Om att förbereda och träna upp mig till tidigare goda fysik & mentalitet. Läsåret 09/10 pluggar jag Fjällsäkerhet och ledarskap vid Älvdalens utbildningscenter

Varit naturintresserad sedan barnsben. Nu flitig arrangör av egna turer och mycket aktiv filuftsare. Bästa vän och trogen följeslagare är blandrashunden Kaspar. Erfarenhet från svenska/norska fjällen sommar och vinter. Talar norska.
ny profilbild från 080825.

Användarnamn: POA9

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Navigering, Paddling, Foto, Segling, Utförsåkning, Aktiv fotograf.

Mer på profilsidan


Det stora i det lilla. Förberedelser.

Det är stort för mig att vara friluftsförebild för små människor.
Det är stort för små människor att åka på en liten hajk med mig, Pelle.

Förberedelser.

Det var redan lördag eftermiddag när jag hämtade mina tre små friluftskompisar hos sin mamma. Vi började med att köra inom affären för att handla. Utanför stod en "mormor" från Röda Korset med bössa och samlade in pengar i en riktad aktion. "Mormor" är lilla Hannas benämning på alla äldre kvinnor. Det vill säga utanför affären stod en dam och samlade in pengar. Hanna fick ett mynt av mig att lägga i bössan och som tack för hjälpen fick hon en "knapp" jag fäste på hennes tröja. (se noga på bilden). Hanna körde sedan stolt den lilla kundvagnen genom butikens gångar medan vi provianterade. 

Strategiskt placerat när kassan och på lagom höjd fanns denna godisavdelning med färgglada "sockerbomber". Denna fälla gick jag inte på utan vidhöll att fullkornsbröd är bästa hajkmaten. Hanna lastade alla varor på bandet (som inte var i lagom höjd) och packade sedan all proviant i kassen, uppkliven på disken.

Hemma hos sig hade barnen fritt fått packa varsin personlig väska med saker. Ombytes- och förstärkningskläder hade jag fått med mig i en separat bag. Hemma hos mig blev det genomgång av packningen vilket innebar att dom fick tömma ut allt innehåll. Därefter började vi systematiskt och pedagogiskt packa "enligt handboken". Matgrejor, vattenflaska, tandborste kläder med mera. Det lilla utrymme som blev över i väskan fick därefter disponeras till en personlig sak (leksak).
Andre, som är äldst i syskonskaran fick dessutom hjälpa mig packa över provianten till kylväskan.

Därefter blev det ännu mer handgripliga aktiviteter när det var dags att packa liggunderlag och sovsäckar. Mellankillen Fabian rullade fint ihop sitt liggunderlag. När jag sedan skulle packa övriga gemensamma saker var det "tusen" saker till att tänka på; mat och matskål till hunden och termos med vällingvatten åt lilla Hanna, med mera. Då tyckte killarna att tiden blev långsam så jag bjöd på ett avsnitt av "Fantastic Four" på DVDn. Hanna lagade under tiden mat i lekstugan.

                                                                     Denna bild Olympus my 1030 SW.

Det blev en ansenlig mängd väskor, liggunderlag, jackor och för all del kamerautrustning som skulle med. Efter lite omlastning fick även Kaspar, som nu är helt återställd, plats i bilen.
När förberedelserna var färdiga, var det bara att lasta barnen, spänna fast säkerhetsbältena och köra iväg mot äventyret...

Övriga bilder Canon IXUS 950 IS

Pelle kan.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-05-25 22:03   Öhrnell
Detta låter riktigt kul! Som småbarnsförälder tycker jag att det ska bli spännande att se hur detta ska gå. Och vad skönt att Kaspar mår bra!
 
2008-05-26 10:17   Thomas Traneving
Vilken kul dokumentering.....
Väntar spänt på fortsättningen!
 
2008-05-26 19:27   Annicas fjällängtan
Det är så roligt att höra din berättelse.Jag ångrar att jag inte gjorde några övernattningar ute när barnen var små. nu när dom är mellan 15 och21 så är det svårare att få med domoch att det ska stämma för alla.En sak vet jag att dina barnkommer att kommer att minnas turen. VÄntar på fortsättningen.
 
2008-05-26 22:54   POA9
Kul att höra era synpunkter.
Dag ett av hajken är precis publicerad.
Varsågod.
 
2008-05-26 23:53   Islusen
Han är verkligen vacker din vovve! Men... jag undrar hur det skulle gå för mig om jag skulle hajka med tre barn och en hund? Då fick jag nog skaffa mig en lastbil.... tyckte nämligen jag fyllde min Subaru oroväckande mycket under min lilla "hajk" i helgen! ;-)
 

Läs mer i bloggen

På Karolinermark

Gästarrangemang vid Storulvån v 7 2010.

Fjällsäkerhetsutbildningen pågår för fullt sedan ht -09. Äventyren har varit många, ja så många att jag inte orkat prioritera bloggen sedan dess. Nu visar jag lite bilder från senaste turen i Jämtlandsfjällen varvat med en saxad text om Karolinernas dödsmarsch från samma område.

Karolinermarschen

 

Efter att hållit Trondheim belägrat utan framgång och med Karl XII skjuten drog sig generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt söderut med den slitna hären mot Haltdalen, Norge.

Bjärehalvön är fantastisk.

I "grym" form!

Nu vässar jag formen inför höstens KY-utbildning i Älvdalen. I helgen var jag ute på fotvandring på kryss över Bjärehalvön längs Skåneleden.

Fredag; Förslöv-Båstad över Hallandsåsen längs ”postrånarvägen”
Lördag;Båstad-Ängelbäcksstrand via vackra Greviebackar med övernattning på stranden.
Söndag följde jag kusten norrut till Torekov varifrån jag sedan tog bussen tillbaka.

RÖD-mycket aktiv, sportig.

Äntligen ändrat epitet från blå till RÖD samt uppdaterat profil-informationen. Med två turer på sex respektive fem dagar inom loppet av fyra veckor och fler på gång är jag starkare än på länge.

Arbetsnamnet på denna senaste turen är "mitt-i-veckan-vandring". En altenativ rubrik kan vara "från katastrof till succe" men trevligast låter kanske "Värmerekord på Aprilvandring" Läste på en löpsedel under hemresan att vi är "all time high" och ligger en halv grad över gamla rekordet sedan mätningarna började.

Fakta för övrigt är att jag vandrade mellan hemmet i Sjöhultet till Kaspars gamla familj i Billinge. Turen gick vi Klippan och upp på Söderåsen via Klövahallar, där jag följde skåneleden till Röstånga.


Tuffa "biologer"                                                            Dag 3, tisdag kl 15.03

Vid dammen i Klåveröd håller Lundastudenterna Alejandra, Luna & Marta på med biologiforskning, Pigmentering av plankton i olika stadier, eller menade dom djup? Levels i alla fall, min engelska var lite ringrostig! Kul hade dom och jag också, ända till Kaspar välte omkull en glasburk för studenterna...


Kaspar letar skorstenar.                                             Dag 3, tisdag kl 20.14

Klåveröd är ett fantastiskt naturområde där jag varit tidigare med barnen (bonusbarn). Senast letade vi efter skorstenar i skorstensdalen, se blogg "Nästan som LEGO" från oktober. Denna gången hittade jag faktiskt en skorsten. När du ser den behöver du i alla fall inte tvivla på om du kommit rätt, den är gigantisk och väl värd ett besök. Jag var så begaistrad av hela miljön att att vi stannade där för natten. Förklaringen bakom naturfenomenet är att lösare bergart vittrat och kvar blir en "skorsten" av hårdare berg.


Odensjön.                                                                  Dag 4 onsdag kl 13.38

En annan fantaskisk plats är Odensjön, En km NV om Röstånga. En gammal vattenfylld vulkankrater med skyddande omgivning som inbjuder till solbad och andra naturaktiviteter. Här stannade jag också för natten och sov över i det robusta vindskydd som strategiskt ligger placerat där kvällssolen dröjer sig kvar längst. En runda inom Röstånga blev det också för att köpa ett stort lass glass, dvs en halvliters GB, boderligt delad med hunden Kasper. Jag åt glassen och han tittade på!


Sällskaps"häst".                                                     dag 5 torsdag kl 08.46

Berikad på diverse upplevelser under min vandring, allt från trafikolycka i Kippan till "gräsare" i Odensjön, fullbordades min vandring med att stifta bekanskap med denna sällskapliga åsna. Klok EU-lagstiftning påbjuder att hästar skall ha sällskap och varför då inte av just en åsna!

Nu planerar jag för en helgtur på cykel om 14 dagar, häng med då!

Observera att alla mina bilder nu går att se i större format.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.