Bloggar > Christers utsida > Separationsångest i 127 ...

Separationsångest i 127 timmar

År 2003 nåddes vi av den otroliga historien om Aron Ralston som, efter att ha fått armen fastlåst av en stor sten i en smal slot canyon i Utah, till slut kapade av den med en slö fickkniv, firade sig ner för en klippa och vandrade ut mot sin räddning.

Det var en historia som verkligen tog fart på Internet och diskuterades överallt. Osannolikt och imponerande, en given "snackis" i flera veckor. En hel del var också som vanligt snabba att döma - "är man så dum att man vandrar ensam utan att ha lämnat meddelande kan man gott sitta där..."

Men handen på hjärtat, har vi inte alla gjort någon vandring på egen hand som potentiellt skulle kunnat sluta jäkligt illa, utan att någon visste var vi var?  Jag har själv vandrat en del slot canyons i de här trakterna, både ensam och med sällskap. Det är en underbar plats på jorden.

Aron Ralston skrev senare en självbiografisk bok om sina tidigare friluftsupplevelser och om dagarna i Bluejohn Canyon, som skulle kunnat bli hans sista. På svenska heter den Vilja av sten (orginaltitel Between a rock and a hard place).


Nu har historien blivit film, regisserad av Danny Boyle som senast gjorde den prisade Slumdog Millionaire. Steget från det folkmyllrande Indien till en ensam kille i en trång klippskreva är stort, men Danny har i mina ögon gjort en riktigt bra film även här - om än väldigt olik. Aron Ralston har varit delaktig i arbetet med filmen för att få detaljerna rätt, bla lät han Danny Boyle se den film han spelade in med sin videokamera under dagarna - den som skulle bli en sista hälsning från Aron till de efterlevande.

Jag gick på en förhandsvisning av filmen före jul. Jag har tidigare läst boken och antog att filmen också skulle ta med en hel del scener från hans tidigare vandringar och klättringar, med episka laviner och björnmöten som gör sig på film. För inte kan man göra en spännande, bra film om att bara sitta fast med en armen i 5 dagar? Jo, Danny kunde.

I media har det skrivits en del om att folk svimmat på biografer i USA efter att ha sett Aron kapa av sig sin arm i flmen. Jo det är en realistiskt och lite blodig scen, så några personer med problem att se blod överhuvudtaget har säkert svimmat av, men det kändes ändå faktiskt helt rätt att inte fega ur på detaljerna. Att sätta kniven i den egna armen är inte en lätt handling, ens efter fem dagar i fångenskap. När vi ser förstår vi, och efter att ha suttit där med honom under ett par timmar ville man faktiskt se Aron kapa den jäkla armen, låta honom bli fri.

James Franco spelar den intensive Aron Ralston med bravur. Och även om  man vet precis hur filmen slutar så är det en stark upplevelse, jag kan verkligen rekommendera filmen.

Filmen har svensk premiär den 11 februari. Ta en titt på trailern:

127 timmar på IMDB

Inlagt 2011-02-07 21:40 | Läst 6987 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-02-08 08:00   peter1969
Ska se filmen, håller på med boken just nu.
Har sett trailern, skulle gärna testa "droppet" ner i bassängen......
 
2011-02-13 11:43   fowwe
Intressant film! Den verkar ha fått bra recensioner, nu senast i DN. Den vill jag gärna gå och se.
 
2011-02-19 10:36   thegedd
Har ej sett filmen ännu men kommer naturligtvis. Boken "borde" alla som tillbringar mycket tid ute i natur läsa, riktigt bra och svår att släppa och glömma. Jag kan fortfarande inte riktigt greppa hur han klarade det hela.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar