Vkv Anita?

Hej!

Jag är 180cm lång och väger 75-80 kg. Har fastnat för Vkv Anita pga den känns lagom stor och relativt enkel. Jag har provpaddlat en kortare tur på ca en timma.

Då den finns i en hel del olika utförande skulle jag vilja ha åsikter angående följande:

-Sjöegenskaper: Fungerar kajaken i lite tuffare förhållanden eller är den mest lämpad för inomskärspaddling?

-Packluckor/skott: Hur jobbigt är det att packa via sittbrunnen? Hur påverkas säkerheten? Jag antar att kajaken blir tyngre med skott, det är väl en nackdel?

-Sitsar/pedaler: Den nya sitsen och de nya pedalerna verkar vara en klar förbättring, går dessa att montera på äldre kajaker?

-Sittbrunnen: Om man skulle vilja, går det att göra eskimåsvängar?

-Självräddningssystem: Åsikterna går ju isär om nyttan med detta men jag vill ha det, hur länge har det funnits?

Jag letar efter en kajak här på utsidan och på blocket, finns det några andra bra ställen?

Slutligen, jag känner mig lite osäker på prisnivån eftersom jag ännu inte har sett någon till salu. Jag förstår ju att den kan variera men skulle någon kunna ge någon indikation?

Mvh Per
 
paddlar själv endast i sjöar och älvar,men den går bra när det är mycket vågor.Det är grunt vatten och blir korta krabba vågor där jag brukar paddla.
Sittbrunnen är rejät stor,knappast nåt för eskimåsvängar,men det är lätt att kravla in i den om man har flottör som räddningsgrej.
Mycket lättpackad;lätt att ta med packpåsen upp på land när man ska campa etc;bakre skottet är lätt och snabbt att lossa när man behöver det utrymmet också.
Jag använder en skålad träsitis som jag tycker liknar den nya,mina pedaler löper i skenor på sidorna,inga större problem att få packpåsen förbi dom.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Bra till allt

Jag har paddlat VKV Anita sedan 1987 och den har funkat bra i alla väder och vågor, jag paddlar året om.
Jag tycker det funkar bra utan packluckor men visst har man blivit lite avundsjuk på kompisarna som paddlar Måsen, det går lite fortare för dem att packa
och de får plats med mer men jag har ändå inte bytt kanot. Anitan är lättare att bära och är lite snabbare än Måsen Elit, i alla fall olastade.
Den gamla träsitsen och svängelstyrning tycker jag är kanon, jag har inte testat den nya sitsen och fotstödet. Den gamla pinnstyrningen var också bra men tar upp lite för mycket av packutrymmet. Jag har provat "anatomisk skumsits" och den var oduglig.
Jag är lite skeptisk till packlucka i skottet som det är i dagens Anitor, men jag har inte provat.
Det går att göra eskimåsväng i en Anita men inte oförberedd i skarpt läge.
Flottörsystem är jag skeptisk emot, det är ju enkelt att klättra upp i en så stadig kanot som Anita, det tar ju tid att fippla med flottörer och då hinner man bli rejält kall.
En kompis fick tag i en jättefin begagnad Anita för 5000 kr för ca 7 år sedan och det var jättebilligt då.
Säljaren hade ingen koll på marknaden och var nöjd att han fick lika mycket som kanoten kostade när den var ny.

/Pär
 
Har paddlat Anita, både K1 och K2 i ganska tuffa förhållanden och anser den ytterst sjövärdig. Det enda jag upplevt som besvärligt är höga korta vågor där fören kan tendera att ofta hamna under vattnet, särskilt med lastad kanot. Fast vill du ha en kanot optimerad för tuffa vågor får du göra avkall på mycket annat istället.

Vad gäller packning finns förstås både för och nackdelar, både med packluckor liksom Anitans öppna konstruktion. Själv föredrar jag Anitan. Med lite övning och klurighet kan man dra stor fördel av de stora packutrymmena. På senare modeller har man vad jag förstått ersatt flyttankarna med täta packutrymmen vilket ger mer packvolym, men lite besvärligare ilastning.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips