Vintertältning på kalfjället

Jag har ett Hilleberg Nallo 2GT i nu läget.
Hur skulle ni resonera med att ta det på vinterturer på kalfjället.

Jag gillar verkligen det tältet, och de har gått bra på vintertältningarna hittills.

Jag vill göra fler och längre turer på fjället med mina draghundar men känner mig osäker på om tältet behöver uppgraderas om jag ska känna mig trygg.
Vad har ni för erfarenheter och tankar?
 
Vid vintertältning är ett vattentätt undergolv riktigt bra, klipp ut ett ur prasselpresening eller grov byggplast.
Har vintertältat med mitt Nallo 2 och det gick utmärkt. Grävde ner tältplatsen 1/2 m och byggde lämur av blocken.
Glöm inte snöborsten.

go tur
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Har ett Nallo 4GT och det verkar klara de flesta väder, även på kalfjället. Gräv ur lite extra ur absid så får man extra höjd och mindre kondens, och bra med footprint som tidigare tipsats om. Vädra ordentligt , om det inte stormar :)

Skulle nog inte vilja byta till något vekare tält för vintertid kalfjäll.
Och tveksamt om jag skulle vilja vara 4personer vintertid i det, men 1-3 fungerar.
För Nallo 2 GT kan det säkert fungera bra med 2pers, har sovit 3st i ett sådant (utan GT), men det var inte att rekommendera.
 
Kolla så att ventilationsöppningarna på tältets gavlar går att stänga helt.
Jag har vintertältat med ett HB som det inte gick att stänga ventilationen, samtidigt som det yrde fin snö. Snön blåste igenom nätet i ventilationen, la sig mellan ytter- och innertältet, och tyngde ner innertältets tak med flera decimeter. Obehagligt att vakna med innertältet bara centimeter ovanför huvudet, samtidigt som man funderade på om bågarna skulle hålla!
 
Johanna (ettfriluftsliv.se) går med ett Nallo på vita bandet nu tror jag. Finns viss tillgång till stugor där förstås, men lär vara en del hårt väder ändå på alla dom milen. Har själv ett Kaitum med samma väv som varit på vinterfjäll, men aldrig riktigt hårdtestats. Har sett att folk haft såna på vita bandet med. Såg ett tips att köpa grövre Black label-stänger som boostar Nallo/Kaitum något. Dubbla blir rätt mycket tyngre. Men vindmur och gärna tillgång till stuga i nödfall kanske inte är så dumt om man ger sig ut i riktigt busväder
 
Ta till vana att hålla avståndet mellan tältet och vindmuren p ga drivsnö. Jag brukar bygga den ca två meter från tältet. Annars kan du få väldigt mycket drivsnö över tältet.
Och själv gräver jag aldrig ner tältet av samma orsak. Jag har varit med om att snöhöjden efter muren har fått samma höjd, alltså över en meter snödjup, står tältet där så blir det väldigt mycket tyngd på tältet, och väldigt mycket grävande dagen/dagarna efter stormen.
 
Jag har ett Nallo 3GT som jag använt på kalfjäll i hårt väder. Fungerat fint med dubbla stänger (extra vikt iofs) och ordentligt förarbete i form av exempelvis vindmur. Jag har oftast minst två meters avstånd.

Jag föredrar även ordentliga snöpinnar att fästa linorna, istället för skidor och stavar, ifall man måste/vill lämna tältet utan att ta ned det.

Trevlig tur!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips