Sida: Första Föreg. 1 ... 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 100 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Kallkällor, brunnar och kranar längs Bergslagsleden med omnejd
2023-07-19 07:56 från Håkan Friberg till Håkan Friberg :
Ja Ramsyttans kran har en udda placering.
Artikel/Blogg:
Kallkällor, brunnar och kranar längs Bergslagsleden med omnejd
2023-07-18 19:00 från Anders_sthlm till Håkan Friberg :
Vad är en vandring utan att kunna släcka törsten. Jag har inget minne av alla dessa källor när jag gick leden 1989. Jag tror inte ens det stod något i den lilla bristfälliga bok som då fanns att tillgå. Jag minns något uttorkat vid Svartå herrgård. Vaga minnen och regn. Man fick tigga vatten vid hus. Det finns ju något som heter: Källakademin. Dom har gett ut en bok: ”Källor i Sverige”. Läsvärd. SGU har ju en kartvisare för just källor. Men, som varje som använder den, så visar den ju inte rätt, om ens inte dom som finns, eller dom som borde finnas. Håkan, jag kan bara fortsätta ösa beröm inför det du skriver. Din ambition är enastående hög. Jag vill visa min uppskattning att du delger oss läsare detta. Ett stort tack!
Artikel/Blogg:
Kallkällor, brunnar och kranar längs Bergslagsleden med omnejd
2023-07-18 16:59 från BrittMarie till Håkan Friberg :
Annorlunda vinkel på en ledbeskrivning men väl så viktig! Kranen i Ramshyttan minns jag väl från i fjol försommar, sitter ju lite lustigt till, hittade inte direkt för en skylt hade ramlat ner... Så jag gjorde ett litet "förbättringsarbete", satte upp skylten med ett buntband och vips ökade synligheten! Och vattnet var kallt och gott!
Artikel/Blogg:
Kinnekulle runt på två dagar och tre hjul
2023-07-18 10:02 från OBD till Revilo :
Kul och litet annorlunda berättelse. En prestation att göra turen på en enhjuling. Enhjuling på slät väg är en sak, men på ojämna skogsstigar förmodar jag att det är värre, eller? Tittade även på YouTube filmen. Kul, men en gammal man som jag blev bitvis litet snurrig i skallen. :-) Jag tycker det är härligt att man kan göra små "äventyr" över en eller ett par dagar. Tack för att ni delar med er!
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden etapp 17: Tivedstorp - Stenkällegården
2023-07-17 18:05 från Håkan Friberg till Håkan Friberg :
Tack ska du ha Bertil! Jag har verkligen anledning att tacka dig för ditt idoga peppande. Och inte bara till mig, utan till snart sagt ALLA skribenter på Utsidan. Du gör en stor och viktig insats.
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden etapp 17: Tivedstorp - Stenkällegården
2023-07-17 18:03 från Håkan Friberg till Håkan Friberg :
Tack Anders! Vad roligt att höra från dig igen. Det kommer en liten bonus-text om ett par dagar. Sen ska jag hitta på något annat. Dags att planera årets fjällvandring - en 40-årspresent till bästa vännens son. Sånt är kul! :-)
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden etapp 17: Tivedstorp - Stenkällegården
2023-07-17 17:59 från Håkan Friberg till Håkan Friberg :
Tack för glädjande kommentar. Välkommen tillbaka, Peter!
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden etapp 17: Tivedstorp - Stenkällegården
2023-07-16 20:08 från camoscio till Håkan Friberg :
Vacker avslutning på ett monumentalt arbete. Om mina knän tillåter, och jag hittar bra transportlösning, så kunde kanske en septembertur vara på sin plats. Jag har ju redan gjort Ramundeboda-Ånnaboda, så 15-17 vore logisk.
Artikel/Blogg:
Framme i Jönköping
2023-07-16 06:15 från FredrikC till FredrikC :
Det är en fin pendlingsväg, tar du cykeln nu på sommaren eller är det för långt? Idag blir det västerut på småvägar via Mullsjö och Ulricehamn, får se hur långt jag tar mig.
Artikel/Blogg:
31 juli – tillbaka till Vålådalens fjällstation
2023-07-15 22:44 från Thomas Lummi till Thomas Lummi :
Tack Bertil! Det har varit kul att skriva...lite i taget. Är hemma nu...till slut :-) Jag tror att Bunnerfjällen får vänta ett tag. Muddus skrev jag om, efter vandringen i höstas. Det var en riktigt härlig upplevelse, och ganska lång vandring. Har Sarek i aug/sept i år. Det kommer att bli häftigt.
Artikel/Blogg:
31 juli – tillbaka till Vålådalens fjällstation
2023-07-15 22:19 från OBD till Thomas Lummi :
Tack ska du ha! Sent omsider kom du i alla fall tillbaka. :-) Jag har i stora drag haft samma inställning till vandrandet. Numera gillar jag att läsa andras berättelser, och jag uppskattar att det finns skribenter på utsidan.se.
Artikel/Blogg:
Framme i Jönköping
2023-07-15 22:16 från PK Neelix till FredrikC :
Då passerade du mitt jobb strax före Ölmstad. Jag bor i Huskvarna. Var cyklar du närmast?
Artikel/Blogg:
Framme i Jönköping
2023-07-15 21:46 från FredrikC till FredrikC :
Nej, 13 mil mil blev det och nej, det är ingen annan som kör med cykelkärra.
Artikel/Blogg:
Framme i Jönköping
2023-07-15 21:40 från Lisbethivästerlanda till FredrikC :
Det var bra kämpat, vad blev det, 15 mil idag? Skönt att sova på en camping. Du får ta tips från Din belgiska granne hur man ska packa bäst. Han har väl oxå cykelkärra. Eller åker han med minipackning? Mum
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden etapp 17: Tivedstorp - Stenkällegården
2023-07-14 18:20 från OBD till Håkan Friberg :
Hej Håkan! Jag instämmer helt med kommentaren som Anders skrivit. Tack ska du ha!
Artikel/Blogg:
Hardeberga – vandringar i underskattad landsbygd
2023-07-14 14:52 från Anders_sthlm till fowwe :
Ett stort tack känner jag inför en berättelse som denna. Hur något litet kan bli stort, och hur en enkel vandring blir till en skildring av landsbygd som är lätt att hänga med i. Själv känner jag knappt till Skåne, så då blir det just detta här som väcker ens nyfikenhet. En fråga: Är det Smällglim? Blomman på sista bilden, på Gotland är det hela ängar av detta ”ogräs”…
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden etapp 17: Tivedstorp - Stenkällegården
2023-07-14 11:25 från Anders_sthlm till Håkan Friberg :
Ett stort tack till dig. Det är helt beundransvärt att du lagt ned denna tid på att ge oss läsare här en sådan här serie av kanske den mest svenska av landets leder! Hela serien är så läsvärd & full med fakta och annat, och så rikt med alla fina foton.
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden etapp 17: Tivedstorp - Stenkällegården
2023-07-14 07:16 från Håkan Friberg till Håkan Friberg :
Tack Britt-Marie! Jag är tacksam för alla rättelser jag kan få. Ska fixa detta.
Artikel/Blogg:
Bergslagsleden etapp 17: Tivedstorp - Stenkällegården
2023-07-13 18:58 från BrittMarie till Håkan Friberg :
Gediget och välskrivet som alltid när det kommer från din "penna"! Bergslagsleden lockar verkligen till fler vandringar än dem jag har gjort, kanske rentav en "thruhike"... Ett litet påpekande dock, i all välmening, det finns tre tälttillåtna platser i nationalparken. Metesjön som du skriver (den tråkigaste i mitt tycke). Käringaudden som ligger en bit ifrån Vitsand får det tältas liksom även på Mellannäsudden, enligt nationalparkens hemsida. Jag har även varit på plats och sett att det stämmer https://www.sverigesnationalparker.se/park/tivedens-nationalpark/besoksinformation/rasta-ata-sova/
Artikel/Blogg:
Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno
2023-07-10 16:51 från hansnydahl till Bandersson :
Du är inte petig. Det jag filosoferade över var om Sametinget som bestämmer namn på naturobjekt i området, även ska bestämma ett naturobjekts storlek/utbredning? Inom vissa gränser - som i fallet med Ráhpaädno/Ráhpajåhkå - tillstöter väl inga problem. Men om de får för sig att tycka att även Jokkmokks Kronoöverloppsmark norr om Padjelanta ska ingå i Padjelanta av kulturhistoriska skäl så blir det nog stopp pga äganderättsförhållanden. Dvs Sametinget får rumstera om på kartan så länge det inte kostar något. :-)
Artikel/Blogg:
Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno
2023-07-10 12:44 från Bandersson till Bandersson :
Om vi utgår från den ”hydrologiska principen” har vi två namn att ta hänsyn till, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno. I sametingets ”Veckans samiska ortnamn” skrivs det om Ráhpavuobme (saL)/Rapadalen - 160862 (sametinget.se): En dalgång genom vilken Ráhpaädno rinner i Jokkmokks kommun, Lappland, Norrbottens län. Dalen kan sägas börja vid myrområdet Skárjja mitt i Sarek-massivet och mynna ut i ett deltaland som avslutas med sjön Lájtávrre. Namngivningen i Min Karta och i RNAMN i VISS borde innebära att gränsen för Ráhpavuobme går vid Ráhpaädnos början. Det vi kallar övre Rapadalen ingår då inte i Ráhpavuobme. Min slutsats tidigare att Ráhpajåhkå inte byter namn till Ráhpaädno vid gränsen för Ráhpavuobme är felaktig. Namnbytet sker vid denna gräns och ”likställningen mellan Ráhpavuobme med Rapadalen kan ifrågasättas”. Lantmäteriet säger sig eftersträva att så långt som möjligt återge det lokala bruket av ortnamn och för minoritetsspråkens ortnamn i synnerhet. Här ett exempel på hur hanteringen kan gå till när ett beslut fattas om ett ortnamn: Lantmäteriet har remitterat ärendet för yttrande till Sametinget som har kontrollerat namnet mot samisktalande inom Jåhkagaska tjiellde vilka bekräftar att namnet brukas än idag för vattenfallet. Mot denna bakgrund, samt att namnet även bekräftas av äldre upptecknade uppgifter och kartor, önskar Sametinget att ortnamnet Sjielmagårttje återinförs med korrekt lulesamisk stavning och placering i Lantmäteriets grundläggande geodata samt på de allmänna kartorna. Jag kanske är petig och frågan om likställningen Ráhpavuobme/Rapadalen relativt ointressant. För mig ger de samiska namnen en fördjupad mening åt detta kulturlandskap.
Artikel/Blogg:
Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno
2023-07-09 20:46 från hansnydahl till Bandersson :
Intressant! Men kartmyndigheten (Lantmäteriet) brukar inte fästa något avseende vid förändringar på land (bortanför strandkanterna) vid namnändringar av ett vattendrags delar. Namnändringar brukar förekomma efter ett vattendrags passage genom en sjö eller där ett annat större vattendrag ansluter (i det här fallet Sarvesjåhkå). En viss förståelse kan man ha för de samiska aspekterna på namngivningen eftersom nästan alla naturobjekt i fjällen har samiska namn. Men här rör det sig om en "hydrologisk princip" och om den ska vara annorlunda i samiska områden än i övriga Sverige? Namnen på vattendragets delar är ju fortfarande samiska oavsett var namnbytet sker. Samtidigt är det naturligtvis kulturgeografiskt intressant att känna till hur samerna tänkte kring namngivningsfrågor, även om en del blir tolkningar av oklara källor.
Artikel/Blogg:
Rago Nationalpark
2023-07-09 16:36 från tomi77 till hansnydahl :
Has anyone been in Rago in the beginning of June? Can you even drive to parking place? Too much snow still etc.?
Artikel/Blogg:
Nationalparken får ny entré – och firar 30 år
2023-07-07 10:17 från Thomas Lummi till Alicia Schumacher :
Fin väg från Albyhållet, och kommer man från Tyrestasidan har man en omotiverat brant backe, som jag hoppas kommunen gör om. Den unerlättar inte tillgängligheten direkt.
Artikel/Blogg:
” En annan sida av Kullaberg ”
2023-07-02 21:16 från Anders Hermansson till Anders Hermansson :
Tack. Huset är ett gammalt torp, som är till häften nedgrävt. Huset tillhör det Danska klätterförbundet, och står på lägerplatsen, Skäret, där vi tältade.
Artikel/Blogg:
” En annan sida av Kullaberg ”
2023-07-02 17:43 från OBD till Anders Hermansson :
Trevligt och intressant att läsa. Som vanligt. Och som vanligt även trevliga bilder. Bilden på ett hus och ett träd som lutar betänkligt får mig att undra, Blir man lurad av perspektivet eller är faran lika överhängande som trädet synes vara?
Artikel/Blogg:
24 timmar av mitt liv (Del 2)
2023-07-01 22:43 från xyz007 till eribur :
Härligt! Jag hittade hit efter din kommentar i forumet. Fina bilder!
Tur:
Solocykling runt södra Sverige
2023-06-30 20:54 från Björn Fritz till Björn Fritz :
I morgon är jag framme i Stockholm. Allt har fungerat fint men en och annan vägsträckning har jag justerat under resans gång. Det enda som är besvärligt på allvar är värmen när den sticker iväg upp mot 28 grader. Jag är lite förvånad över hur lättcyklat allting har varit så här långt. Får se hur det går resten av vägen!
Artikel/Blogg:
Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno
2023-06-29 15:08 från Bandersson till Bandersson :
Min tanke var att likställningen mellan Ráhpavuobme med Rapadalen kan ifrågasättas. Du skriver – ”Isf tycker jag att den samiska dalgränsen är bättre placerad än den svenska.”. Så tycker jag också. I själva verket kanske gränsen för Ráhpavuobme bör dras redan vid ”Vassjabäcken” precis som Amma Grufvisar berättar för Axel Hamberg. Det är först vid Rapaselet som skogen släpper sitt grepp och vi ”turister” belönas med vandring i detta fantastiska landskap längs efter Ráhpaädnos stränder.
Artikel/Blogg:
Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno
2023-06-29 14:37 från norrakurva till Bandersson :
Jag hade ingen aning om att det fanns något sånt som en rinnsträcka. Tack för upplysningen! Så artikeln. Som jag fattar är den om var ett vattendrag byter namn och var Rapadalens gräns ligger. Tanken är att dalgränsen är kopplad platsen för namnbytet. Det samiska namnskiftet på vattendraget beror på att en egenskap hos Rapaädnos strandkant ändras. Den går från att vara skogbevuxen till något annat. Där ligger den samiska gränsen för Rapadalen. Det svenska namnskiftet beror på att en egenskap hos själva vattendraget ändras. Rapajåhkå får ett såpass stort tillflöde från bifloden Sarvesjåhkå att vattendraget kan sägas ändras från en å till en älv. Så verkar kartritarna tänkt. Och där ligger den svenska gränsen för Rapadalen. Är det så man skall tänka? Isf tycker jag att den samiska dalgränsen är bättre placerad än den svenska. Jag vet inte men dalen verkar också ändra karaktär ungefär där. Enligt kartan är den rejält bredare. Ett brett skaft på ett Y vars ena gren är den smalare Rapadalen.
Sida: Första Föreg. 1 ... 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 100 Nästa Sista 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips