheter till säker träning i besvärliga situationer. Grattis till dig. Det måste kännas väldigt mycket tryggare när det är dags för "the real thing".
 
2009-01-15 21:15   Öhrnell
Vad kul att du får möjlighet att öva på sådana här saker i förväg! Vi kanske också ska gräva snögrotta i helgen, men då blir det i mer lekfulla sammanhang.
 
2009-01-16 12:07   Staffan Andersson
Bra att kunna göra test under ordnade former. Prövade ni med olika typer av tält, och hur gick det?
 
2009-01-17 17:33   bensson
Jag använde mitt Nammatj3GT och mina kamrater använde ett Keron3. Fördelen med att ha tältpinnarna i från början och bara ha en led att sätta i visde sig tydligt. Jag uppskattar att det gick tre gånger till fyra gånger så snabbt att ha tältet preparerat som jag beskrivit det tidigare i bloggen. Tiden var knapp så en slagning hanns bara med per person. (Kan man böja "hinna" så?)
 

Läs mer i bloggen

Tror du att du är indian eller?

En compoundskytts vardag.

Test av Tentsile Flite

Då har jag testflugit min Flite. Den kom igår strax innan lunch. Barnen och jag gick ut efter lunch och testade att hänga upp den. Jag hade tittat ganska många gånger på instruktionsvideon från hemsidan. Det var ganska lätt att få upp den så att den kom i luften. Det gick bra att spänna upp den hårt, som man skall. Den skall inte hänga som en hängmatta, utan vara hårt spänd.

Flygande tält

Jag älskar tält. Allt det står för. Tryggheten, värmen, att vara ute på äventyr. Jag har testat massor av olika, små och stora. Vinter som sommar. Jag har testat kompisars tält, jag har ägt många som jag sålt vidare, då kanske någon detalj gjort att tältet på andra sidan staketet såg lite bättre ut. 


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.