Bloggar > Henrik Bergs frilufts blogg

Henrik Bergs frilufts blogg

Tankar kring mina olika äventyr.

Test av Tentsile Flite

Då har jag testflugit min Flite. Den kom igår strax innan lunch. Barnen och jag gick ut efter lunch och testade att hänga upp den. Jag hade tittat ganska många gånger på instruktionsvideon från hemsidan. Det var ganska lätt att få upp den så att den kom i luften. Det gick bra att spänna upp den hårt, som man skall. Den skall inte hänga som en hängmatta, utan vara hårt spänd.

Däremot fick jag inte samma spänning på sidorna. Det var tvunget för att annars hängde en sida ner och när man klättrade in i tältet, gled man mot den slappa sidan. Ni ser att Maija i grön fleece är lägre än Tova. Jag försökte flera gånger att justera, men barnens tålamod tröt, och jag fick vänta på att tjejerna somnat för kvällen. Innan vi gick in var det full rulle i tältet och det blev en studsmatta och koja som tjejerna tyckte var kul att leka i.  

Nu när det var lugn och ro kunde jag analysera vad som var fel och kunde få till det så att spänningen var lika på alla sidor. Jag spände hårt för att få ett så plant golv som möjligt. Att knyta Cows hitch som han gör på videon var inte så svårt. Knepet var att lära sig att bandet skulle ovanifrån och ner. Sen var det lätt. Se videon. Trots att spänningen varit väldigt hög på banden kunde man enkelt lossa knopen genom att trycka banden mot fästet och knopen gled upp.

Något jag bekymrade mig för var den söm som gick i mitten, se bilden. Mellan tjejerna är ett band spänt under botten för att skapa en separation. Jag ville inte ha den spänd då jag skulle använda tältet själv. Det fanns ett spänne undertill och jag kunde släcka bandet och spänningen i bandet försvann. Sömmen som höll bandet finns ju kvar och gör en liten delning av ytan, men inte lika markant. 

Jag var också fundersam till om jag skulle kunna få in ett liggunderlag. Jag har av erfarenhet lärt mig att ligga direkt utan underlag kyler för mycket. Speciellt som att det skulle bli många minusgrader på natten. Jag blåste upp mitt Exped Downmat och den fick plats bra. In med en -9C sovsäck och en kudde (lite lyx kan man kosta på sig när man sover 3 meter från huset.)

Jag ville också testa att sova med skyddsduken på, den gröna, för att se om hur kondens och frost blev ett problem. Det finns en tältbåde som skapar ryggen. Funkar bra. Det var inte dyraste sorten, men den gjorde jobbet. Att få fast tarpen över tältet var enkelt om man följde videon. Det gick att efterspänna genom att glid-dra gummibanden längs det oranga spännbanden.

Det som skapar den största spänningen är ett vanligt spännband, som man har för att surra last på släpvagnar osv. Det finns bara ett för att få ner vikten.

Summering: jag är nöjd med mitt nya udda tält. Kommer säkert göra succé när jag tar grupper ut i sommar och slänger upp detta istället för ett vanligt tält. jag sov gott. Det hade varit -7C på natten och det enda jag frös om var ansiktet, men då kröp jag ner lite till i säcken och kunde somna om. jag kunde vända mig utan problem och ligga på rygg eller på sida. När jag vände mig gungade det som om jag låg på en stor vattensäng, behagligt.

Jag får se om jag törs ta det till fjällen redan nu. Skulle vilja komma på lite fler knep och trix innan man hänger upp det i björkskogen på fjället när livet står på spel. 

Postat 2016-03-01 09:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Flygande tält

Jag älskar tält. Allt det står för. Tryggheten, värmen, att vara ute på äventyr. Jag har testat massor av olika, små och stora. Vinter som sommar. Jag har testat kompisars tält, jag har ägt många som jag sålt vidare, då kanske någon detalj gjort att tältet på andra sidan staketet såg lite bättre ut. 

Jag träffade en holländare ute i skogen, på väg till Skedbrostugan, som bodde i en hängmatta. Det var första gången jag hört om något liknande och jag trodde han var galen. Jag blev provocerad. Jag förstod inte varför då, men det var ju en nyhet som jag inte visste något om, och reagerade med reptilhjärnan. Jag svalde min stolthet och började undersöka saken närmare. Det visade sig att det är mycket vanligt att sova i hängmatta exempelvis i USA och England. Men vad kan det vara som gör att det har en fördel mot tält? Finns det verkligen fördelar?Jag köpte mig en hängmatta. En som man kan bo i på vintern till och med. Detta skulle undersökas ordentligt. Den var ganska dyr, som ett tvåmans tält från Intersport ungefär. Det tog ett par gånger innan jag kom på hur jag skulle kunna sova bekvämt i den. Bålen är det som är tyngst på kroppen. Den letar sig mot lägsta punkten i mattan. Om jag hade huvudändan lägst, gled inte kroppen mot mitten av mattan, utan jag vaknade där jag lade mig på kvällen.

Den andra förändringen som förbättrade komforten var att ha en uppblåsbar madrass i hängmattan. Löst uppblåst. När jag lade mig, formade sig madrassen efter mattan och mig, trängde undan tyget i mattan som annars komprimerade sovsäckens dun och gjorde rygg och sidor kalla. Med madrassen kunde loftet i säcken bibehållas och nätterna blev varma och behagliga. 

En stor fördel, som tält inte kan tävla med, är att underlaget spelar ingen roll. Jag utnyttjade det faktumet när jag var ute och guidade i fjällen och vi paddlade kanot. Vi kom till öar jag visste hade få tältplatser. Då kunde jag hänga min hängmatta i en sluttning, över en myr, över en bäck, bara det fanns träd tillräckligt nära. Och där är nackdelen med hängmattan. Det krävs träd. Det är svårt på kalfjället. Det går att använda stavar för att hålla tarpen uppe och att man kan ligga direkt på marken, som en bivack ungefär. Har inte testat detta själv, utan vet jag att jag skall på kalfjäll tar jag tältet.

Jag har sneglat åt Portaledge hållet. Det är, för den oinvigde, som en bår som man hänger upp i varje hörn och så kan man ha som en tarp, regnskydd över. Portaledge kommer från bigwall klättringen där man tillbringar en eller fler nätter i på väg till toppen. En protabel klippavsats som namnet antyder. Jag har vänner i trädklättrar världen och där snickrar man egna varianter eller köper färdiga produkter. Fördelen med den är att den behöver bara en punkt rakt ovanför sovplatsen. En stadig gren att hänga den i. 

För några år sedan dök det upp en spännande grej, som jag aldrig sett förut. Det var en video på Youtube. Några män höll på att spänna upp ett tält i ett träd. Eller vara det ett tält? Det hade en konstigt rund form, och de använde kraftiga spännband för att häng tältet mellan träden. Tältet påminde om en stingrocka till formen. Jag minns att jag tyckte det var en kul idé, tänkte att det var en industridesigner som gjort sitt examensarbete och designat ett alternativt boende. Kul.

Men så för en vecka sedan snubblade jag på tältet igen. Nu var det en kommersiell produkt. De hade startat ett företag och tälter, som heter Stingray, finns att få tag i. Det finns fyra modeller och jag beställde det minsta och lättaste, Flite, för att testa. Jag har i detta nu inte fått det än, men lovar att återkomma med en recension och beskrivning av hur det är att sova och bo i ett sådan tält. Det krävs tre träd för att sova i det, men det är ju något vi har gott om i Sverige. För er som är nyfikna på produkten, kolla på www.tentsile.com
Där finns instruktions och demofilmer hur man gör för att spänna upp tälten. Jag kan tänka mig att paddlarsverige kommer älska dem, då plötsligt finns det massor av ställen att sova på och inte bara på klipporna. 

Vi hörs när jag testflugit min Flite. :)


Mvh Henke

Postat 2016-02-14 23:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Logga in