Bloggar > En etapp i taget

En etapp i taget

Följ mig på min vandring längst Sörmlandsleden

Jobbiga tider...

Vi hade tänkt att gå etapp 5 kring nationaldagen. Passa på att njuta av Sveriges vackraste sidor dagen till ära. Tyvärr gick farfar bort dagarna innan efter en väldigt kort tids sjukdom så vi fick ställa in. Livet är verkligen inget man kan ta för givet och det är så enkelt att glömma bort det. Det är så enkelt att slösa bort sina dagar på oväsentligheter eller på saker som hindrar en från att njuta av livet... Pappa och faster hade i stort sett brutit kontakten med farfar eftersom han lämnade familjen för en annan när dom var i tonåren. Jag har sett hur detta sår aldrig har getts tid att läka eftersom varken pappa eller faster har kunnat förlåta honom för det. Tyvärr har det också lett till att jag inte heller hade någon kontakt med farfar. Det är så sorgligt alltihop. Att se hur deras relation har varit så negativ och infekterad att den har stått i vägen för allas lycka.. Efter farfar blev sjuk la dom allt gammalt groll åt sidan och börjat prata. De hann därför försonas innan det var för sent. Det är trots den hemska situationen ändå ganska fint.

Ta hand om er där ute. Tiden vi har tillsammans är tyvärr inte evig så slösa inte bort den. 

Postat 2021-06-08 13:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Etapp 4 - Tyresta by - Handen (Rudans gård)

27 mars gick vi etapp 4, denna gång möttes vi upp tidigt för att inte göra om misstagen från tidigare gånger. Vi ville nämligen få chans att njuta av vandringen, äta i lugn och ro och slippa stressa. Tyvärr gick vi av vid fel pendeltågsstation så vi missade bussen vi skulle ta till Tyresta by. Vi fick därför nästan en timme att slå ihjäl i Haninge. En dålig start med andra ord...

Hela etappen kändes sedan rätt dålig. Vi stannade till en stund för lite fika och kom överens om att stanna ordentligt för mat när vi hittade ett fint ställe. Efter att ha gått igenom lite bebyggelse och annat tråkigt var vi helt plötsligt framme vid Handen. Etappen gick betydligt snabbare än vi trott och genom mycket tråkigare miljö än vi hoppats på... Vi slog oss ner vid vattnet vid Rudans gård och pustade ut innan vi tog pendeltåget hem. En ganska dålig dag och etapp var till ända och ingen av oss kommer nog gå etapp 4 igen. 

Trots detta är vi väldigt peppade på etapp 5. Den har skjutits på rätt länge nu och förrförra veckan skulle vi äntligen ses för att njuta av Paradiset. Tyvärr fick vi ställa in planerna på morgonen så vi valde att åka till Alby friluftsgård istället. En riktigt fin dag där vi grillade korv över öppen eld och satt mest och tittade ut över vattnet...

Postat 2021-05-24 22:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Etapp 3: Alby friluftsgård – Tyresta by

Det var ett tag sen jag skrev sist. Vi vart tyvärr drabbade av Covid här hemma så det har blivit en hel dels sängliggande. Som tur är mår alla bra i dagsläget och vi blev inte så drabbade som många andra.

Jag tänkte att dagens inlägg skulle handla om etapp 3 som jag och Rickard gick i slutet på februari. Trots att det var början på året hade vi tur med vädret och strålande sol. En halvtimmes bussresa från Gullmarsplan så var vi framme vid start. Etappen började vid Alby friluftsgård och slutade vid Tyresta by. En behaglig etapp med fin natur hela vägen. Som etapperna innan så råkade vi missbedöma tiden ännu en gång vilket ledde till att vi än en gång fick stressa lite mer än vad vi hade önskat. Inte långt in på etappen så kom vi fram till Wättinge ström. En gammal industriplats där man utnyttjade vattnet för att driva textilfabrik bland annat. Riktigt coolt att få uppleva denna plats med över 500 år på nacken. Närmare slutet av leden fick vi uppleva urskogen. Något som tyvärr har blivit lite ovanligt här i Sverige då man är så snabb med att skövla. Sammantaget så är etapp 3 den finaste vi har gått hitills. Om det berodde på omgivningen eller vädret vet jag inte, men det var en härlig dag där man fick njuta av nuet och naturen.

 

Slutligen vill jag tacka för alla kommentarer på förra inlägget! Jag har inte riktigt bestämt mig för vilka nya skor det blir, men som det ser ut just nu lutar det mot dessa https://www.addnature.com/salomon-xa-pro-3d-v8-shoes-men-M886917.html?vgid=G1266696&cgid=236140 som jag fick tips om i kommentarsfältet. Tack så mycket för det smux :D

Postat 2021-05-05 15:52 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Varför vandrar vi?

Det har nog inte undgått någon att det har varit mycket vandring det senaste året. Förra sommaren byttes strandbilderna från Sydeuropa ut mot goretex-klädda människor i fjällen. Var och varannan kotte på sociala medier var ute och upptäckte vandringsleder. Helt plötsligt vill vi inte göra annat än att vandra och vara i naturen. 

Det är väl ändå en av fördelarna med covid: denna nykärlek till natur och vandring som har väckts ute i stugorna.  

Vi är gjorda för vandring. Våra kroppar är gjorda för rörelse. Stressnivåerna minskar i kroppen. Pulsen går ned. Det är meditativt att vandra, även om vi gör det ensamma eller med sällskap. Vi är inte gjorda för att gå på plan asfalt, sitta på hårda kontorsstolar eller att stirra in i en skärm. Ändå är det så vi tillbringar större delen av vår vardag. 

 Nu blir dagarna längre och ljusare, och med det kommer även grönskan och värmen. Snart är det dags för Etapp 5 och till dess har jag tänkt att försöka hitta några nya skor som passar i värmen lite bättre. Är det någon som har några tips?

Postat 2021-04-16 14:56 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Etapp 1 & 2 - Björkhagen till Alby frilufsgård

Vår första vandring gick av stapeln 9 januari 2021 vid 10:30. Det var en frisk dag där solen tittade fram med jämna mellanrum. Snön låg vackert på marken och tystade ner hela vandringen. Första etappen på Sörmlandsleden går från Björkhagen till Skogshyddan medan den andra går från Skogshyddan till Alby friluftsgård. Vi hade planerat att gå båda etapperna på samma dag eftersom det på pappret endast är 15 kilometer.  Dessa etapper går nästan uteslutande genom skog och få gå näst intill ensamma genom snön var snudd på magiskt. Tyvärr hade vi överskattat vår förmåga något så vi fick gå lite snabbare än vad vi trott för att hinna med. Det ledde till att vi inte riktigt fick oss den tiden vi hade velat att verkligen suga i oss miljön. Det blev endast några få snabba stopp och tyvärr inga längre uppehåll där vi bara kunde njuta.

När vi var framme vid Alby friluftsgård var klockan 15:30 och det var redan halvmörkt. Så här i efterhand kunde vi konstatera att vi skulle ha börjat några timmar tidigare så att vi hade fått njuta mer. Dagen bjöd trots sin dåliga planering på en riktigt härlig vandring. Eftersom vi medvetet lade ner mobiltelefonerna längst ner i väskan kan jag tyvärr inte bjuda på några bilder. Lyckligtvis har flera av de vackra vyerna etsat sig fast i min näthinna och jag kan verkligen rekommendera att gå i skog när snön ligger på marken. Tystnaden som uppstår är magisk och den skänker verkligen ett inre lugn. Att ta sig till Sörmlandsledens första etapp är löjligt enkelt. En tunnelbanefärd till Björkhagen så är man nästan direkt på leden så fort man hoppar av tåget. Passa på att göra en utflykt så snart ni får chans, jag kan verkligen rekommendera det varmt :)

 

Postat 2021-04-11 13:17 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista