Bloggar > Henrik Bergs frilufts blogg > Provtur nummer ...

Henrik Bergs frilufts blogg

Tankar kring mina olika äventyr.

Provtur nummer ett.

Då har jag varit ute på den första turen med full utrustning, enligt planen. Jag var i Grövelsjön, mina hemmafjäll och tog en lite tur bara för att få testa allt i praktiken, det som hittills bara varit teori. Under smått vilda förhållanden med vind på 10-15 m/s gav jag mig ut på fjället. Tänkte berätta om mina intryck och det som jag upplevde fungerade och det jag måste förbättre eller ändra på.

Mina skidor, Åsnens Sondre skidor som jag bytte bindningar på till ett par Rottefella Chili kommer att fungera kanon tror jag. Sitter fint på foten, lätta att ta på, bara flippa upp i hälen så satt de på plats. Mycket skönt att slippa rensa hålen i tån för att få fast i telemarkbindningen. Pjäxorna var också mycket sköna, skall bara hitta en effektiv fuktspärr, så att inte filten blir för fuktig.

 

Pulkan: en armé pulka för sjuktransport köpte jag på blocket. Ca 2 meter drygt lång. Den har jag monterat platsmedar på från Fjellpulken och satt dit gummiband runt sargen så att jag skall kunna få ett bra låssystem. Tanken var också från början att jag skulle med samma snören fästa tältet ovan på pulkan, men tror nu att jag skall ha ett separat system som håller tältet på plats, för att inte röra den övriga packningen. Har haft mycket huvudbry runt skacklarna, för de som följde med pulkan var fula och rostiga och läderremmarna ruttna och karbinerna som skall sitta i selen gick inte att öppna. Intrycket de gav var inte starkt. Men efter att ha tittat på alternativ  som nya från segerbaden eller fjellpulken, så synade jag mina en gång till och såg bortom fulheten, och insåg att det enda jag behövde göra var att byta karbinlösningen, det andra var bara kosmetika, för så rostiga är de inte. Bytte till karbiner som man använder på segelbåtar, tror de heter pisolhake, och används i skothornet på försegel oftast. En mycket smidig karbin som fungerade mycket bra. "Grinden" svänger mycket enkelt och låser enkelt och säkert. Selen jag hade är en lånad sele som fungerade bra. Skall använda samma princip, men denna återstår att införskaffa. Pulkan gick mycket fint i djupsnön som jag hoppats på och även på packad snö, så det visade sig vara en bra investering. Skall nu bara hantera den så att den bli en god vän.

Tältet: Principen att ha stängerna dubbelvikta fungerade också bra. Se bildserien nedan:

Fotändan som har fyra punkter ner i backen lägger jag här i vindens riktning och fäster alla fyra pinnar i marken.

Jag rullar ut hela tältet och sätter i den leden på bågarna som inte sitter i. De andra lederna har jag tejpat så att de inte skall sära på sig i hanteringen. Som ni ser sitter alla bågarna i redan från början.

Jag skjuter upp bågarna en efter en och fäster genast lovartlinorna först för att ge stadga.

Här står min bostad för min resa.

Något som också fungerade i praktiken var att jag ville få in pulkan i tältet, något som gör livet ofantligt mycket enklare. Jag kan i lugn och ro packa upp och packa pulkan helt färdig innan jag rivier tältet och lägger det ovan på pulkan. Ser detta som en stor vinst. Jag får lossa på ett hörn på innertältet, men iochmed att jag har ett treamanstält, får jag rum ändå.

Det svarta golvet i absiden, ett sk footprint var ett försök, som inte föll så väl ut. Pulkan drog och slet i det så det var bara i vägen. Jag har nu dock vikt det dubbelt in under innertältet och får då dubbel skydd en bit. Varför jag skaffade det, har att göra med hurjag packar tältet. När jag rullar det för att ha det i pulkapåsen, kommer ju golvet i kontakt med innertältet, något jag slipper när jag har extragolvet.

Vidare fick jag ett tips av en kompis om en jacka på blocket som var mycket billig och som jag köpte och det är den jag har på bilderna. En klättermusen Nunatak som är i bomull och har en mycket fin vindstrut. Jag är helnöjd med den och jag tycker dessutom att den är snygg, inte helt fel. Ingen kommer se hur fin jag är dock, men ändå. Fåfängan skall ha sitt också... :)

Alla fina bilderna i det här inlägget är tagna av min vän Anders Dahlin som också var med mig på min premiärtur. Tack Anders för bilderna.

Nästa steg är att under en vecka-tio dagar ge mig ut för att testa ut mer principer och för att få in rutiner. Vattenhanteringen är mitt fokus nummer ett. Jag skall också få "kill a darling"...kaffet. Det är för vätskeutdrivande för att det skall vara värt det i "gott" vågskålen. Det handlar faktiskt om livet i det fallet och valet då är inte så svårt. Återkommer igen med mer reflektioner. Slutligen skall jag väl deklarera att jag skall fortfarande åka, denna min premiär tur tog inte andan ur mig. Det blev plötsligt en realitet som jag väntat på. Tack för nu. Henrik 

Inlagt 2008-11-25 19:18 | Läst 7310 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-11-25 19:23   Staffan Andersson
Oohhhh tufft beslut med kaffet =) Du får kanske tigga dig till dig lite här och där när tillfälle ges. Det lär ju smaka gott de gånger du får dig en kopp!
 
2008-11-25 19:43   Håkan Friberg
Du har en mycket intressant blogg. Här kommer man att lära sig ett och annat. Men kaffet...?
 
2008-11-25 20:57   peter1969
Intressant läsning. Klokt att testa utrustningen i förväg, det gäller inte bara vid expeditioner som dina utan även vid helt "normala" turer.
 
2008-11-25 21:43   bensson
Håkan: Kaffet är ju vätskeutdrivande och iochmed att varje droppe vatten är "dyr" så är det onödigt att elda för kråkorna, om metaforen går att använda... Var det det du reagerade på?
 
2008-11-25 21:44   Öhrnell
Spännande! Får du sällskap med dig på veckoturen, eller ska du prova på ensamheten också då? Det gläder mig att du inte föll för estetiken, utan behöll dina numera fungerande skaklar efter att ha bättrat på dem. Det är så roligt att följa ditt projekt. Tänk om din blogg kommer att få mig att komma över min "nämen-inte-kan-man-väl-sova-utomhus-på-vintern"-spärr! Det verkar ju faktiskt inte helt livsfarligt bara man har rätt utrustning och har tänkt till innan man ger sig ut.
Du ska se att du klarar dig utan kaffe. Det kanske kan slinka med någon chokladkaka med kaffesmak i packningen istället?
 
2008-11-26 01:01   Lyra
Underhållande läsning och fina bilder! Spännande. Nu blev man ju sittandes vid datorn en timme till. Jag fastnade. Värre än Agatha Christie... Härligt att du delar med dig och inspirerar andra till nya idéer! Snacka om att man vill ut! En extra dimension att du är så språkligt begåvad!!! Lycka till! Du verkar ha bra koll!
 
2008-11-26 12:20   thegedd
Väntar på fortsättning.......
 
2008-11-27 10:41   bensson
Ulrika: Det vore ju jätteroligt om jag kunde bidra till att du kommer ut på lite vintertältning! Tanken med veckoturen är att åka själv, för att redan nu känna på verkliga förhållanden.
Lyra: Tack för vänliga ord, det värmer...och dit jag skall, kommer det vara kallt... :)
Jesper: Det kommer........
 
2008-11-28 11:15   Skogsanna
Utöver att kaffet är vätskedrivande så är det ju beroendeframkallande dvs man får abstinensbesvär, oftast i form av huvudvärk om man är beroende av kaffe. Nånstans har jag läst att det tar 17 timmar innan huvudvärken sätter in och det stämde bra på min tidigare sambo som hade huvudvärk varje lördag tills han kom på att det berodde på att han drack kaffe på vardagarna men inte på helgerna eftersom jag inte gjorde honom sällskap i kaffedrickandet.
Ser fram mot att läsa mer om dina förberedelser.
 
2008-11-30 11:24   Islusen
Kanske packa ner en liiiiten smula pulverkaffe och en liiiiten chokladbit, bara så det räcker till en pytteliten smakis en gång i veckan eller vid vilodagar eller liknande...?
 
2008-12-01 20:57   bensson
Katarina: Ha ha! Ja, en liiten då rå. Jo jag älskar ju kaffe, så jag kommer nog fuska lite. Det där med Smakis lät gott! :)
Anna: Skall ni i veckan göra mig av med begäret, (kaffet) och kan klocka när min huvudvärk slår till. :( Men som en kamrat sa, det är bara smärta. Fast å andra sidan hade inte han slutat med kaffe... :)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar