Bloggar > Christers utsida > Följ oss via SPOT

Följ oss via SPOT

Ikväll lägger vi ut kanoterna i Käringsjön och börjar tar oss ut mot Rogen. Det är ett par bärningar på vägen och sedan en förmodat seg paddling över Rogen tills vi kommer till våra efterlängtade fiskevatten.

Som jag skrev igår tänkte jag passa på att testa den nya nöd- och spårsändaren SPOT under den här resan. Nödsändare är inget nytt, men SPOT-systemet har gjort det rätt billigt och väldigt enkelt att använda, och kan dessutom användas för att skicka ens position till valda mottagare ? inte bara nödanrop alltså. En kul finess i dessa dagarn när allt helst skall kunna följas via webben.

Så vår veckolånga paddlings- och fisketur kan man följa via vår SPOT Shared Page. Nu är det nog inte världens mest spännande expedition att följa för er, men man måste ju testa?

Spårningsfunktion
Jag slog på SPOT:s spårningsläge igår och lade den i framrutan när vi körde upp till Leksand från Stockholm, för att se hur det funkar. Den skickar då upp ens position var femte minut och som synes har den missat en hel del positioner här. En nackdel är att SPOT-sändaren kräver i princip fri sikt till en mottagande satellit för att meddelandet skall gå fram, och placering var knappast optimal. I tex en kajak ute på vatten bör detta funka klart bättre.

WindowsLiveWriter/FljossviaSPOT_7C53/SolidCaptureImage82728796_3.png

Den här karttjänsten är i betadrift, och verkar lite lynnig; jag har märkt att den ibland säger att det inte kommit några meddelanden de senaste 24 timmarna, men ibland så ser man dem. (Det verkar dock bara vara karttjänsten som strular, meddelanden har kommit fram).  Och varför den bara visar meddelanden från de senaste 24 timmarna förstår jag inte, det blir ju svårt att följa en längre expedition om man vill se hur den rest över flera dagar.

Den här spårningsfunktionen tänkte jag dock inte använda så mycket på resan. Istället trycker man "OK"-knappen vid valda tillfällen för att skicka meddelande och plotta ut ens position, och då är det enklare att se till att man har fri sikt just då.

Over and out
Dags att koppla ner och bege sig norrut. Vi hörs om en vecka.

WindowsLiveWriter/FljossviaSPOT_7C53/20060714_140115_thumb.jpg

I nedre Röa, 2006

Inlagt 2008-06-29 10:09 | Läst 7004 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2008-06-29 10:40   Staffan Andersson
Tryck ett OK på varje plats där ni tar harr över 1.5 kilo och öring över 2, ok? ;)
 
2008-06-30 07:43   peter1969
Mycket bra idé Staffan!
Härlig bild (den nedre), ser väldigt fint ut.
 
2008-06-30 12:03   Thomas Traneving
Ha en trevlig och avkopplande tur!
Hoppas ni får napp i år!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar