Bloggar > Magnus Friberg

Magnus Friberg

Skriver om allt som jag gör och möter i vår natur

Uggleinvasion

Just nu råder det uggleinvasion i mellersta och södra Sverige. Det nästan svärmar utav ugglor utav alla sorter. I Örebro har vi under dom två senaste veckorna haft besök utav både lappuggla och slaguggla mitt inne i stan!

Tänkte här dela med mig lite bildmässigt utav den slaguggla som bestämde sig för att slå sig till ro vid universitetssjukhuset i Örebro under några dagar i början på veckan. Den fick stor uppmärksamhet där den satt. Väldigt många människor anslöt sig nyfiket till folksamlingen för att beskåda denna skönhet.

 Titta och njut=)

 

Postat 2008-11-09 19:11 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Min vän sparvugglan

Har under den senaste veckan stiftat riktigt nära bekantskap med en sparvuggla i Närkes sydvästra delar. Eller en förresten, vid ett tillfälle hade jag hela tre stycken på samma plats. Men det är framförallt en individ som alltid är lika nyfiken. Varje gång jag kommer dit kliver jag ur bilen och visslar några gånger och varje gång kommer den lille krabaten flygande över hygget och slår sig ner alldeles intill där jag står. Väl där tar den sedan inte speciellt stor notis av mig utan sitter mest o har det skönt i solen eller spanar efter gnagare och småfåglar. Så jag kan utan problem ställa mig alldeles intill den och ta lite bilder utan att den bryr sig. Det är lika härligt varje gång att få vara så nära denna lilla snygging. Lägger upp en rad bilder här så ni får beskåda skönheten och bli lite avundsjuka;)

 

 

Postat 2008-11-04 08:55 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Äntligen i Närke!

Igår morse fick jag ett tips om att det befann sig en stor uggla på en lokal i Närke. Ingen skådare hade lyckats hitta den än, det var bara ett jaktlag som sett fågeln och dom misstänkte att det var en lappuggla.

Jag och en skådarkollega gav oss igår iväg hemifrån vid klockan tre för att inleda ett serieöst eftersök. Vi sökte av stora skogspartier o hyggen under hela eftermiddagen utan resultat, tillslut började det skymma o klockan närmade sig åtta. Då vid kvart i åtta så hörde jag ett välbekant läte från andra sidan ett hygge. Lappuggleunge ropade jag direkt men blev genast osäker, kunde jag hört fel?  Nej där var det igen, nog fan är det en uggla i alla fall men vågade inte säkert säga lappuggla men kände mig till 99% säker. Sen tog det bara en minut så kom en vuxen lappuggla förbiflygande och strax efter det en unge. Föräldern försvann bort på jakt efter föda, under tiden satt ungen en liten bit ifrån oss och tiggde ivrigt efter föda. Lyckorus infann sig o telefonerna gick heta. Vi hade precis lyckats konstatera Närkes första häckning utav lappuggla någonsin! Lyckan är fortfarande stor såhär dagen efter!

Postat 2008-08-19 10:01 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Bland lappugglor i Västmanland

Som säkert många här känner till så finns det ett "hemligt" par med lappugglor i närheten av Västerås. Av någon anledning så har jag inte fått för mig att åka dit förens i år. Har varit där två gånger nu med kort mellanrum, och vilka upplevelser! Att stå bara någon meter ifrån ett så ståtligt o mytomspunnet djur är mäktigt. Nästan ännu mäktigare blir det när man märker att de fullständigt skiter i att man står där o njuter av dom och fotograferar. Känns inte riktigt verkligt när man håller kameran 1-2 meter ifrån en fågel och den inte ens besvärar sig med att kolla på en. Först när man råkar knäcka någon gren så besvärar de sig att vrida på huvudet o spana in vad man är för filur som står där. Men intresset svalnar fort och snart vänder de bort huvudet och somnar eller spanar sork.

Kan inte låta bli att dela med mig utav ett gäng bilder från dessa fantastiska händelser, enjoy!

Glädjande är att dom har fått fram en unge i år som lämnat boet. Den ganska fula krabaten ses på sista bilden här ovan. 

Postat 2008-08-12 12:12 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Bland berguvar i närke.

I Närke är vi lyckligt lottade med tre häckande par berguvar. Ett av dessa par har jag varit o hälsat på ganska många gånger detta år. Det är alltid en lika mäktig upplevelse att gå runt o leta efter dom o plötsligt upptäcka att man inte sett den jättefågel som sitter på en gren bara några meter ovanför ens huvud. I år lyckandes just det här paret producera en flygg unge. Alltid glädjande att se att dom lyckas även om det bara är en krabat som lyckas lämna boet.
Årets unge 

Exakt lokal för något utav berguvsparen vill jag inte avslöja då deras ägg och ungar är hett eftertraktade bland vissa puckon. Men ett tips om man är från Närke o vill se eller höra berguv är att följa med på någon utav dom uggleutflykter som NOF (Närkes ornitologiska förening) anordnar varje år i februari mars någon gång. På dom utflykterna kan man även ha turen att få träffa på den för Närke ovanliga slagugglan. Mer exakta tidpunkter kan man hitta på www.nofnet.se

Delar nu med mig utav lite bilder från mina besök hos berguvarna under året.
Hanen sitter på långt håll o spanar vid det första besöket där jag fick syn på dom.

Honan var närmare, inte mer än ca 50m bort satt hon.


Under det här besöket så var det kråkorna som hjälpte mig hitta uvarna. Jag gick flera gånger förbi dom precis under utan upptäcka att dom satt där o sov.


Kanske inte syns på här, men uven sitter o gäspar. Inte speciellt intresserad av vad jag håller på med.

Postat 2008-08-09 16:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sida: 1 2 Nästa Sista